ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Numărul autorizaţiilor de construire din Bucureşti s-a redus la jumătate; suprafaţa utilă a scăzut cu 62% în ultimii 3 ani (raport)

20 Noiembrie 2024   |   Agerpres

Scăderea suprafeţei utile totale autorizate spre construire în proiecte rezidenţiale în Bucureşti este şi mai accentuată, în 2024 fiind autorizată o suprafaţă cu 62% mai mică comparativ cu primele nouă luni din 2021, relevă raportul de piaţă "Romania Residential Market Drive 2024", realizat de SVN Romania.

 
 
Numărul autorizaţiilor de construire emise pentru clădiri rezidenţiale din Bucureşti s-a redus la aproape jumătate, în timp ce suprafaţa utilă totală autorizată spre construire a scăzut cu 62% în ultimii trei ani, potrivit unui raport publicat de către compania de consultanţă imobiliară SVN Romania.

Astfel, conform unui comunicat remis, miercuri, în primele nouă luni din acest an au fost emise 272 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale din Bucureşti, în scădere cu 4,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut. În primele nouă luni din 2022 au fost emise 366 de autorizaţii în timp ce în primele trei trimestre din 2021 au fost emise 496 de autorizaţii de construire, numărul actual de autorizaţii fiind cu 45% mai mic faţă de nivelul înregistrat în 2021.


Concomitent, scăderea suprafeţei utile totale autorizate spre construire în proiecte rezidenţiale în Bucureşti este şi mai accentuată, în 2024 fiind autorizată o suprafaţă cu 62% mai mică comparativ cu primele nouă luni din 2021, relevă raportul de piaţă "Romania Residential Market Drive 2024", realizat de SVN Romania.

"Scăderea autorizaţiilor din ultimii ani are deja un efect vizibil: numărul de locuinţe noi care se termină în Bucureşti şi împrejurimi este la cel mai redus nivel semestrial din ultimii cinci ani, într-un context în care numărul de tranzacţii este mai mare potrivit datelor oficiale. Situaţia actuală se va perpetua şi în anii următori, ceea ce se va traduce prin preţuri mai mari şi o accesibilitate mai redusă. În plus, la fel de important, sunt investiţii de sute de milioane de euro, chiar miliarde de euro, pe care Bucureştiul le pierde din cauza actualului blocaj urbanistic. Şi nu vorbim doar de proiecte rezidenţiale pe care un dezvoltator nu le construieşte ci şi despre clădiri de birouri, spre exemplu, ceea ce poate duce la costuri mai mari pentru companii şi extinderi de echipe mai dificile", a comentat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania, citat în comunicat.

Un alt efect pe care scăderea numărului de autorizaţii îl are este direcţionarea atenţiei unor dezvoltatori către zonele limitrofe Capitalei. De altfel, 2023 a adus o premieră din acest punct de vedere: judeţul Ilfov a depăşit Bucureştiul pentru prima oară în ceea ce priveşte suprafaţa utilă totală autorizată spre construire în clădiri rezidenţiale, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică - situaţie care s-a înregistrat şi în 2024.

În primele şase luni din acest an, s-au finalizat cu 23% mai puţine locuinţe în Bucureşti şi Ilfov comparativ cu primul semestru din 2023. Raportul SVN din primăvară estima că 2024 ar putea aduce cel mai mic număr de locuinţe noi livrate din ultimii cinci ani.

În primele zece luni din 2024 au fost vândute aproape 41.400 de case şi apartamente în Bucureşti, în creştere cu 11,3% comparativ cu perioada similară din 2023, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Concomitent, numărul tranzacţiilor încheiate la nivelul regiunii Bucureşti - Ilfov a fost cu 14,3% mai mare în perioada menţionată.

SVN Romania este una o companie de consultanţă imobiliară, care, în cei cinci ani de activitate, a tranzacţionat peste 10.000 de locuinţe, cu o valoare cumulată de peste 800 de milioane de euro, consultanţii SVN fiind implicaţi în vânzarea a peste 30.000 de locuinţe. SVN International Corp. are peste 200 de birouri în opt ţări şi regiuni, în care activează peste 2.200 de consultanţi imobiliari şi personal administrativ.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 363 / 18383
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...