ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MIPE: 214 milioane euro pentru antreprenoriatul social

05 Mai 2023   |   Agerpres

Prin apelul de proiecte "Sprijin pentru înfiinţarea de întreprinderi sociale în mediul urban" se urmăreşte îmbunătăţirea accesului la piaţa muncii şi măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special pentru tineri, pentru şomerii de lungă durată şi grupurile defavorizate de pe piaţa muncii şi pentru persoanele inactive, prin sprijinirea a 720 întreprinderi sociale şi crearea unui număr de 3.064 noi locuri de muncă.

 
 
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a lansat în consultare publică ghidurile solicitantului pentru apelurile de proiecte destinate economiei sociale finanţate prin Programul Educaţie şi Ocupare şi prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială, cu un buget total de peste 214 milioane euro.

"Intervenţiile pe care le vom finanţa prin apelurile dedicate întreprinderilor sociale, atât în mediul rural, cât şi în mediul urban, vor viza o arie economico-socială importantă, contribuind direct la îmbunătăţirea calităţii vieţii în comunităţile unde vor activa aceste întreprinderi. Calificările dobândite în domeniul antreprenoriatului în economia socială vor oferi beneficiarilor şansa să pornească afaceri pe cont propriu şi să creeze noi locuri de muncă. De asemenea, înfiinţarea întreprinderilor sociale creează, pentru persoanele din grupuri dezavantajate, oportunitatea de a-şi depăşi starea de vulnerabilitate prin integrarea pe piaţa muncii. În urma acestor apeluri de proiecte pe care le vom lansa în prima parte a lunii iunie, urmărim sprijinirea a peste 1.400 de întreprinderi sociale în comunităţile rurale şi urbane ale României. Aceste întreprinderi se concentrează pe soluţionarea problemelor sociale, cum ar fi reducerea sărăciei, îmbunătăţirea accesului la educaţie sau îngrijire medicală. Astfel, ele contribuie la creşterea economică durabilă şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru oamenii din comunităţile respective", a declarat ministrul de resort, Marcel Boloş.


Prin apelul de proiecte "Sprijin pentru înfiinţarea de întreprinderi sociale în mediul urban" se urmăreşte îmbunătăţirea accesului la piaţa muncii şi măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special pentru tineri, pentru şomerii de lungă durată şi grupurile defavorizate de pe piaţa muncii şi pentru persoanele inactive, prin sprijinirea a 720 întreprinderi sociale şi crearea unui număr de 3.064 noi locuri de muncă.

Scopul apelului de proiecte vizează sporirea investiţiilor în dezvoltarea antreprenoriatului social, în special în domenii cu valoare adăugată ridicată şi are în vedere dezvoltarea de scheme de sprijin şi garanţii pentru persoanele din mediul urban care doresc să devină antreprenori în domeniul economiei sociale, stimularea economiei sociale şi antreprenoriatului social care să asigure locuri de muncă pentru persoane vulnerabile şi nu numai.

Bugetul total alocat apelului de proiecte este de 104,91 milioane de euro, ce vor putea fi accesaţi de entităţi ale economiei sociale, reţele, uniuni, federaţii din sectorul economiei sociale, dar şi de furnizori de formare profesională autorizaţi publici şi privaţi, furnizori de servicii de ocupare acreditaţi publici şi privaţi, furnizori de servicii sociale, organizaţii sindicale şi organizaţii patronale, asociaţii profesionale, camere de comerţ şi industrie, ONG-uri.

Proiectele vor fi finanţate prin Programul Educaţie şi Ocupare, iar activităţile eligibile obligatorii în cadrul acestui apel vor avea drept scop asigurarea sprijinului necesar pentru înfiinţarea de întreprinderi sociale în mediul urban, inclusiv monitorizarea implementării planurilor de afaceri şi asigurarea sustenabilităţii planurilor de afaceri.

Valoarea totală maximă eligibilă a unui proiect este de 3 milioane euro, iar în cazul Investiţiilor Teritoriale Integrate (ITI), valoarea totală maximă eligibilă a unui proiect este de 1,42 milioane de euro.

Pentru întreprinderile sociale înfiinţate în mediul rural, proiectele vor fi finanţate prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială, cu un buget de 109,46 milioane de euro. Grupul ţintă include persoanele care doresc să înfiinţeze întreprinderi sociale în comunităţile rurale, dar şi persoanele vulnerabile, iar numărul întreprinderilor sprijinite în urma apelului de proiecte este de 735.

În cadrul prezentului apel nu vor fi finanţate proiecte a căror valoare a asistenţei financiare nerambursabile este mai mică sau egală cu 201.000 euro.

Perioada de consultare publică pentru cele două ghiduri ale solicitantului se va încheia în data de 25 mai 2023, perioada estimată pentru lansarea apelurilor fiind prima parte a lunii iunie 2023.

Pentru anul 2023 este estimată lansarea unui număr total de 534 apeluri de proiecte finanţate din fonduri europene, prin PNRR şi Politica de Coeziune.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5908 / 19594
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
O nouă abordare pe piața avocaturii de business | Mihai Dudoiu și echipa Legal Ground construiesc o alternativă flexibilă la marile case de avocatură, propunând un model colaborativ și antreprenorial. „Legal hub” inovator, ce oferă servicii specializate în finanțări, tranzacții și litigii printr-o structură circulară, în care profesioniștii lucrează „la masa rotundă” pentru a oferi clienților soluții adaptate proiectelor lor
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...