
Piaţa serviciilor de poştă şi curierat din România a ajuns la afaceri de 5,3 miliarde de lei, în 2019 (analiză)
16 Martie 2021
AgerpresEstimările analiştilor arată că ritmul de creştere al acestui segment de piaţă s-ar putea dubla, iar cifra de afaceri a companiilor care oferă servicii de poştă şi curierat ar urma să depăşească pragul de 6,6 miliarde de lei, în 2020, ca urmare a cererii online crescute, generate de pandemia de coronavirus.
![]() |
Cifra de afaceri pe piaţa serviciilor de poştă şi curierat din România s-a majorat, în 2019, cu 112% faţă de nivelul atins în anul anterior, până la valoarea de 5,3 miliarde de lei, relevă o analiză întocmită de către consultanţii KeysFin.
Estimările analiştilor arată că ritmul de creştere al acestui segment de piaţă s-ar putea dubla, iar cifra de afaceri a companiilor care oferă servicii de poştă şi curierat ar urma să depăşească pragul de 6,6 miliarde de lei, în 2020, ca urmare a cererii online crescute, generate de pandemia de coronavirus.
Potrivit sursei citate, în cursul anului 2019, rezultatul net (profit minus pierdere netă) al furnizorilor de servicii de poştă şi curierat a crescut marginal faţă de 2018, însă a fost cu peste 318 milioane de lei peste pierderea din 2010, ajungând la aproape 235 milioane de lei.
Datele centralizate de KeysFin arată că Poşta Română este în continuare principalul jucător din piaţa de poştă şi curierat din ţara noastră, compania deţinută de statul român prin Ministerul Comunicaţiilor (93,5%) şi de Fondul Proprietatea (6,5%) raportând, în 2019, o cifră de afaceri de aproape 1,3 miliarde de lei (23,9% din total).
Totodată, Fan Courier Express SRL, liderul segmentului de curierat, a continuat să câştige teren şi, la finele anului 2019, a raportat afaceri de aproape 792 de milioane de lei, respectiv un avans de peste 15% faţă de 2018.
La fel ca în anul anterior, Cargus SRL, cu cele 453 milioane de lei şi 8,5% din total piaţă, înregistrate la nivelul anului 2019, completează podiumul. Ierarhia mai cuprinde: TNT România SRL (cu afaceri de 351 milioane lei şi 6,6% din total) şi DHL Internaţional România SRL (341 de milioane de lei, respectiv 6,4% din total).
Cumulat, cele mai mari zece companii de poştă şi curierat au generat 76,4% din cifra de afaceri totală, conform calculelor realizate de KeysFin.
În 2019, aproximativ 41.000 angajaţi lucrau pentru companiile locale din domeniul poştal şi de curierat, cu 0,7% mai mulţi decât în 2018, iar pentru 2020, analiştii estimează un avans de aproximativ 10%, la aproximativ 45.000 angajaţi.
De asemenea, datele din piaţa comerţului digital cu bunuri de larg consum evidenţiază creşteri în jurul valorii de 40% pentru anul 2020, în timp ce statisticile celui mai popular motor de căutare din România ilustrează o creştere a căutărilor românilor în categoria de livrări online cu 58% faţă de anul anterior, cu vârfuri chiar şi de 200% în anumite perioade, precum luna aprilie.
Analiza consultanţilor de la KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor (la sfârşitul perioadei), care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupei 53: activităţi poştale şi de curier. Toate cifrele sunt exprimate în lei, iar datele au fost extrase la începutul anului 2021.
În cadrul analizei nu s-a luat în considerare performanţa unor companii ca Bringo Magazin SRL (controlată indirect de Carrefour Nederland BV), GlovoApproSRL (deţinută de către spaniolii de la Glovoapp23 SL) sau Foodpanda Ro SRL (deţinut de germanii de la Brilliant 1421 GMBH).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 14345 / 18936 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...