ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa unică europeană, unul dintre principalele motoare ale integrării europene, împlineşte 30 de ani

03 Ianuarie 2023   |   Agerpres

Instituită la 1 ianuarie 1993, piaţa unică europeană permite libera circulaţie în UE a bunurilor, a serviciilor, a persoanelor şi a capitalurilor, facilitând viaţa cetăţenilor şi deschizând noi oportunităţi pentru întreprinderi.

 
 
Uniunea Europeană sărbătoreşte anul acesta cea de a 30-a aniversare a pieţei unice, una dintre realizările majore ale integrării europene şi unul dintre principalele sale motoare, a informat într-un comunicat Comisia Europeană.
 
Instituită la 1 ianuarie 1993, piaţa unică europeană permite libera circulaţie în UE a bunurilor, a serviciilor, a persoanelor şi a capitalurilor, facilitând viaţa cetăţenilor şi deschizând noi oportunităţi pentru întreprinderi.
 
Timp de 30 de ani, piaţa unică a condus la o integrare fără precedent a pieţelor între economiile statelor membre, servind drept motor al creşterii economice şi al competitivităţii şi sprijinind puterea economică şi politică a Europei la nivel mondial. Totodată, aceasta a jucat un rol-cheie în accelerarea dezvoltării economice a noilor state membre care au aderat la UE, eliminând barierele din calea intrării şi stimulând creşterea economică.
 
Mai recent, piaţa unică a fost esenţială pentru a ajuta Europa să facă faţă pandemiei de COVID-19 şi crizei energetice cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia. Menţinerea şi consolidarea integrităţii pieţei unice vor rămâne esenţiale pentru a permite Europei să răspundă în mod coordonat noilor provocări şi să sprijine în continuare competitivitatea economiilor europene.
 
Datorită pieţei unice, UE a reuşit să îmbunătăţească viaţa tuturor europenilor, inclusiv prin: accelerarea tranziţiei către o economie mai verde şi mai digitală: Pactul verde european este strategia de creştere a UE. Pe baza propunerilor UE "Pregătiţi pentru 55" şi "deceniul digital", UE instituie un cadru de reglementare care va sta la baza tranziţiei verzi şi a celei digitale a Europei. Strategia industrială însoţeşte industria UE în aceste tranziţii.
 
Piaţa unică contribuie, de asemenea, la asigurarea disponibilităţii continue a factorilor de producţie esenţiali pentru întreprinderile noastre, inclusiv a materiilor prime critice şi a tehnologiilor avansate, cum ar fi semiconductorii.
 
În plus, sunt garantate standarde de siguranţă ridicate şi a standarde tehnologice de vârf la nivel mondial: Legislaţia UE le permite consumatorilor să aibă încredere că toate produsele de pe piaţa unică sunt sigure şi se bazează pe standarde ridicate de protecţie a mediului, a lucrătorilor, a datelor cu caracter personal şi a drepturilor omului. Aceste norme şi standarde sunt adesea adoptate în întreaga lume, oferind întreprinderilor europene un avantaj competitiv şi consolidând poziţia Europei la nivel mondial, încurajând totodată o cursă către atingerea unui nivel cât mai înalt al standardelor. În prezent, UE stabileşte standarde la nivel mondial.
 
Datorită pieţei unice, răspunsul la crizele recente, cum ar fi pandemia de COVID-19 şi actuala criză energetică, se bazează pe o abordare europeană comună şi coordonată. În timpul pandemiei de COVID-19, menţinerea frontierelor interne deschise şi asigurarea bunei funcţionări a pieţei unice au permis vaccinurilor, echipamentelor medicale şi altor materiale critice să ajungă la cei care aveau nevoie de ele. În prezent, răspunsul Europei la criza energetică se bazează pe planul REPowerEU, care valorifică puterea pieţei unice pentru a permite Uniunii Europene să achiziţioneze în comun surse de energie mai diversificate şi să accelereze în mod semnificativ dezvoltarea şi utilizarea energiei curate şi din surse regenerabile. Acest lucru a dus deja la reducerea dependenţei UE de combustibilii fosili din Rusia.
 
Pentru a asigura faptul că piaţa unică rămâne un bun comun care oferă beneficii tuturor cetăţenilor UE, Comisia lucrează în permanenţă la dezvoltarea acesteia în noi domenii şi se asigură că normele care sunt deja în vigoare funcţionează în practică. În acest scop, Comisia colaborează îndeaproape cu autorităţile publice ale statelor membre, care împart responsabilitatea pentru aplicarea eficace a normelor privind piaţa unică.
 
În decembrie 2022, cu ocazia lansării seriei de evenimente care marchează cea de a 30-a aniversare a pieţei unice, Comisia a prezentat un document analitic privind situaţia pieţei unice la 30 de ani de la instituirea acesteia şi rolul său de motor al rezilienţei UE. În cursul anului 2023, vor avea loc numeroase dezbateri, expoziţii şi campanii organizate în colaborare cu părţile interesate din întreaga Uniune pentru a promova succesele pieţei unice şi a implica cetăţenii într-o dezbatere privind viitorul acesteia. În acest context, Comisia va publica o comunicare în care va prezenta realizările şi beneficiile semnificative ale pieţei unice, identificând totodată lacunele în materie de punere în aplicare şi priorităţile viitoare pentru ca piaţa unică să joace în continuare un rol-cheie.
 
Piaţa unică a fost instituită la 1 ianuarie 1993, în urma semnării Tratatului de la Maastricht la 7 februarie 1992. Iniţial, piaţa unică a fost alcătuită din 12 ţări ale UE: Belgia, Danemarca, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franţa, Italia, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia şi Regatul Unit. În prezent, ea cuprinde cele 27 de state membre, precum şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, iar Elveţia are acces parţial. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7208 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...