ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nivelul ridicat al inflaţiei reclamă monitorizarea atentă a evoluţiilor de pe piaţa muncii (minuta BNR)

23 Ianuarie 2023   |   AGERPRES

Dinamica anuală a câştigului salarial mediu brut nominal şi-a încetinit trendul ascendent, în primele patru luni din semestrul II al anului anterior.

 
 
Nivelul ridicat al inflaţiei reclamă monitorizarea atentă a evoluţiilor de pe piaţa muncii, date fiind şi problemele structurale cronice ale acesteia, precum şi majorările de salarii efectuate în debutul anului în sectorul bugetar, dar şi în cel privat, se arată în Minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) din 10 ianuarie 2023.

"Membrii Consiliului au apreciat că persistenţa în viitorul apropiat a unui grad relativ atenuat de tensionare a pieţei muncii, aşa după cum sugerează indicatorii specifici, precum şi costurile mari cu energia şi cu materiile prime, sunt de natură să limiteze creşterile salariale în primele luni ale acestui an, cel puţin pe anumite segmente. S-a convenit, totuşi, că nivelul ridicat al inflaţiei reclamă monitorizarea atentă a evoluţiilor de pe piaţa muncii, date fiind şi problemele structurale cronice ale acesteia, precum şi majorările de salarii efectuate în debutul anului în sectorul bugetar, dar şi în cel privat, sub impactul măririi consistente la 1 ianuarie 2023 a salariului minim brut pe economie", se menţionează în document.


Potrivit sursei citate, noile creşteri lunare înregistrate de efectivul salariaţilor din economie, în septembrie - octombrie 2022, au fost sensibil inferioare celor din primul semestru al anului, inclusiv ca urmare a scăderii efectivului în sectorul privat, iar rata şomajului BIM s-a mărit marginal în octombrie - noiembrie, după descreşterea aproape continuă din ultimii doi ani până la 5,4%, în trimestrul III din 2022.

Totodată, dinamica anuală a câştigului salarial mediu brut nominal şi-a încetinit trendul ascendent, în primele patru luni din semestrul II al anului anterior.

"Ritmul de creştere a costurilor salariale unitare pe ansamblul economiei s-a cvasi-dublat, însă, în trimestrul III, iar dinamica anuală de două cifre a costului unitar cu forţa de muncă din industrie a continuat să se mărească relativ alert, inclusiv în octombrie, dar în condiţiile unor efecte adverse mai mari exercitate de costurile cu energia şi cu materiile prime asupra productivităţii muncii din acest sector", au semnalat mai mulţi membri ai Consiliului.

În acelaşi timp, s-a remarcat că, potrivit celor mai recente sondaje, deficitul de forţă de muncă raportat de companii a stagnat în trimestrul IV 2022 la nivelul diminuat atins în intervalul anterior, iar după o redresare vizibilă în octombrie - noiembrie, intenţiile de angajare pe orizontul scurt de timp s-au redus din nou în ultima lună a anului 2022, inclusiv în contextul incertitudinilor generate de războiul din Ucraina şi al înăspririi condiţiilor financiare la nivel european şi mondial, cu impact şi asupra cererii.

De asemenea, s-a reiterat faptul că, dincolo de orizontul apropiat de timp, capacitatea unor firme de a se menţine viabile/profitabile, în contextul costurilor ridicate, va fi testată şi de sistarea măsurilor de sprijin guvernamental, precum şi de nevoia de tehnologizare, ce s-ar putea solda cu noi restructurări sau falimente de firme.

În acelaşi timp, pe piaţa muncii se vor resimţi, probabil, tot mai pregnant, influenţele extinderii automatizării şi digitalizării pe plan intern, precum şi ale recursului în creştere la angajaţi extracomunitari.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 171 / 22088
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Glodeanu Partners, boutique de avocatură cu focus specific pe proiecte de energie regenerabilă, a fost implicată în peste 20 de astfel de tranzacții în 2022. De vorbă cu partenerii firmei despre echipă, proiecte, ”clienți cheie”
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
BRD a acordat o finanţare de 24,32 mil. € pentru dezvoltarea a două clădiri rezidenţiale verzi. Wolf Theiss și Kinstellar, în proiect
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Lawyers, 3-5 years’ experience (Competition, Litigation and Employment)
Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut la ÎCCJ o soluție de referință care confirmă că dobânzile aferente unui ajutor de stat returnat către bugetul național intră în sfera de aplicare a amnistiei fiscale
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Junior Lawyers (Consultancy and Litigation)
CMS, alături de Alpha Bank în proiectul finanţării de cca. 70 mil. €, acordată eMAG. Ana Radnev (Partener CMS), evidențiată pentru soluțiile multi-jurisdicționale oferite
Avocații ZRVP obțin o nouă victorie pentru Agenția Națională pentru Resurse Minerale într-un arbitraj internațional ICC Paris | Tribunalul arbitral a admis pretenții de 10,1 mil. USD, plus dobânzi. Cosmin Vasile (Managing Partner) și Cosmin Cojocaru (Partner), în prima linie
Mușat & Asociații va găzdui în data de 17 februarie 2023 evenimentul Asociației Internaționale a Barourilor – „Workshop on the IBA Arb40 Toolkit for Arbitral Award Writing”
Stratulat Albulescu continuă consolidarea practicii de Litigii și, în special, a ariei de Litigii fiscale. Luiza Ionescu-Donoiu se alătură echipei în rolul de Counsel
Anul 2022 a fost o etapă importantă în dezvoltarea firmei Stratulat Albulescu: rezultate foarte bune în toate practicile, expansiune peste granițe, multe contacte internaționale și consolidare a echipei. Deși anul acesta nu va fi unul ușor din punct de vedere economic, liderii firmei spun că o creștere de doi digiți poate fi realizabilă. Starea de spirit a clienților este bună, mulți dintre ei păstrându-și apetitul pentru proiectele de investiții
Practicile de M & A și Corporate, precum și consultanța day-to-day acordată clienților, au adus cele mai mari încasări pentru Mitel & Asociații în 2022 | Sorin Mitel, Senior Partner: În ciuda climatului destul de incert, clienții par că nu așteaptă o stabilizare care nu se vede la orizont și tratează acest mediu ca pe noua normalitate. Inflația post-pandemică nu se manifestă în onorarii, ci mai curând în costurile pe care le suportă firmele de avocatură, iar o creștere reală de doi digiți este mai greu de atins
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...