ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

M&A Spotlight on CEE ̸ SEE | Studiu Wolf Theiss & Mergermarket: Optimism rezervat în ceea ce privește tranzacțiile de M&A în CEE ̸SEE in 2021

04 Februarie 2021   |   BizLawyer

În cadrul studiului au fost chestionați 150 de executivi atât din cadrul corporațiilor, cât și din cadrul fondurilor de investiții (PE) cu privire la experiențele lor în zona de M&A în CEE/SEE, precum și la așteptările lor pentru viitor.

Horst Ebhardt, partener în cadrul biroului Wolf Theiss Viena

 
 
În contextul pandemiei de COVID-19, investitorii rămân, in general pozitivi cu privire la perspectivele de M&A în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est („CEE/SEE”), potrivit unui nou studiu realizat de Wolf Theiss și Mergermarket.

În cadrul studiului au fost chestionați 150 de executivi atât din cadrul corporațiilor, cât și din cadrul fondurilor de investiții (PE) cu privire la experiențele lor în zona de M&A în CEE/SEE, precum și la așteptările lor pentru viitor.

Conform studiului, în 2020 valoarea tranzacțiilor de M&A în CEE/SEE a crescut cu 29% față de 2019, ajungând la 28,5 miliarde EUR, în timp ce la nivel global s-a înregistrat o scădere de 7% pentru aceeași perioadă. În contrast, volumul tranzacțiilor (406) a scăzut cu 22% față de anul precedent ceea ce evidențiază faptul că Europa Centrală, de Est și de Sud-Est a resimțit impactul economic creat de contextul pandemic.


Peste două treimi (69%) dintre respondenți consideră regiunea atractivă pentru investiții, iar dintre aceștia 65% sunt investitori activi în regiune care vor continua planurile de expansiune, fiind mulțumiți cu rezultatele obținute în tranzacțiile anterioare.

De menționat este și faptul că, atunci când vine vorba de direcțiile post-COVID-19, respondenții PE au fost mult mai optimiști în privința perspectivelor de viitor decât omologii lor din corporații. În timp ce 43% dintre cumpărătorii strategici au declarat că au un apetit mai scăzut pentru tranzacții, în cazul respondenților din fondurile de investiții doar 16% dintre ei au afirmat același lucru.

„Fondurile de investiții se află pe o poziție solidă, în parte datorită abordării acestora față de asumarea riscurilor în ceea ce privește participarea la un ciclu de creștere economică”, a declarat Horst Ebhardt, partener în cadrul biroului Wolf Theiss Viena. „Fiind o clasă de active, acestea au acumulat, de asemenea, numerar semnificativ pe care trebuie să îl utilizeze, în prezent existând diverse strategii de utilizare a acestuia. Fondurile de investiții pot oferi o gamă largă de mijloace de finanțare, în funcție de sector sau de nivelul controlului corporativ avut în vedere. De exemplu, vedem din ce în ce mai multe fonduri importante de investiții care ocupă poziții minoritare în companii performante.”

Sectorul TMT a însumat tranzacții în valoare de 8,3 miliarde de euro în întreaga regiune, o cotă de piață de 29% din totalul tuturor proiectelor de M&A. În timp ce tehnologia a jucat un rol important în zona de M&A la nivel global în 2020, în Europa Centrală și de Est, telecomunicațiile au ocupat primul loc.

Pe de altă parte, problemele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) au fost evidențiate ca fiind o parte în creștere a peisajului de tranzacționare din CEE/SEE. Aproape două treimi (63%) dintre respondenți au spus că verificarea ESG în tranzacții va crește în următorii trei ani, 37% considerând că va crește semnificativ.

Pentru a vizualiza studiul complet, vă rugăm să accesați următorul link: https://cee-spotlight.wolftheiss.com/
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13119 / 17241
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...