ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INS: Ponderea întreprinderilor inovatoare în total întreprinderi, în scădere cu 1,9 puncte procentuale în perioada 2020-2022

29 Iulie 2024   |   Agerpres

În perioada menţionată un număr de 2.380 întreprinderi au desfăşurat activităţi inovatoare.

 
 
Ponderea întreprinderilor inovatoare din totalul de 26.986 întreprinderi a scăzut cu 1,9 puncte procentuale (pp) în perioada 2020-2022, faţă de anii 2018-2020, informează luni Institutul Naţional de Statistică (INS).

În perioada menţionată un număr de 2.380 întreprinderi au desfăşurat activităţi inovatoare.

Potrivit datelor INS, transmise luni AGERPRES, în perioada 2020-2022 au fost de circa trei ori mai multe "întreprinderi inovatoare de produse noi pentru întreprindere" faţă de "întreprinderile inovatoare de produse noi pentru piaţă". Ponderea cifrei de afaceri a întreprinderilor inovatoare numai de produse, mai mare cu circa 1 punct procentual decât ponderea cifrei de afaceri a întreprinderilor inovatoare numai de procese de afaceri. Aproximativ un sfert din numărul total de salariaţi şi-au desfăşurat activitatea într-o întreprindere inovatoare.


Rezultatele cercetării statistice privind inovarea în întreprinderile din mediul de afaceri, în perioada 2020- 2022, au evidenţiat faptul că din totalul de 26.986 întreprinderi, un număr de 2.380 întreprinderi au desfăşurat activităţi inovatoare, din care 2.297 sunt inovatori de succes, implementând cel puţin o inovaţie de produs şi/sau proces de afaceri.

Unul din principalii indicatori, ce caracterizează activitatea inovatoare, este raportul dintre întreprinderile inovatoare şi numărul total de întreprinderi din populaţia statistică. Pentru perioada 2020-2022, calculul acestui indicator ne arată că, ponderea întreprinderilor inovatoare a fost de 8,8%, iar a întreprinderilor non-inovatoare de 91,2%.

Din totalul întreprinderilor, 4,1% au introdus sau implementat numai produse noi sau îmbunătăţite semnificativ, în timp ce 1,3% dintre acestea au implementat numai procese de afaceri noi sau îmbunătăţite semnificativ. Ponderea întreprinderilor care au avut atât inovaţii de produse cât şi inovaţii de procese de afaceri a fost de 3,1%. Dacă clasificăm întreprinderile inovatoare, după fiecare tip de inovaţie, din total întreprinderi, 7,2% au fost întreprinderi cu cel puţin o inovaţie de produs şi 4,4% întreprinderi cu cel puţin o inovaţie de procese de afaceri. Din totalul întreprinderilor, 1,0% au fost întreprinderi cu activităţi de inovare nefinalizate sau abandonate

Pe activităţi economice, întreprinderile din sectorul serviciilor au fost mai inovatoare, având o pondere de 9,3% în total întreprinderi din servicii, iar cele din sectorul industriei au reprezentat 8,3% din total întreprinderi din industrie.

În activităţile economice ale sectorului industriei, industria prelucrătoare deţine o pondere de 95,3% a întreprinderilor inovatoare, în totalul întreprinderilor din acest sector, restul activităţilor având ponderi mult mai mici: distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare 3,6%, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat 0,9% şi industria extractivă 0,2%.

În activităţile sectorului servicii, ponderea cea mai mare a întreprinderilor inovatoare, în total întreprinderi ale acestui sector, este deţinută de comerţul cu ridicata 35,8%, urmată de sectorul informaţii şi comunicaţii 23,2%, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice 19,3%, transport şi depozitare cu 13,1% şi intermedieri financiare şi asigurări cu 8,6%.

Pentru perioada 2020-2022, activităţile economice cele mai inovatoare, după ponderea în total întreprinderi din sectorul lor de activitate, au fost cele din: cercetare-dezvoltare 53,7%, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) 38,9% şi fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice 35,0%.

Pe clase de mărime, după numărul de salariaţi, cele mai inovatoare sunt întreprinderile mari 20,6%, urmate de cele mijlocii 11,3% şi cele mici 7,6%. Ordinea se păstrează şi pentru cele două sectoare, industrie şi servicii.

În perioada 2020-2022, din totalul întreprinderilor inovatoare de produse, 66% au dezvoltat inovaţiile în propria întreprindere, 23,9% din întreprinderi au introdus produse împreună cu alte întreprinderi, 22,2% le-au realizat prin adaptarea sau modificarea bunurilor sau serviciilor dezvoltate iniţial de alte întreprinderi sau organizaţii şi 12,5% au fost realizate în alte întreprinderi.

