Studiu BCG: Averea financiară a românilor crește peste media Europei de Est și peste media globală, atingând 300 miliarde de dolari în 2023.
29 Iulie 2024
BizLawyerRomânii dețin 5,7% din averea financiară a regiunii Europei de Est. Averea financiară globală a crescut cu aproape 7% în 2023, ajungând la 275 trilioane de dolari, după o scădere de 4% în 2022. America de Nord a fost printre regiunile cu cea mai rapidă creștere, reprezentând peste 50% din toată noua avere financiară creată în 2023.
Averea financiară a românilor va crește cu o rată medie de aproximativ 9% în următorii cinci ani, cu un punct procentual mai rapid decât media prognozată pentru Europa de Est și cu trei puncte procentuale peste rata medie de creștere globală așteptată, se arată în BCG Global Wealth Report 2024: The GenAI Era Unfolds, cel de-al 24-lea raport privind averea globală elaborat de Boston Consulting Group (BCG).
Averea financiară a românilor, evaluată la 300 miliarde de dolari, reprezenta 5,7% din averea financiară a regiunii Europei de Est, în 2023, cunoscând o creștere anuală de 15,5% în perioada 2018-2023. Raportul BCG estimează că averea financiară a românilor va crește cu 8,6% pe an, în următorii 5 ani, atingând valoarea de 400 miliarde dolari în 2028.
Averea financiară a românilor, evaluată la 300 miliarde de dolari, reprezenta 5,7% din averea financiară a regiunii Europei de Est, în 2023, cunoscând o creștere anuală de 15,5% în perioada 2018-2023. Raportul BCG estimează că averea financiară a românilor va crește cu 8,6% pe an, în următorii 5 ani, atingând valoarea de 400 miliarde dolari în 2028.
Ponderea investițiilor pe termen lung, averea neinvestibilă, constând în principal din asigurări de viață și economii pentru pensii, reprezintă un procent de 40% din averea financiară totală a poporului român, mult peste media Europei de Est (31%), dar si peste media globală (35%). În același timp, ponderea averii investibile, care cuprinde numerar, depozite, fonduri de investiții, acțiuni și obligațiuni, scade încet, dar continuu, o tendință opusă față de cea pe care o observăm la nivel global.
Krisztian Horvath, Partener și Director Asociat, Wealth Management, BCG: “Românii păstrează o cotă relativ scăzută a averii lor în numerar și depozite (34%), comparativ cu media din Europa de Est (44%). De asemenea, observăm o cotă foarte mare a altor investiții, de 20%, în acțiuni nelistate și clase de active mai mici, ceea ce este rar întâlnit în alte regiuni, unde media globală este de doar 2%, iar media Europei de Est este de 8%”.
Distribuția averii financiare arată o imagine mixtă în România. Pe de o parte, este sănătoasă din perspectiva faptului că până la jumătate din averea financiară a românilor este deținută de persoane cu active sub 250 mii de dolari, o proporție mult mai mare decât media globală, de 30%. În schimb, ponderea celor foarte bogați, cu o avere financiară mai mare de 100 de milioane dolari, este, de asemenea, semnificativ mai mare decât media globală. Românii cu averi de peste 100 milioane dolari dețin 23% din averea financiară totală, față de de un procent de 14% a celor foarte bogați la nivel global.
“În următorii cinci ani ne așteptăm la o creștere puternică în segmentele atractive pentru băncile private, cum ar fi cei cu avere financiară între 250 mii și 20 milioane de dolari. Creșterea așteptată a acestui segment de populație, de la aproximativ 60.000 la 85.000, oferă oportunități atractive de achiziții pentru băncile care oferă soluții personalizate, dedicate acestui segment“, a mai declarat Krisztian Horvath.
În ceea ce privește averea netă globală, aceasta a înregistrat o recuperare semnificativă în 2023, de 4,3% după un an dificil în 2022. Mare parte din această creștere a fost datorată unei reveniri pe piața financiară, deoarece averea financiară a crescut cu aproape 7%, după o scădere de 4% în 2022. Se estimează că vor fi create aproximativ 92 de trilioane de dolari în avere financiară, in urmatorii cinci ani.
Averea financiară din America de Nord și Europa de Vest a cunoscut o revenire în 2023. Susținută de piețele de capital puternice, America de Nord a fost printre regiunile cu cea mai rapidă creștere, reprezentând peste 50% din toată averea financiară nouă creată în 2023. Recuperarea nu a fost la fel de puternică în Europa de Vest, unde averea financiară a crescut cu doar 4,4%.
Deși averea financiară din regiunea Asia-Pacific a crescut cu doar 5,1% în 2023, în principal din cauza încetinirii creării de avere în China, se anticipează o creștere semnificativă până în 2028, regiunea este așteptată să contribuie cu aproape 30% din noua avere financiară până în 2028. Pe lângă China, India este bine poziționată pentru a fi un motor al creșterii averii, generând aproximativ 590 de miliarde de dolari în noua avere financiară în 2023, cea mai mare creștere din istorie.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 252 / 17550 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Cum s-a desfășurat în această vară programul de internship organizat de Popescu & Asociații pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice echipe de avocați | Capacitatea de a vedea lucrurile atât per ansamblu, cât și din diverse unghiuri de vedere, de a analiza situații complexe și de a veni cu soluții, combinată cu dorința de a învăța și de a se perfecționa, sunt calități apreciate și căutate la viitorii colegi
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...