ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Peste 40% dintre datele sensibile ale companiilor sunt stocate în Cloud (raport)

10 Iulie 2023   |   Agerpres

Reprezentanţii companiilor chestionate au subliniat că principalele îngrijorări legate de datele din Cloud sunt reprezentate de lipsa protocoalelor de criptare şi de control.

 
 
Trei sferturi dintre companiile globale (75%) şi-au mutat, în 2022, peste 40% dintre datele sensibile stocate în cloud, trend în creştere cu 26% faţă de anul anterior, însă doar 45% dintre aceste informaţii sunt criptate, relevă raportul "Thales Cloud Security Study 2023", publicat luni.

Cercetarea de specialitate a constatat că mai mult de o treime (39%) dintre companii au suferit, anul trecut, o breşă de securitate în cloud, ceea ce reprezintă o creştere faţă de 35% în 2021. În plus, eroarea umană a fost raportată drept principala cauză a breşelor de securitate în cloud de peste jumătate (55%) dintre cei chestionaţi.

În acelaşi timp, 38% din totalul respondenţilor au clasificat aplicaţiile Software as a Service (SaaS) drept principala ţintă a hackerilor, urmate de stocarea în cloud (36%).


Reprezentanţii companiilor chestionate au subliniat că principalele îngrijorări legate de datele din Cloud sunt reprezentate de lipsa protocoalelor de criptare şi de control. Astfel, 22% dintre profesioniştii din domeniul IT au raportat că peste 60% din datele lor sensibile din Cloud sunt criptate, iar în medie doar 45% dintre datele stocate sunt criptate.

De asemenea, 14% dintre cei intervievaţi au declarat că au avut control total asupra datelor criptate în Cloud, iar aproape două treimi (62%) au recunoscut că au cinci sau mai multe sisteme de gestionare, ceea ce înseamnă o complexitate sporită pentru securizarea datelor sensibile.

Potrivit sursei citate, opt din zece organizaţii (79%) au mai mult de un furnizor de cloud. Totodată, în timp ce, în 2021, o pondere de 16% dintre cei chestionaţi au raportat că organizaţiile lor utilizează între 51 şi 100 de aplicaţii SaaS diferite, în 2022 acest procent a crescut la 22%.

Peste jumătate (55%) dintre respondenţi spun că gestionarea datelor în Cloud este mai complexă decât în propriul sediu (o creştere de la 46% faţă de anul precedent).

Pe de altă parte, 83% din totalul profesioniştilor chestionaţi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la suveranitatea datelor, în timp ce 55% au fost de acord cu faptul că asigurarea confidenţialităţii şi conformităţii datelor în Cloud a devenit mai dificilă.

Gestionarea identităţii şi a accesului e o măsură crucială pentru limitarea breşelor, fiind nevoie de practici solide de securitate. Îmbucurător este faptul că a crescut la 65% adoptarea autentificării cu mai mulţi factori (MFA), ceea ce indică un progres în întărirea controalelor de acces. În mod surprinzător, doar 41% dintre organizaţii au implementat controale de tipul "zero trust" în infrastructura lor cloud, iar un procent şi mai mic (38%) utilizează astfel de controale în interiorul reţelelor lor cloud. Aceste statistici subliniază necesitatea unor măsuri de securitate cuprinzătoare pentru a proteja eficient datele sensibile şi pentru a spori rezistenţa generală în materie de securitate cibernetică", se menţionează în document.

Studiul mai arată că tot mai multe date sensibile se "mută" în Cloud, 75% dintre companii confirmând că peste 40% dintre datele stocate sunt sensibile, în creştere cu 26% faţă de anul 2021.

Raportul Thales s-a bazat pe un sondaj global realizat de S&P Global Market Intelligence şi comandat de Thales în rândul a aproape 3.000 de directori din domeniul securităţii IT şi a datelor.

Respondenţii au fost din 18 ţări şi teritorii: Australia, Brazilia, Canada, Franţa, Germania, Hong Kong, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud, Suedia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3117 / 17306
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for corporate ̸ M&A lawyers (2-4 years of experience) to join RTPR
RTPR, consultant local pentru Aramco în tranzacția condusă de A&O Shearman privind investiția Aramco în HORSE Powertrain Limited, joint venture-ul înființat de Renault Group și Geely. Costin Taracilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate) au coordonat echipa
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...