ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa eCommerce din România va depăşi valoarea de 8,8 miliarde de euro, în acest an (estimări)

12 Martie 2025   |   Agerpres

La nivelul anului 2024, valoarea pieţei a atins un nou record, în jurul valorii de 7,7 miliarde de euro, cu perspective de creştere şi în 2025, peste nivelul de opt miliarde de euro.

 
 
Valoarea pieţei de comerţ electronic din România va depăşi opt miliarde de euro, în 2025, după ce în 2024 a ajuns la 7,7 miliarde de euro, arată estimările cuprinse într-un raport de specialitate, publicat miercuri.

Potrivit ediţiei a doua a "eCommerce Insights 2025", realizată de MerchantPro, în ciuda contextului geopolitic şi socio-economic dificil, piaţa locală de eCommerce a arătat o rezilienţă ridicată şi o capacitate bună de adaptare, marcând o creştere de 8%, semnificativ superioară creşterii economice (1%), aliniată cu evoluţia retailului total (+8,4%, potrivit INS, pentru primele unsprezece luni din 2024).

La nivelul anului 2024, valoarea pieţei a atins un nou record, în jurul valorii de 7,7 miliarde de euro, cu perspective de creştere şi în 2025, peste nivelul de opt miliarde de euro.


Estimările Statista relevă faptul că valoarea medie a achiziţiilor online realizate de către un client online, în 2024, a fost de circa 857 de euro.

Specialiştii notează că, în timp de 55% dintre români au cumpărat cel puţin o dată online pe parcursul anului trecut, cumpărătorii din mediul rural alimentează creşterea printr-o adopţie superioară celor din urban, unde eCommerce-ul a devenit deja parte din stilul de viaţă.

Datele analizate de platforma locală de soluţii SaaS pentru eCommerce, MerchantPro în cadrul analizei de piaţă eCommerce Insights, arată că regiunile cu cea mai slabă acoperire a comerţului electronic rămân Oltenia (38,4%) şi Sud Muntenia (39,5%), iar zona cea mai activă este Bucureşti - Ilfov, cu 64,1%. Celelalte regiuni istorice ale ţării se situează în jurul mediei de 55%.

Conform analizei de specialitate, o treime dintre tranzacţiile efectuate în 2024 au fost achitate cu cardul, iar metodele alternative precum Revolut Pay şi Apple Pay devin din ce în ce mai populare.

În acest context, Generaţia Z este segmentul de cumpărători care preferă platformele mobile, achiziţionează pe baza conţinutului video şi acordă importanţă sustenabilităţii.

De asemenea, tot mai mulţi consumatori aleg să cumpere de pe marketplace-uri mari şi aleg un magazin online în funcţie de criterii care le asigură o experienţă convenabilă şi transparentă. Astfel, cel mai important factor pentru 41% dintre respondenţi este livrarea gratuită, în timp ce 27% apreciază descrierile detaliate ale produselor. Totodată, aproape un sfert dintre români (24%) evită magazinele cu taxe ascunse, iar returul gratuit contează pentru 21%. În plus, 15% preferă opţiuni flexibile, cum ar fi plata la livrare sau livrarea directă la domiciliu.

Clasamentul categoriilor preferate de produse este condus de "Frumuseţe şi produse de îngrijire" (Beauty), care a depăşit popularitatea segmentului "Fashion", fiind opţiunea de achiziţii online pentru 64% din public. În acelaşi timp, "Farma" se bucură de popularitate superioară categoriei-vedetă a ultimului deceniu, "Electronice".

La nivel general, piaţa eCommerce din România este polarizată între jucătorii mici, numeroşi şi flexibili, şi companiile mari, care controlează o mare parte din venituri.

Datele centralizate relevă faptul că 98,3% dintre companii sunt mici, însă generează doar 41% din cifra de afaceri a sectorului. Companiile mari, deşi reprezintă doar 0,025% din total, aduc o treime din veniturile pieţei, iar companiile medii-mari (50-249 angajaţi) au înregistrat o creştere accelerată de 31,6% în cifra de afaceri.

Potrivit sursei citate, 64% dintre români cumpără de pe site-uri internaţionale, în principal pentru preţuri mai mici, iar aproape jumătate (47%) apelează la acestea pentru produse care nu sunt disponibile în magazinele locale.

Studiul eCommerce Insights 2025 analizează pe larg şi tendinţele care conturează piaţa, precum impactul AI, deschiderea graniţelor odată cu intrarea în Schengen, concurenţa marilor jucători regionali, dar şi schimbările de legislaţie sau ascensiunea soluţiilor "as a Service" (XaaS) în comerţul electronic.

MerchantPro este un proiect al companiei ShopMania Net, care se adresează antreprenorilor din eCommerce din România şi Europa, prin funcţionalităţi competitive de eCommerce, servicii profesioniste de suport şi soluţii personalizate, adaptate necesităţilor specifice de dezvoltare.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 789 / 19451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...