ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Industria software din România va depăşi valoarea de 9,2 miliarde de euro, în acest an (estimări KeysFin)

02 Decembrie 2021   |   Agerpres

În topul primelor zece companii de software de pe plan local, IBM România SRL este prima, cu o cifră de afaceri de aproape 196 milioane de euro în 2020. Podiumul este completat de Bitdefender SRL, cu afaceri de 178,5 milioane de lei, respectiv de Oracle România SRL - cu o cifră a afacerii de 168 milioane de euro.

 
 
Industria de software din România va depăşi valoarea de 9,2 miliarde de euro, în acest an, în creştere cu aproximativ 10% faţă de 2020, când nivelul acesteia a trecut de 8,3 miliarde de euro, arată estimările consultanţilor KeysFin, într-o analiză de piaţă, publicată joi.

Conform sursei citate, anul trecut, în România activau aproape 27.000 de companii din domeniul software, cu 9% mai multe decât în 2019, şi cu 104% peste numărul înregistrat în anul 2010. Dintre acestea, 25.300 sunt microîntreprinderi, 1.100 companii mici, 353 companii medii şi 21 companii mari.

Pe acest fond, ponderea cifrei de afaceri generate de companiile active în sectorul IT&C s-a majorat de la 32% în 2010, la peste 57% în 2020, în timp ce la nivelul cifrei de afaceri totale generate de companiile non-financiare din România ponderea industriei de software a urcat la peste 2,4% din total, în anul anterior, de la 1,1%, cu zece ani în urmă.


Totodată, rezultatul net înregistrat în domeniu a ajuns la aproape 986 milioane de euro, în 2020, în creştere cu 3,5% comparativ cu datele din 2019. În cursul anului trecut, companiile din industria de software au generat 77% din rezultatul net înregistrat de întreg sectorul IT&C şi 4,6% din rezultatul net al tuturor companiilor non-financiare din România.

În topul primelor zece companii de software de pe plan local, IBM România SRL este prima, cu o cifră de afaceri de aproape 196 milioane de euro în 2020. Podiumul este completat de Bitdefender SRL, cu afaceri de 178,5 milioane de lei, respectiv de Oracle România SRL - cu o cifră a afacerii de 168 milioane de euro.

Per total, cele mai mari zece companii din industrie au cumulat afaceri de aproximativ 1,4 miliarde euro, echivalentul a 16,4% din total.

Pe segmentul resurselor umane, datele centralizate de KeysFin arată că numărul de angajaţi din industria software a crescut, în România, cu 4% faţă de 2019, la aproape 138.000, ceea ce înseamnă 70% din totalul forţei de muncă din IT&C şi 3,4% din numărul angajaţilor din toate companiile non-financiare din România, în 2020.

Conform celor ai recente date de la Eurostat, din 2019, ţara noastră a ocupat locul 4 ca pondere a numărului de absolvenţi IT în total absolvenţi cu studii superioare (ISCED 5-8)/ţară, din Uniunea Europeană, după Estonia - cu 8%, Irlanda (7,8%) şi Finlanda (7,4%). Numărul absolvenţilor era de aproximativ 7.900/an dintr-un total de 125.000.

La nivelul UE au fost 158 de mii de absolvenţi cu specializare IT&C dintr-un total de 4 milioane de absolvenţi cu studii superioare în 2019, iar România a ocupat locul 5 ca pondere de absolvenţi IT din total absolvenţi IT la nivelul UE (după Germania cu 18,7%, Franţa cu 18,3%, Spania 12,2% şi Polonia cu 11% din totalul absolvenţilor IT din UE).

Analiza întocmită de KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor (la sfârşitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN: 5821 (Activităţi de editare a jocurilor de calculator), 5829 (Activităţi de editare a altor produse software), 6201 (Activităţi de realizare a software-ului la comandă), 6202 (Activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei), 6203 (Activităţi de management - gestiune şi exploatare - a mijloacelor de calcul), 6209 (Alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei), 6311 (Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe) sau 6312 (Activităţi ale portalurilor web).

KeysFin oferă soluţii de reducere a riscului comercial utilizând date despre companiile din România şi din străinătate prin intermediul unor instrumente dedicate. Cu un portofoliu de peste 700 de clienţi, compania este unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România şi deţine aplicaţia KeysFinder, prin intermediul căreia utilizatorii pot accesa uşor şi rapid situaţii financiare, indicatori şi informaţii juridice de la peste patru milioane de entităţi economice din România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10114 / 17578
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...