ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”

12 Septembrie 2024   |   BizLawyer

Conform cifrelor Mergermarket, valoarea agregată a tranzacțiilor de fuziuni și achiziții în regiune a totalizat 439 miliarde EUR, în creștere cu 31% față de primele șase luni ale anului 2023. Cu toate acestea, volumul tranzacțiilor a scăzut în aceeași perioadă, cu 8% față de cele 8.579 de anunțuri de tranzacții din S1 2023.

 
 
Valoarea tranzacțiilor în S1 2024 a fost de 439 de miliarde EUR, înregistrând o creștere de 31% comparativ cu 334 de miliarde EUR în H1 2023, deși a înregistrat o scădere de 8% in numărul tranzacțiilor ♦ Valoarea tranzacțiilor de fuziuni și achiziții în ECE a crescut cu 47% până la 14.4 miliarde de EUR în S1 2024, reflectând un interes regional în creștere, în ciuda unei ușoare scăderi în numărul tranzacțiilor Aproape două treimi dintre respondenții sondajului se așteaptă la o creștere a activității de fuziuni si achiziții în Europa în următoarele 12 luni, fie moderat (45%), fie semnificativ (20%), o schimbare majoră față de studiul de anul trecut, când doar 3% au estimat o creștere semnificativăDecalajul de evaluare vânzător / cumpărător (24%) este considerat a fi cel mai mare obstacol în calea tranzacțiilor M&A în Europa în următoarele 12 luni, urmat de inflație și ratele dobânzilor (18%)Respondenții au păreri împărțite cu privire la perspectiva pieței de fuziuni și achiziții în UK și Irlanda pentru anul viitor. Cea mai mare parte dintre ei (32%), se așteaptă sa înregistreze cea mai mare creștere, dar 31% apreciază că va înregistra cea mai mică creștere55% se așteaptă la o creștere a apetitului cumpărătorilor din Orientul Mijlociu pentru activele europeneAproape toți respondenții (90%) descriu factorul de diversitate al unei companii-țintă ca fiind un aspect important, 29% dintre aceștia considerând că este esențial. . . .


Potrivit Raportului privind Perspectiva Europeană a Fuziunilor & Achizițiilor în 2025 (CMS European M&A Outlook 2025), publicat de firma globală de avocatură CMS, în asociere cu compania de date financiare Mergermarket, aproape două treimi dintre investitori se așteaptă ca activitatea de Fuziuni & Achiziții din Europa să crească în următoarele 12 luni, inclusiv 20% care consideră că va crește semnificativ. Acest lucru contrastează puternic cu previziunile de anul trecut, când doar 3% dintre aceștia au prognozat o creștere semnificativă.

După câțiva ani dificili pentru activitatea de Fuziuni & Achiziții din Europa, S1 2024 a dat semne de redresare. Conform cifrelor Mergermarket, valoarea agregată a tranzacțiilor de fuziuni și achiziții în regiune a totalizat 439 miliarde EUR, în creștere cu 31% față de primele șase luni ale anului 2023. Cu toate acestea, volumul tranzacțiilor a scăzut în aceeași perioadă, cu 8% față de cele 8.579 de anunțuri de tranzacții din S1 2023.

Louise Wallace, Coordonator Global al Grupului CMS Corporate/M&A, a declarat: „După ce investitorii au anunțat mai puține tranzacții importante în 2023, în așteptarea unei certitudini mai mari în ceea ce privește ratele dobânzilor, în 2024 aceștia par să se concentreze din nou pe tranzacții mai mari - un semn ca încrederea in piața revine treptat.”

   Citește și:
→   Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (S1 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primul semestru și a înregistrat creșteri de 17% la nivel global și de 33% pe piețele emergente. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
 


ECE ÎNREGISTREAZĂ O REDRESARE A PIEȚEI, DAR SE CONFRUNTĂ CU PROVOCĂRI LEGATE DE PREGĂTIREA ESG

În S1 2024 valoarea tranzacțiilor de fuziuni și achiziții în ECE a crescut semnificativ, cu 47%, până la 14.4 miliarde de EUR, deși a înregistrat o scădere de 7% în numărul tranzacțiilor, până la 476. Achiziția lanțului românesc de magazine Profi de către Ahold Delhaize s-a remarcat ca fiind una dintre cele mai mari tranzacții din regiune, evaluată la 1,3 miliarde EUR.

Respondenții au păreri împărțite în ceea ce privește perspectiva de creștere a pieței de fuziuni și achiziții din ECE. 17% dintre ei se așteaptă ca regiunea să înregistreze cea mai mare creștere de pe piața M&A din Europa, spre deosebire de 14% ce estimează că regiunea va crește cel mai puțin.

Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE, a comentat: „Creșterea notabilă a valorii tranzacțiilor de fuziuni și achiziții în ECE în S1 2024 reflectă o revenire a încrederii investitorilor și un interes crescut pentru regiune, alimentate de o dinamică mai puternică a pieței. Deși încrederea pe piață rămâne mixtă, creșterea semnificativă a valorii tranzacțiilor - determinată în parte de tranzacții majore precum achiziția Profi de către Ahold Delhaize în România - semnalează o schimbare pozitivă. Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere.”