Din totalul întreprinderilor inovatoare de procese de afaceri, 74,3% şi-au dezvoltat inovaţiile de procese de afaceri în propria întreprindere, 25,8% au dezvoltat inovaţiile împreună cu alte întreprinderi, 15,8% şi-au implementat inovaţiile prin adaptarea sau modificarea proceselor dezvoltate iniţial în alte întreprinderi, iar 4,9% au avut inovaţii de procese de afaceri dezvoltate de alte întreprinderi.

În anul 2022, cifra de afaceri a întreprinderilor inovatoare a fost de 370,69 miliarde de lei preţuri curente, reprezentând 24,7% din cifra de afaceri totală a întreprinderilor. Ponderea cifrei de afaceri a întreprinderilor inovatoare în cifra de afaceri totală a întreprinderilor, în funcţie de tipul inovaţiei, a fost de: 4,9% pentru inovaţii numai de produse şi 3,8% pentru inovaţii numai de procese de afaceri.

Cifra de afaceri a întreprinderilor inovatoare atât de produse cât şi de procese de afaceri a reprezentat 12,7% din totalul cifrei de afaceri. Din totalul cifrei de afaceri a întreprinderilor care au introdus cel puţin un produs nou sau îmbunătăţit semnificativ, 16,4% reprezintă cifra de afaceri a întreprinderilor cu produse noi pentru întreprindere, iar 5,2% reprezintă cifra de afaceri a întreprinderilor cu produse noi pentru piaţă, restul de 78,4% reprezentând cifra de afaceri a întreprinderilor care nu au operat schimbări asupra produselor.

Din numărul total de salariaţi ai întreprinderilor, 19,3% şi-au desfăşurat activitatea într-o întreprindere inovatoare, iar din rândul acestora 5,4% au activat în întreprinderile inovatoare numai de produse, 3,3% au activat în întreprinderile inovatoare numai de procese de afaceri şi 9,0% în întreprinderi inovatoare atât de produse cât şi de procese de afaceri.

În anul 2022, valoarea totală a cheltuielilor întreprinderilor inovatoare a fost de 4,535 miliarde de lei preţuri curente. Din totalul cheltuielilor pentru activitatea inovatoare a întreprinderilor, 78,8% au fost alocate activităţii de cercetare-dezvoltare internă, 12,8% au reprezentat celelalte cheltuieli cu inovarea (exclusiv cheltuielile de CD) şi 8,3% din cheltuieli au fost alocate cercetării-dezvoltării externalizate (inclusiv întreprinderi din
grupul propriu de întreprinderi).

În perioada 2020-2022, 19,6% din întreprinderile inovatoare au folosit cel puţin un tip de finanţare publică pentru activităţile inovatoare: 10,9% de la Guvern, 5,6% de la autorităţi locale sau regionale şi 7,3% de la Uniunea Europeană.

În perioada 2020-2022, 37,1% din totalul întreprinderilor inovatoare au avut acorduri de cooperare în realizarea inovaţiilor. Ponderea întreprinderilor mari care au avut o cooperare cu alte întreprinderi a fost de 48,2% din totalul acestora.

Principalii parteneri de cooperare ai întreprinderilor inovatoare au fost furnizorii de echipamente, materiale, componente sau software (12,2% din total întreprinderi inovatoare) şi clienţii sau cumpărătorii din sectorul privat (10,5% din total întreprinderi inovatoare). Aceeaşi ierarhie se păstrează şi la nivel de sector de activitate. Pe sectoare economice, în sectorul servicii au fost înregistrate mai multe cooperări decât în sectorul industrie (43,4% faţă de 29,2% din total întreprinderi inovatoare). Pe clase de mărime a întreprinderilor, întreprinderile mari au avut mai multe cooperări decât întreprinderile mici şi mijlocii (48,2% faţă de 33,8%, respectiv 41,8% din total întreprinderi inovatoare).

În perioada 2020-2022, cele mai mari ponderi ale întreprinderilor inovatoare în totalul întreprinderilor din regiune, s-au înregistrat în regiunea Bucureşti-Ilfov (16,4%) şi regiunea Centru (9,8%), iar cele mai scăzute ponderi au fost în regiunea Sud-Vest Oltenia (2,7%) şi regiunea Vest (4,5%).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 978 / 18276
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Filip & Company a asistat grupul Qemetica în vânzarea activelor aferente producției de sodă calcinată și silicați de sodiu din România. Partenerii Alexandru Bîrsan și Eliza Baias au coordonat echipele
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...