Licitaţii de 3,3 miliarde de lei pentru achiziţia de autovehicule electrice în România, în primele opt luni (ARSC)
16 Septembrie 2024
AgerpresPotrivit analizei de piaţă, realizate în colaborare cu platforma datadriven.ro, cele 171 de licitaţii contorizate au implicat 2.261 de vehicule electrice, de 3,325 miliarde de lei.
Valoarea licitaţiilor pentru achiziţia de vehicule electrice în România a fost de aproape 3,3 miliarde de lei, în primele opt luni ale acestui an, reiese din datele publicate, luni, de Asociaţia Română pentru Smart City (ARSC).
Potrivit analizei de piaţă, realizate în colaborare cu platforma datadriven.ro, cele 171 de licitaţii contorizate au implicat 2.261 de vehicule electrice, de 3,325 miliarde de lei.
În ceea ce priveşte stadiul procedurilor, 14,8% dintre licitaţii au fost adjudecate (334 de vehicule, în valoare de 638 milioane de lei), iar 85,2% sunt în desfăşurare (1.927 de vehicule şi 2,687 miliarde de lei).
În topul primelor zece autorităţi publice, în funcţie de valoarea licitaţiilor, primul loc este ocupat de Municipiul Bacău - cu 154,809 milioane de lei (58 de vehicule), urmat de Municipiul Zalău - cu 143,545 milioane de lei (60 de vehicule) şi de Municipiul Botoşani - cu 125,895 milioane de lei (68 de vehicule).
Potrivit analizei de piaţă, realizate în colaborare cu platforma datadriven.ro, cele 171 de licitaţii contorizate au implicat 2.261 de vehicule electrice, de 3,325 miliarde de lei.
În ceea ce priveşte stadiul procedurilor, 14,8% dintre licitaţii au fost adjudecate (334 de vehicule, în valoare de 638 milioane de lei), iar 85,2% sunt în desfăşurare (1.927 de vehicule şi 2,687 miliarde de lei).
În topul primelor zece autorităţi publice, în funcţie de valoarea licitaţiilor, primul loc este ocupat de Municipiul Bacău - cu 154,809 milioane de lei (58 de vehicule), urmat de Municipiul Zalău - cu 143,545 milioane de lei (60 de vehicule) şi de Municipiul Botoşani - cu 125,895 milioane de lei (68 de vehicule).
"Creşterea numărului de licitaţii pentru vehicule electrice reflectă un angajament ferm din partea administraţiilor locale din România de a face tranziţia către soluţii de mobilitate sustenabilă. Aceste investiţii sunt esenţiale pentru atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii urbane. În contextul schimbărilor climatice şi al cerinţelor europene pentru reducerea amprentei de carbon, licitaţiile din 2024 marchează un pas important pentru transformarea infrastructurii de transport public din România", se menţionează în studiul de specialitate.
În raport cu distribuţia geografică a vehiculelor achiziţionate, Regiunea Centru se află pe prima poziţie, cu 429 de vehicule. Podiumul este completat de Regiunea Nord-Vest - cu 425 de vehicule, şi de Regiunea Nord-Est (353).
De asemenea, în privinţa valorii totale estimată a licitaţiilor, clasamentul este condus de Regiunea Nord-Vest - cu 725,8 milioane de lei, apoi Regiunea Centru (603,2 milioane de lei) şi Regiunea Nord-Est (553,8 milioane de lei).
Cele mai mari achiziţii de maşini electrice au fost înregistrate, în primele opt luni din 2024, în Sălaj (120 de unităţi, 191,8 milioane de lei), Sibiu (114 vehicule, 178,7 milioane de lei) şi Botoşani (115 vehicule, 173,1 milioane de lei).
Conform analizei, principalii furnizori de vehicule electrice în România sunt: Anadolu Automobil Rom (130,2 milioane de lei), Solaris Bus & Coach (84,8 milioane de lei), BMC Truck & Bus (81,5 milioane de lei), Aveuro International (69,6 milioane de lei) şi New Kopel Car Import (61 milioane de lei).
"România va continua să investească masiv în infrastructura de transport public electric, cu licitaţii noi care vor asigura nevoile de mobilitate urbană durabilă ale comunităţilor noastre. În plus, integrarea de soluţii de smart city şi transport verde va contribui semnificativ la reducerea emisiilor şi la creşterea calităţii vieţii în comunităţi. Principalele dificultăţi rămân legate de infrastructura necesară pentru încărcarea vehiculelor şi de integrarea optimă a acestora în reţelele de transport public. Totuşi, aceste provocări reprezintă şi oportunităţi de inovare şi modernizare, atât pentru administraţiile locale, cât şi pentru sectorul privat. Soluţiile inteligente, cum ar fi monitorizarea în timp real a vehiculelor şi optimizarea rutelor, vor juca un rol esenţial în eficientizarea transportului public", consideră specialiştii ARSC.
Asociaţia Română pentru Smart City este principala autoritate în domeniul dezvoltării oraşelor inteligente din România, cu activitate continuă din anul 2016.
DataDriven.ro este platforma ce monitorizează toate licitaţiile şi achiziţiile publice din România, oferind analize detaliate ale pieţei pentru companiile care folosesc informaţiile din licitaţii ca parte strategică a afacerii lor.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 764 / 18316 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...