Rodica Manea, Corporate Partner CMS Romania, adaugă: „Am observat din ce în ce mai mulți investitori din Orientul Mijlociu, care sunt interesați în principal de domenii precum optimizarea energiei, optimizarea apei, alimente și îngrășăminte. Credem ca Orientul Mijlociu este una dintre regiunile cu cel mai mare potențial de a investi, mai ales in ECE. Desigur, companiile din ECE se confruntă si cu provocări. Actualul nivel scăzut de due diligence ESG în regiune indică o nevoie urgentă de îmbunătățire a pregătirii pentru a îndeplini noile standarde, iar companiile din regiune trebuie să se adapteze sau riscă să rămână în urmă.”

Între timp, pe măsură ce UE avansează cu Green Deal-ul european și cu Planul de acțiune privind finanțarea creșterii durabile, intră în vigoare noi norme privind publicarea informațiilor de către companii și comportamentul responsabil. 91% dintre respondenți anticipează o examinare mai atentă a factorilor ESG în tranzacțiile de fuziuni și achiziții în următorii trei ani. Cu toate acestea, există un decalaj notabil în ceea ce privește gradul de pregătire în ECE, doar 26% dintre respondenții din regiune efectuând în mod constant due diligence privind ESG, iar 65% descriind gradul lor de pregătire ca fiind insuficient. Acest lucru este în contrast puternic cu 53% dintre toți respondenții care au declarat că sunt oarecum pregătiți și 12% care au declarat că sunt extrem de pregătiți.




DIGITALIZAREA ȘI ALTE MOTOARE ALE ACTIVITATII

Aproape o cincime dintre respondenți (17%) se așteaptă ca digitalizarea să fie principalul motor al activității de fuziuni și achiziții în Europa în următoarele 12 luni, însă nu este nici pe departe singurul factor major care impulsionează tranzacțiile.

În timp ce digitalizarea a dominat strategiile M&A în timpul pandemiei și în următorii câțiva ani imediat după criză, în prezent jucătorii de pe piață identifică și alte stimulente pentru fuziuni și achiziții, cum ar fi companiile în dificultate (14%), interesul crescut din partea investitorilor străini (tot 14%). Diversitatea factorilor care încurajează investițiile indică o piață a tranzacțiilor din ce în ce mai sănătoasă în Europa.

DECALAJE DE EVALUARE

Oamenii de afaceri chestionați au identificat mai clar (24%) decalajele de evaluare cumpărător/ vânzător ca fiind principalul obstacol în calea tranzacționării în următoarele 12 luni.

Deși este normal ca diferențele de evaluare să apară ca urmare a unor corecții sau șocuri ale pieței, se pare că acest punct sensibil va persista mai mult ca în trecut, în condițiile în care stabilirea prețului se face cu dificultate. Având în vedere că indicii piețelor publice au crescut în ultimul an (MSCI World, de exemplu, a crescut cu peste 20% în anul până la sfârșitul lunii iunie 2024), evaluările companiilor au rămas ridicate, în ciuda costurilor de finanțare mai mari într-un mediu economic care rămâne incert.

INTERES DIN PARTEA ORIENTULUI MIJLOCIU

Încurajați de prețul ridicat și constant al petrolului, investitorii din Orientul Mijlociu au căutat oportunități de tranzacționare în Europa. În perioada 2016-2021, valoarea medie agregată a tranzacțiilor inițiate de ofertanții din Orientul Mijlociu care vizează active din Europa de Vest a fost puțin sub 6 miliarde USD pe an, conform datelor Mergermarket. Numai în S1 2024, investitorii din Orientul Mijlociu au anunțat tranzacții în Europa de Vest în valoare totală de aproape 23,3 miliarde USD.

Această tendință nu a trecut neobservată de respondenții noștri - 42% spun că au văzut mai mulți cumpărători din Orientul Mijlociu pe piețele de fuziuni și achiziții din Europa în ultimul an.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



DIVERSITATEA ESTE IMPORTANTĂ

Aproape toți respondenții (90%) descriu factorul de diversitate al unei companii țintă ca fiind un aspect important. Cu toate acestea, există diferențe regionale. Respondenții din regiunile nordice și DACH pun un mare accent pe diversitate, 48% dintre aceștia afirmând că diversitatea este un factor extrem de important. În același timp, doar 13% dintre investitorii chestionați din Europa de Sud-Est și 9% dintre cei din Europa Centrală și de Est împărtășesc acest punct de vedere.

PERSPECTIVE

După o perioadă de reflecție în 2023, când investitorii europeni au absorbit șocurile cauzate de creșterea rapidă a inflației și de ratele ridicate ale dobânzilor, semnele pentru 2024 sunt, până în prezent, că activitatea de fuziuni și achiziții din întreaga regiune revine cu o intensitate crescută.

Citiți aici întreaga ediție a CMS European M&A Outlook 2025.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 1803
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Cum s-a desfășurat în această vară programul de internship organizat de Popescu & Asociații pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice echipe de avocați | Capacitatea de a vedea lucrurile atât per ansamblu, cât și din diverse unghiuri de vedere, de a analiza situații complexe și de a veni cu soluții, combinată cu dorința de a învăța și de a se perfecționa, sunt calități apreciate și căutate la viitorii colegi
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...