
Limbile străine, tot mai căutate de angajatori | Aproape 60% dintre joburile postate anul acesta cereau cunoașterea a cel puțin unei limbi străine în anunțul de angajare
05 Iunie 2025
BizLawyerEngleza, germana și franceza sunt cele mai căutate
![]() |
Cunoașterea a cel puțin unei limbi străine devine o condiție aproape obligatorie la angajare, în contextul în care aproape 60% dintre job-urile postate anul acesta menționau acest criteriu în anunț. Concret, din cele 112.000 de joburi disponibile de la începutul anului, 64.000 includeau, în anunț, și faptul că este necesară cunoașterea unei limbi străine.
Cei mai mulți dintre angajatori caută candidați care să vorbească limba engleză. 48.000 de joburi au avut acest criteriu pentru angajare. A doua cea mai cerută limbă străină este germana, cu toate că se află la o distanță consistentă față de engleză. Astfel, 8.100 de joburi postate anul acesta se adresau candidaților care vorbesc limba germană. 3.400 de joburi căutau candidați vorbitori de franceză și 2.400 cereau cunoașterea limbii italiene. „Dacă în cazul job-urilor white collar, adresate candidaților care au studiile superioare absolvite și care fac muncă de birou, limba engleză este implicită, vedem chiar și pentru joburi entry level sau blue collar că începe tot mai des să fie cerută, chiar dacă, în aceste cazuri, candidații nu trebuie stăpânească limba la nivel de fluență”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
Limbile mai puțin cunoscute, precum maghiară, olandeză, turcă, portugheză, greacă sau slovacă sunt cel mai adesea căutate pentru sectoare precum call center / BPO sau turism, în acest caz fiind vorba despre joburi postate de angajatori din străinătate și care presupun relocarea în altă țară. În ceea ce privește zona de call center / BPO, candidații sunt căutați pentru pozițiile de customer support oferite pentru clienții din alte țări, chiar dacă acestea, spre deosebire de cele din turism, nu cer și relocare. „Tot în aceste cazuri, cunoașterea acestor limbi străine, considerate exotice, reprezintă nu un avantaj competitiv, ci o condiție obligatorie la angajare. În plus, angajații care ocupă aceste poziții au salarii cu aproximativ 20% - 30% mai mari decât media din domeniu, în condițiile în care media este de 3.500 de lei”, explică Roxana Drăghici.
În ceea ce-i privește pe candidați, bazinul cel mai adânc de opțiuni disponibile vine tot din direcția vorbitorilor de limba engleză, care au înregistrat 2,3 milioane de aplicări anul acesta. 85.000 de aplicări au mers către joburile care cereau germană, 66.000 pentru italiană și 55.000 pentru franceză. Spaniola și maghiara sunt alte două limbi care au reușit să atragă peste 25.000 de aplicări, în timp ce pentru limbi precum rusă, poloneză, turcă, bulgară, olandeză sau turcă numărul de aplicări variază între 3.000 și 10.000 de la începutul anului și până acum. „Dacă în cazul limbii engleze, pentru anumite joburi sau domenii, sunt acceptați și candidații care au cunoștințe de nivel mediu, pentru aceste cazuri punctuale, în care cunoașterea limbii străine este necesară pentru a putea oferi suport tehnic pentru clienți vorbitori nativi ai limbilor respective, ceea ce înseamnă că inclusiv candidații trebuie să poată vorbi la același nivel”, explică Roxana Drăghici.
În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile 24.000 de joburi. În ultima lună, au fost postate 25.000 de joburi. Dintre acestea, 17.000 menționau, în anunțul de angajare cunoașterea a cel puțin unei limbi străine.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 93 / 19323 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat acționarii Lensa la atragerea unei investiții de la OH Holding Limited. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
PNSA, alături de un sindicat de bănci românești și internaționale cu privire la acordarea unei facilități de credit în valoare de aproximativ 173 milioane de dolari firmei Black Sea Oil & Gas. Ce avocați au fost implicați în finanțare
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Schoenherr, alături de M Core în achiziția Focșani Shopping Centre de la KBC Bank. Markus Piuk (partner) a coordonat echipa
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
Cariere în Drept | De vorbă cu Andra Mălina Stroe, șefă de promoție a generației care și-a finalizat studiile în 2022, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dacă te-ai ridicat la înălțimea sarcinilor în timpul facultății, este imposibil să nu reușești în a avea o carieră de succes. Înveți de la cei mai buni și ești coleg cu cei mai buni”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...