ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Medicamente, procesoare, metale: Europa îşi analizează penuriile

31 Ianuarie 2022   |   AGERPRES

Miniştrii europeni ar putea să se inspire din instrumentele care există deja în alte părţi. De exemplu, agenţia guvernamentală japoneză JOGMEC (Japan Oil, Gas and Metals National Corporation) ajută companiile nipone în a-şi asigura aprovizionarea pe termen lung şi investeşte direct în proiecte miniere.

 
 
Lipsită de ingredientele active ale medicamentelor, ameninţată de o criză de semiconductori şi dependentă de importurile de metale pentru tranziţia sa energetică, Europa se va apleca marţi la Lens (nordul Franţei) asupra autonomiei sale strategice a cărei fragilitate a fost scoasă în evidenţă de criza Covid-19, informează AFP.

Uniunea Europeană a reuşit în timp record să devină cel mai mare producător mondial de vaccinuri de tip ARN mesager, cu 300 de milioane de doze fabricate în fiecare lună, potrivit comisarului european pentru piaţa internă, Thierry Breton. Însă, în acelaşi timp, pandemia a scos la lumină slăbiciunile UE în alte domenii, care vor fi discutate marţi cu prilejul unui consiliu informal al miniştrilor Industriei din UE, consacrat competitivităţii, care va avea loc la Lens.


Ca exemplu, "depindem astăzi în mare parte de Asia în domenii precum ingredientele farmaceutice active, care sunt importate în proporţie de 80%, sau în producţia de fibră optică (în cazul căreia 25% din producţia mondială este realizată în China)", se arată în documentele pregătitoare ale reuniunii de marţi.

În ceea ce priveşte semiconductorii, predominanţa asiatică şi riscul de penurie de cipuri care sunt vitale pentru sectoare precum automobilele sau smartphone-urile sunt subiecte care îngrijorează autorităţile de pe ambele maluri ale Atlanticului.

În SUA, pachetul legislativ 'America Competes Act', susţinut de Casa Albă, are în vedere 52 de miliarde de dolari pentru a revitaliza industria americană a semiconductorilor.

În Europa, Executivul comunitar urmează să îşi prezinte la începutul lunii februarie strategia (botezată 'Chips Act'), care vizează majorarea de patru ori a producţiei europene de cipuri electronice, şi care prevede de asemenea investiţii în valoare de mai multe zeci de miliarde de euro pentru a facilita ajutoarele de stat, a declarat sâmbătă Thierry Breton pentru mai multe publicaţii europene.

"Vrem ca în 2030 să fim responsabili pentru 20% din producţia mondială, în condiţiile în care piaţa se va dubla pentru a ajunge la o mie de miliarde de dolari", a declarat comisarul european pentru piaţa internă.

Pe lângă cipurile electronice, Parisul intenţionează să profite de preşedinţia sa rotativă a Consiliului Uniunii Europene pentru a accelera mai multe mari proiecte de investiţii în domenii strategice (denumite proiecte importante de interes european comun-PIIEC). Acestea oferă statelor membre derogări de la regulile privind concurenţa astfel încât să subvenţioneze direct industriile viitorului, precum cloud-ul, bateriile sau hidrogenul.

Însă, pentru moment, cea mai presantă este dependenţa de materiile prime. "China furnizează în prezent 60% din producţia mondială de litiu, 80% din producţia de hidroxid de litiu, esenţial pentru producţia de baterii destinate automobilelor electrice şi 98% din cererea europeană de metale rare, care sunt componente esenţiale pentru producţia de electronică sau energii regenerabile", se arată în documentele pregătitoare ale reuniunii de la Lens.

După 30 de ani de delocalizare spre Asia, obiectivul este "stabilirea unei definiţii comune a termenului "dependenţă strategică" în lanţul de valoare adăugată pentru a evita blocajele în capacitatea sa industrială şi în proiectele de decarbonizare", se mai arată în documentele consultate de AFP.

În acest context, ministrul francez al Industriei, Agnes Pannier-Runacher, îi va primi marţi dimineaţa pe colegii săi europeni, pe comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, şi pe vicepreşedintele Comisiei Europene, slovacul Maros Sefcovic, în ideea de a găsi posibile instrumente care să asigure aprovizionarea UE, precum acorduri comerciale sau stocuri strategice de materii vitale.

Miniştrii europeni ar putea să se inspire din instrumentele care există deja în alte părţi. De exemplu, agenţia guvernamentală japoneză JOGMEC (Japan Oil, Gas and Metals National Corporation) ajută companiile nipone în a-şi asigura aprovizionarea pe termen lung şi investeşte direct în proiecte miniere.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9255 / 17356
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
Dispute Resolution | Echipa Stratulat Albulescu este implicată atât mandate cu elemente de extraneitate, cât și în proiecte care pun în discuție mai multe arii de practică. Firma are o activitate intensă pe plan local și a căpătat vizibilitate externă tot mai mare prin prisma mandatelor gestionate, listării în ghidurile juridice și prezenței la evenimentele de profil internaționale
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...