ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Organizaţiile de mediu susţin că modelele de comunităţi de energie propuse de ANRE nu se aliniază cu directivele europene

17 Septembrie 2024   |   Agerpres

Pe de altă parte, susţin activiştii de mediu, cerinţa de a vinde energia exclusiv printr-un furnizor adaugă bariere administrative care împiedică partajarea energiei între membrii comunităţii.

 
 
Modelele de comunităţi de energie propuse de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu se aliniază cu directivele europene şi nu fac decât să impună noi bariere în dezvoltarea acestor tipuri de proiecte, avertizează Greenpeace România, într-o poziţie comună alături de alte opt organizaţii de mediu.

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei, transmis marţi AGERPRES, unul dintre modele impune responsabilităţi financiare de zeci de mii de euro pentru dezechilibrele de reţea, "aşteptare complet nerezonabilă pentru comunităţile mici".

Pe de altă parte, susţin activiştii de mediu, cerinţa de a vinde energia exclusiv printr-un furnizor adaugă bariere administrative care împiedică partajarea energiei între membrii comunităţii.


"Nu în ultimul rând, restrângerea opţiunilor disponibile pentru comunităţi la doar două modele limitează iniţiativele locale şi nu ţine cont de diversitatea necesară pentru a răspunde în mod adecvat nevoilor şi oportunităţilor specifice fiecărei zone. Per total, modelele propuse de ANRE impun cerinţe financiare şi administrative exagerate care împiedică dezvoltarea comunităţilor, în special a celor mici", notează sursa citată.

În acest context, Greenpeace România împreună cu Bankwatch România, Cooperativa de Energie, Asociaţia "Între vecini", Asociaţia "Agenţia pentru Managementul Energiei şi Protecţia Mediului Braşov" (ABMEE), Asociaţia "Oraşe Energie în România" (OER), Asociaţia pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului, Observatorul Român al Sărăciei Energetice (ORSE) şi Declic avertizează că, "în aceşti aproape doi ani de când ANRE tot amână crearea unor reglementări adecvate, sistemul energetic naţional şi-a arătat vulnerabilitatea".

"Vara aceasta, sistemul energetic naţional a avut dificultăţi majore în faţa valurilor de căldură extremă, subliniind nevoia urgentă de rezilienţă energetică locală, pe care comunităţile de energie o oferă. În plus, astfel de proiecte ar fi putut reduce semnificativ costurile ridicate ale energiei pe care România le plăteşte în prezent. De aceea, cetăţenii trebuie să aibă cât mai repede posibilitatea de a-şi forma comunităţi de energie, iar ANRE trebuie să îşi asume responsabilitatea de a accelera procesul de reglementare, în favoarea cetăţenilor", a declarat, în comunicatul citat, Andrei Crăciun, coordonator de campanie în cadrul Greenpeace România.

În viziunea activiştilor de mediu, nu este pentru prima dată când ANRE "pune beţe în roate comunităţilor de energie din România". "De aproape doi ani continuă să întârzie crearea unei reglementări adecvate care să sprijine înfiinţarea unor astfel de proiecte la noi în ţară, în ciuda faptului că avem transpusă deja în legislaţia naţională Directiva RED II, care spune, printre altele, că, printre aspectele care necesită reglementări imediat se numără şi comunităţile de energie. Asta se întâmpla în 2022", precizează organizaţia.

Comunităţile de energie reprezintă iniţiative locale în care cetăţenii, IMM-urile, administraţiile publice locale şi alte organizaţii colaborează pentru a genera, gestiona şi consuma energie în mod colectiv. Aceste iniţiative nu doar sprijină dezvoltarea şi utilizarea surselor regenerabile de energie, cum ar fi energia solară, dar promovează şi eficienţa energetică. Ele reduc dependenţa de sursele tradiţionale de energie şi contribuie la diminuarea emisiilor de carbon.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5 / 17569
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum s-a desfășurat în această vară programul de internship organizat de Popescu & Asociații pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice echipe de avocați | Capacitatea de a vedea lucrurile atât per ansamblu, cât și din diverse unghiuri de vedere, de a analiza situații complexe și de a veni cu soluții, combinată cu dorința de a învăța și de a se perfecționa, sunt calități apreciate și căutate la viitorii colegi
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...