ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa IT din România a depăşit 9 miliarde de euro (studiu)

09 Noiembrie 2022   |   Agerpres

Dezvoltarea pieţei IT a avut loc chiar şi în anul 2020, marcat de pandemie, când s-a înregistrat o creştere a volumului cu 1,1 miliarde de euro.

 
 
Piaţa IT din România a depăşit valoarea de 9 miliarde de euro, iar în următorii doi ani ar putea ajunge la peste 12 miliarde de euro, potrivit rezultatelor celui mai recent studiu de piaţă realizat de Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).

"Observăm o continuă creştere a pieţei de software şi servicii în România, impactul sectorului IT în produsul intern brut naţional ajungând la 7%. Există speranţe foarte mari în ceea ce priveşte dezvoltarea suplimentară a acestui segment, prin intermediul marilor proiecte de digitalizare care urmează să fie implementate la nivelul economiei locale. Astfel, în următorii doi ani, valoarea pieţei IT din România ar urma să depăşească 12 miliarde de euro", a declarat Gabriela Mechea, director executiv ANIS.


Potrivit sursei citate, piaţa IT din România este dinamică şi în continuă creştere, având în vedere că, de la un volum de 4,6 miliarde de euro în 2015, a ajuns la o valoare de 9 miliarde de euro. Dezvoltarea pieţei IT a avut loc chiar şi în anul 2020, marcat de pandemie, când s-a înregistrat o creştere a volumului cu 1,1 miliarde de euro.

Comparativ cu trendul general al creşterii economice din România, segmentul IT are o rată anuală de creştere de trei ori mai mare, procentajul fiind de 15 - 17% pe an.

În ceea ce priveşte volumul pieţei de telecomunicaţii, acesta a consemnat o creştere ceva mai moderată, ajungând de la 4,5 miliarde de euro în 2015 la 5,1 miliarde de euro în 2020.

"Şi valoarea exporturilor din domeniul IT & servicii a crescut considerabil, de 2,5 ori în ultimii 5 ani. Astfel, de la cifra de 2,5 miliarde de euro, exporturile au ajuns la un volum de 6 miliarde de euro. În plus, volumul exporturilor de servicii R&D (cercetare şi dezvoltare) s-a triplat în acelaşi interval de timp, de la 200 la 600 de milioane de euro", se menţionează în studiul citat.

Exporturile din domeniul telecomunicaţiilor au înregistrat şi ele o creştere de 35% în acest interval de timp. Astfel, de la un volum de 566 milioane de euro, cifra a ajuns la 870 milioane de euro, iar estimările curente arată creşteri viitoare de 5% anual.

Potrivit studiului ANIS, companiile mari, cu peste 250 de angajaţi, au o pondere importantă în piaţa de software şi servicii IT, reprezentând 47% din totalul volumului de afaceri generate de industrie (4 miliarde de euro). Companiile medii (cu 50 - 250 de angajaţi) reprezintă 20% din volum (1,8 miliarde de euro), iar cele mici (cu 2 - 49 de angajaţi) reprezintă 27% din volumul total al pieţei (2,5 miliarde de euro). Întreprinderile micro (0 - 1 angajaţi) reprezintă în prezent 8% din volumul pieţei (0,7 miliarde de euro), iar în cazul acestora se înregistrează o creştere stabilă, de aproximativ 100 de milioane de euro anual.

"Aproape două treimi din volumul total al pieţei este concentrat în Bucureşti (60%), urmat de regiunea Nord-Vest, cu precădere zona judeţului Cluj (18%). Urmează regiunile Vest (7%), Nord-Est (6%), Centru (5%) şi Sud (4%). Se remarcă însă şi o scădere a ponderii Bucureştiului în total, Capitala având 64% din volumul pieţei IT în 2015. Regiunea de Vest, pe de altă parte, şi-a dublat ponderea în total între 2015 şi 2020. Sudul este singura regiune a ţării unde sunt înregistrate scăderi din ponderea totală a volumului pieţei de software şi servicii", relevă studiul citat.

În ceea ce priveşte configuraţia capitalului, aceasta a rămas stabilă la nivel naţional, astfel că 64% dintre companiile IT au capital străin, iar 36% românesc.

"Piaţa telecomunicaţiilor este stabilă şi dominată de companii mari. Acestea deţin 84% (4,3 miliarde de euro) din capitalul total, iar restul este deţinut de companii medii, cu 4% (200 milioane euro), de companii mici, cu 10% (500 milioane de euro) şi de micro-întreprinderi, care au 2% din totalul pieţei (aproximativ 100 milioane de euro).

Piaţa telecom este puternic polarizată în Bucureşti, 93% dintre companiile prezente pe piaţă având sediile aici.

În prezent, piaţa IT numără nu mai puţin de 21.847 de firme, având o creştere cu 60%. Dezvoltarea cea mai accentuată a avut loc în zona micro-întreprinderilor, unde a fost înregistrată o majorare cu 78% a numărului firmelor în ultimii 5 ani.

De asemenea, în sectorul telecom, pe de altă parte, se regăsesc 1.965 de firme, observând o scădere cu 15% faţă de numărul companiilor active în 2015. Numărul companiilor mari a rămas stabil, spre deosebire de cel al companiilor mici şi mijlocii, care înregistrează scăderi.

Sectorul IT şi servicii numără 147.000 de angajaţi, majoritatea (47%) fiind ai companiilor mari de pe piaţa locală. Circa 27% dintre lucrători activează în companii medii, alţi 21% în companii de dimensiuni mici, în timp ce în microîntreprinderi lucrează doar 6.525 de angajaţi. La nivelul întregului sector, însă, este remarcată o creştere constantă a numărului de angajaţi, de aproximativ 8-9.000 pe an, se precizează în studiul realizat de ANIS.

Sectorul telecomunicaţiilor este considerabil mai mic, cu 40.000 de angajaţi, iar în acest segment s-a înregistrat un declin. În ultimii 5 ani, numărul celor care lucrează în această industrie a scăzut cu 10%, arată analiza citată.

"Capitalul uman din cele două industrii este unul valoros. În ceea ce priveşte angajaţii din segmentul de IT şi servicii, fiecare produce aproximativ 60.000 de euro anual, iar tendinţa e de creştere. Productivitatea în sectorul telecom este chiar mai mare, ajungând la 100.000 de euro pe an, dar fiind marcată mai degrabă de constanţă", potrivit studiului.

În ceea ce priveşte numărul specialiştilor IT din economie, studiul arată o rată de creştere constantă, de aproximativ 8-9.000 de angajaţi anual, aceasta fiind corelată cu numărul de absolvenţi de facultăţi de profil. Cea mai mare parte a specialiştilor IT din România (76%) are studii universitare, iar restul de 48.000 de lucrători au doar studii preuniversitare.

"Diferenţa de gen rămâne în continuare semnificativă în piaţa IT&C din România. Doar 26% din totalul angajaţilor în această industrie sunt femei (53.000). În privinţa vârstelor, 47% (95.000) dintre angajaţi au între 16 şi 34 de ani, iar în intervalul 35 - 75 de ani se află 53% dintre aceştia (108.000)", mai arată studiul citat.

Înfiinţată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT româneşti şi sprijină dezvoltarea industriei locale de software şi servicii, creşterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât şi a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse. Asociaţia numără peste 175 de membri, atât companii mici, cât şi multinaţionale, firme cu capital românesc sau străin, cu sedii în toate marile centre IT din ţară şi peste 47.000 de angajaţi.

ANIS are o cifră de afaceri de peste 3,87 miliarde de euro, adică peste 65% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel naţional.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5924 / 17588
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...