ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”

16 Septembrie 2024   |   BizLawyer

Conform cifrelor Mergermarket, valoarea agregată a tranzacțiilor de fuziuni și achiziții în regiune a totalizat 439 miliarde EUR, în creștere cu 31% față de primele șase luni ale anului 2023. Cu toate acestea, volumul tranzacțiilor a scăzut în aceeași perioadă, cu 8% față de cele 8.579 de anunțuri de tranzacții din S1 2023.

 
 
Valoarea tranzacțiilor în S1 2024 a fost de 439 de miliarde EUR, înregistrând o creștere de 31% comparativ cu 334 de miliarde EUR în H1 2023, deși a înregistrat o scădere de 8% in numărul tranzacțiilor ♦ Valoarea tranzacțiilor de fuziuni și achiziții în ECE a crescut cu 47% până la 14.4 miliarde de EUR în S1 2024, reflectând un interes regional în creștere, în ciuda unei ușoare scăderi în numărul tranzacțiilor Aproape două treimi dintre respondenții sondajului se așteaptă la o creștere a activității de fuziuni si achiziții în Europa în următoarele 12 luni, fie moderat (45%), fie semnificativ (20%), o schimbare majoră față de studiul de anul trecut, când doar 3% au estimat o creștere semnificativăDecalajul de evaluare vânzător / cumpărător (24%) este considerat a fi cel mai mare obstacol în calea tranzacțiilor M&A în Europa în următoarele 12 luni, urmat de inflație și ratele dobânzilor (18%)Respondenții au păreri împărțite cu privire la perspectiva pieței de fuziuni și achiziții în UK și Irlanda pentru anul viitor. Cea mai mare parte dintre ei (32%), se așteaptă sa înregistreze cea mai mare creștere, dar 31% apreciază că va înregistra cea mai mică creștere55% se așteaptă la o creștere a apetitului cumpărătorilor din Orientul Mijlociu pentru activele europeneAproape toți respondenții (90%) descriu factorul de diversitate al unei companii-țintă ca fiind un aspect important, 29% dintre aceștia considerând că este esențial. . . .


Potrivit Raportului privind Perspectiva Europeană a Fuziunilor & Achizițiilor în 2025 (CMS European M&A Outlook 2025), publicat de firma globală de avocatură CMS, în asociere cu compania de date financiare Mergermarket, aproape două treimi dintre investitori se așteaptă ca activitatea de Fuziuni & Achiziții din Europa să crească în următoarele 12 luni, inclusiv 20% care consideră că va crește semnificativ. Acest lucru contrastează puternic cu previziunile de anul trecut, când doar 3% dintre aceștia au prognozat o creștere semnificativă.

După câțiva ani dificili pentru activitatea de Fuziuni & Achiziții din Europa, S1 2024 a dat semne de redresare. Conform cifrelor Mergermarket, valoarea agregată a tranzacțiilor de fuziuni și achiziții în regiune a totalizat 439 miliarde EUR, în creștere cu 31% față de primele șase luni ale anului 2023. Cu toate acestea, volumul tranzacțiilor a scăzut în aceeași perioadă, cu 8% față de cele 8.579 de anunțuri de tranzacții din S1 2023.

Louise Wallace, Coordonator Global al Grupului CMS Corporate/M&A, a declarat: „După ce investitorii au anunțat mai puține tranzacții importante în 2023, în așteptarea unei certitudini mai mari în ceea ce privește ratele dobânzilor, în 2024 aceștia par să se concentreze din nou pe tranzacții mai mari - un semn ca încrederea in piața revine treptat.”

   Citește și:
→   Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (S1 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primul semestru și a înregistrat creșteri de 17% la nivel global și de 33% pe piețele emergente. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
 


ECE ÎNREGISTREAZĂ O REDRESARE A PIEȚEI, DAR SE CONFRUNTĂ CU PROVOCĂRI LEGATE DE PREGĂTIREA ESG

În S1 2024 valoarea tranzacțiilor de fuziuni și achiziții în ECE a crescut semnificativ, cu 47%, până la 14.4 miliarde de EUR, deși a înregistrat o scădere de 7% în numărul tranzacțiilor, până la 476. Achiziția lanțului românesc de magazine Profi de către Ahold Delhaize s-a remarcat ca fiind una dintre cele mai mari tranzacții din regiune, evaluată la 1,3 miliarde EUR.

Respondenții au păreri împărțite în ceea ce privește perspectiva de creștere a pieței de fuziuni și achiziții din ECE. 17% dintre ei se așteaptă ca regiunea să înregistreze cea mai mare creștere de pe piața M&A din Europa, spre deosebire de 14% ce estimează că regiunea va crește cel mai puțin.

Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE, a comentat: „Creșterea notabilă a valorii tranzacțiilor de fuziuni și achiziții în ECE în S1 2024 reflectă o revenire a încrederii investitorilor și un interes crescut pentru regiune, alimentate de o dinamică mai puternică a pieței. Deși încrederea pe piață rămâne mixtă, creșterea semnificativă a valorii tranzacțiilor - determinată în parte de tranzacții majore precum achiziția Profi de către Ahold Delhaize în România - semnalează o schimbare pozitivă. Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere.”

