ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața investițiilor cu spații hoteliere din Europa Centrală și de Est (ECE) își revine, însă hotelurile trebuie să-și îmbunătățească criteriile ESG și să reducă amprenta de carbon

26 Octombrie 2023   |   BizLawyer

Piața investițiilor cu spații hoteliere din Europa Centrală și de Est (ECE) își revine, însă hotelurile trebuie să-și îmbunătățească criteriile ESG și să reducă amprenta de carbon

 
 
Activitatea de investiții hoteliere în regiunea ECE - 6 (Polonia, Cehia, România, Ungaria, Bulgaria, Slovacia) a totalizat  464 milioane euro în ultimele 12 luni – iunie 2022 - iunie 2023, în ciuda creșterii notabile a costurilor de finanțare și a provocărilor economice și geopolitice în curs. Aceasta este cu 74% mai mare comparativ cu  perioada anterioară de 12 luni. Între S2 2022 și S1 2023, au fost vândute 23 de hoteluri cu aproape 3.000 de camere.

Cushman & Wakefield și firma de avocatură CMS prezintă principalele concluzii ale celei de-a patra ediții a raportului comun care analizează piața tranzacțiilor cu hoteluri din ECE: Getting Real about ESG in Hotel Real Estate.


Având în vedere tranzacțiile aflate în diverse stadii de negociere, volumul investițiilor ar putea ajunge la 563 milioane euro până la sfârșitul anului 2023, cu aproape 30% mai mult decât în 2022. Apetitul investitorilor este alimentat de revenirea puternică a performanței hotelurilor din toată regiunea, veniturile pe cameră disponibilă ( RevPAR ) în primul semestru 2023 depășind nivelurile din 2019 cu 6%.

Magsud Rahmanov, Head of Hotel Transactions, CEE & SEE, Cushman & Wakefield: ”Activitatea investițională între S2 2022 și S1 2023 a fost stimulată de creșterea presiunii asupra proprietarilor de a vinde sau de a-și refinanța activele, și asupra investitorilor de a investi capitalul acumulat - dar și de îmbunătățirea performanței hotelurilor. În ciuda ratelor de ocupare sub nivelul din S1 2019, creșterea ratei medii zilnice (ADR) a majorat în S2 2022 - S1 2023 veniturile pe camerele disponibile din capitalele ECE-6 peste nivelurile pre-pandemice, iar tendința ascendentă va continua. În timp ce avansul ADR va încetini, rata de ocupare în creștere va ajuta la susținerea traiectoriei ascendente a RevPAR. Combinația între stabilizarea inflației, îmbunătățirea performanței hoteliere și revenirea investitorilor internaționali - în special din Asia și Orientul Mijlociu - va conduce probabil la o creștere suplimentară a tranzacțiilor cu hoteluri în următorul an”. 

Grafic1: Volumul anual al tranzacțiilor cu hoteluri în ECE-6 (EUR, milioane)Investitorii caută hoteluri sustenabile

Studiile Cushman & Wakefield arată că jumătate dintre investitorii hotelieri din ECE se uită la criteriile ESG în procesele de due diligence pentru achizițiilor unor proprietăți hoteliere, iar 40% sunt în proces de includere a acestora în analizele lor.

Motivul este consolidarea legislației în vigoare și oportunitatea de creștere a valorii activelor - precum și amenințarea problemelor potențiale care pot apărea în timpul tranzacțiilor. Peste 50% dintre investitori s-au confruntat cu provocări legate de ESG în timp ce au efectuat achiziții și vânzări de proprietăți hoteliere. Pentru aproximativ 35% dintre investitori, au avut consecințe financiare semnificative, depășind jumătate de milion de euro. În regiunea ECE, investitorii hotelieri chestionați nu au întâmpinat încă un impact atât de important, dar cu toate acestea, 60% au fost expuși la probleme monetare nefinanciare sau minore ( sub 500.000 EUR ).

Grafic 2: Includerea ESG due diligence in procesul de achiziție a hotelurilorESG, beneficiu pentru afaceri

Pentru cei care sunt proactivi și acordă atenție deosebită  componentei ESG, există potențialul de a crește valoarea hotelurilor prin obținerea de venituri mai mari, reducerea costurilor cu utilitățile și îmbunătățirea atractivității investiționale cu 6% pentru hotelurile cu cele mai mari acreditări ESG.

Pe baza cercetărilor Cushman & Wakefield și a experienței în procese de audit în domeniul energetic, hotelurile pot reduce în special consumul de energie și apă prin implementarea măsurilor de sustenabilitate.

Conform celei mai recente ediții a Cornell Hotel Sustainability Benchmarking Index (CHSB 2023), în 2021 consumul mediu final de energie pentru un eșantion de 31 de hoteluri din Varșovia, Praga și București a fost de aproximativ 166 kWh pe cameră ocupată, în timp ce 25% din cele mai eficiente hoteluri au avut un consum de energie cu aproximativ 41% mai mic, respectiv 99 kWh pe cameră ocupată.

În plus, ESG ca standard utilizat pentru a măsura impactul pe termen lung al unei companii asupra mediului și societății este important în sectorul ospitalității, deoarece sprijină în continuare atragerea talentelor, inovația, îmbunătățirea valorii mărcii și șansa unei finanțări mai bune. Hotelurile sustenabile pot obține, de asemenea, condiții comerciale mai bune de la operatori. Și, important, la nivelul UE există un cadru de reglementare în acest domeniu din ce în ce complex, care va afecta și proprietarii de hoteluri.

Lukas Hejduk, Head of Hospitality, CMS: „ESG nu este doar un imperativ moral, ci și un motor cheie al creării de valoare și al rezilienței în industria hotelieră. Pe măsură ce așteptările clienților, investitorilor și autorităților de reglementare evoluează, proprietarii și operatorii din sectorul ospitalier trebuie să se adapteze și să inoveze pentru a răspunde cererii crescânde de practici sustenabile și responsabile social. UE dezvoltă dinamic legislația pentru promovarea transformării ecologice. Au fost deja adoptate mai multe acte juridice pentru a consolida eficacitatea raportării pe probleme de mediu, sociale și de guvernare. Acestea vor avea un impact direct atât asupra sectorului financiar, cât și asupra sectorului ospitalității, deoarece părțile interesate vor evalua din ce în ce mai mult performanța ESG a hotelurilor."

În sectorul ospitalității există o gamă largă de certificări, însă doar 7% din hotelurile de pe piețele europene mari au certificări ESG recunoscute de Google Travel ( BREEAM, LEED, Green Key, Green Globe, Earth Check, GSTC, etc. ). Ponderea hotelurilor cu aceste certificări este chiar mai mică în majoritatea orașelor din ECE, mai puțin de 5%, cu excepția Varșoviei, care se numără printre primele 10 piețe după acest criteriu, cu aproape 10% din hoteluri acreditate ESG.

Varianta integrală a raportul Cushman & Wakefield și CMS ”Getting Real about ESG in Hotel Real Estate” îl puteți descărca de aici: https://www.cushmanwakefield.com/en/czech-republic/insights/hotel-investment-scene-in-cee .

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1292 / 16427
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...