Rodica Manea, Corporate Partner CMS Romania, adaugă: „Am observat din ce în ce mai mulți investitori din Orientul Mijlociu, care sunt interesați în principal de domenii precum optimizarea energiei, optimizarea apei, alimente și îngrășăminte. Credem ca Orientul Mijlociu este una dintre regiunile cu cel mai mare potențial de a investi, mai ales in ECE. Desigur, companiile din ECE se confruntă si cu provocări. Actualul nivel scăzut de due diligence ESG în regiune indică o nevoie urgentă de îmbunătățire a pregătirii pentru a îndeplini noile standarde, iar companiile din regiune trebuie să se adapteze sau riscă să rămână în urmă.”

Între timp, pe măsură ce UE avansează cu Green Deal-ul european și cu Planul de acțiune privind finanțarea creșterii durabile, intră în vigoare noi norme privind publicarea informațiilor de către companii și comportamentul responsabil. 91% dintre respondenți anticipează o examinare mai atentă a factorilor ESG în tranzacțiile de fuziuni și achiziții în următorii trei ani. Cu toate acestea, există un decalaj notabil în ceea ce privește gradul de pregătire în ECE, doar 26% dintre respondenții din regiune efectuând în mod constant due diligence privind ESG, iar 65% descriind gradul lor de pregătire ca fiind insuficient. Acest lucru este în contrast puternic cu 53% dintre toți respondenții care au declarat că sunt oarecum pregătiți și 12% care au declarat că sunt extrem de pregătiți.




DIGITALIZAREA ȘI ALTE MOTOARE ALE ACTIVITATII

Aproape o cincime dintre respondenți (17%) se așteaptă ca digitalizarea să fie principalul motor al activității de fuziuni și achiziții în Europa în următoarele 12 luni, însă nu este nici pe departe singurul factor major care impulsionează tranzacțiile.

În timp ce digitalizarea a dominat strategiile M&A în timpul pandemiei și în următorii câțiva ani imediat după criză, în prezent jucătorii de pe piață identifică și alte stimulente pentru fuziuni și achiziții, cum ar fi companiile în dificultate (14%), interesul crescut din partea investitorilor străini (tot 14%). Diversitatea factorilor care încurajează investițiile indică o piață a tranzacțiilor din ce în ce mai sănătoasă în Europa.

DECALAJE DE EVALUARE

Oamenii de afaceri chestionați au identificat mai clar (24%) decalajele de evaluare cumpărător/ vânzător ca fiind principalul obstacol în calea tranzacționării în următoarele 12 luni.

Deși este normal ca diferențele de evaluare să apară ca urmare a unor corecții sau șocuri ale pieței, se pare că acest punct sensibil va persista mai mult ca în trecut, în condițiile în care stabilirea prețului se face cu dificultate. Având în vedere că indicii piețelor publice au crescut în ultimul an (MSCI World, de exemplu, a crescut cu peste 20% în anul până la sfârșitul lunii iunie 2024), evaluările companiilor au rămas ridicate, în ciuda costurilor de finanțare mai mari într-un mediu economic care rămâne incert.

INTERES DIN PARTEA ORIENTULUI MIJLOCIU

Încurajați de prețul ridicat și constant al petrolului, investitorii din Orientul Mijlociu au căutat oportunități de tranzacționare în Europa. În perioada 2016-2021, valoarea medie agregată a tranzacțiilor inițiate de ofertanții din Orientul Mijlociu care vizează active din Europa de Vest a fost puțin sub 6 miliarde USD pe an, conform datelor Mergermarket. Numai în S1 2024, investitorii din Orientul Mijlociu au anunțat tranzacții în Europa de Vest în valoare totală de aproape 23,3 miliarde USD.

Această tendință nu a trecut neobservată de respondenții noștri - 42% spun că au văzut mai mulți cumpărători din Orientul Mijlociu pe piețele de fuziuni și achiziții din Europa în ultimul an.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



DIVERSITATEA ESTE IMPORTANTĂ

Aproape toți respondenții (90%) descriu factorul de diversitate al unei companii țintă ca fiind un aspect important. Cu toate acestea, există diferențe regionale. Respondenții din regiunile nordice și DACH pun un mare accent pe diversitate, 48% dintre aceștia afirmând că diversitatea este un factor extrem de important. În același timp, doar 13% dintre investitorii chestionați din Europa de Sud-Est și 9% dintre cei din Europa Centrală și de Est împărtășesc acest punct de vedere.

PERSPECTIVE

După o perioadă de reflecție în 2023, când investitorii europeni au absorbit șocurile cauzate de creșterea rapidă a inflației și de ratele ridicate ale dobânzilor, semnele pentru 2024 sunt, până în prezent, că activitatea de fuziuni și achiziții din întreaga regiune revine cu o intensitate crescută.

Citiți aici întreaga ediție a CMS European M&A Outlook 2025.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 54 / 1856
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen câștigă un litigiu de referință în contencios vamal
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners lansează Academia de Litigii, un podcast dedicat avocaților litigatori și profesioniștilor din domeniul justiției. Cosmin Vasile și Andrei Dumitrescu, parteneri în cadrul ZRVP, vor fi gazde și vor avea ca invitați avocați de prestigiu, magistrați și profesori universitari, personalități care au lăsat o amprentă în domeniu
Cele mai semnificative schimbări legislative din 2024, cu impact în industria curieratului | Cerasela Soviani, Legal Manager în cadrul DPD Romania: ”Departamentul juridic va avea un focus continuu pe respectarea noilor reglementări în curierat și susținerea departamentelor pilon pentru extinderea rețelei naționale”
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...