ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Profitul Romgaz a scăzut cu 3,09% în primele 9 luni din 2023

15 Noiembrie 2023   |   AGERPRES

Potrivit sursei citate, creşterea profitului brut consolidat cu 51,62% faţă de nivelul înregistrat în perioada similară a anului 2022 a fost anulată de impozitul pe profit.

 
 
Grupul Romgaz a înregistrat în primele nouă luni ale anului 2023 un profit net de 2,168 miliarde lei, mai mic cu 3,09%, respectiv 69,12 milioane lei, comparativ cu perioada similară a anului anterior, conform datelor financiare transmise miercuri Bursei de Valori Bucureşti.

Veniturile totale au fost mai mici în perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2023 cu 4,002 miliarde lei, înregistrând o scădere de 37,02%, ca urmare a următorilor factori: diminuarea cifrei de afaceri din vânzarea gazelor naturale (5,912 miliarde în perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2023 faţă de 9,282 miliarde în perioada similară a anului 2022); cifra de afaceri din vânzarea de energie electrică a înregistrat, de asemenea, o diminuare (288,48 milioane lei faţă de 1,008 miliarde lei în primele 9 luni din 2022); cifra de afaceri aferentă serviciilor de înmagazinare a înregistrat o majorare de 31% (424,29 milioane lei faţă de 323,88 milioane lei în aceeaşi perioadă din 2022).


Cheltuielile totale au scăzut în primele nouă luni din 2023 cu 62,47%, în principal datorită diminuării impozitului pe veniturile suplimentare aferente gazelor naturale (-3,98 miliarde lei) şi a cheltuielilor cu redevenţa (-1,067 miliarde lei).

În perioada menţionată, Grupul a înregistrat cheltuieli de 293,87 milioane lei cu impozitul pe veniturile suplimentare pentru energia electrică vândută, devenit ulterior contribuţie la fondul de tranziţie energetică.

"Având în vedere vânzarea energiei electrice la preţ de 450 lei/MWh în proporţie de peste 90%, această contribuţie este nesemnificativă în perioada analizată", se menţionează în raportul transmis BVB.

Ca urmare a vânzării producţiei de energie electrică la preţul de 450 lei/MWh, OUG nr. 27/2022 a instituit un mecanism prin care, dacă valoarea lunară a certificatelor CO2 aferente energiei electrice vândute la acest preţ este mai mare decât contribuţia la fondul de tranziţie energetică, producătorii de energie electrică primesc diferenţa dintre cele două elemente. Venitul înregistrat de Grup în urma vânzării energiei electrice la preţul de 450 lei/MWh este de 119,17 milioane lei.

"Până la această dată, legislaţia nu prevede, însă, procedura de rambursare sau autoritatea responsabilă de plata acestor sume", semnalează reprezentanţii companiei.

Potrivit sursei citate, creşterea profitului brut consolidat cu 51,62% faţă de nivelul înregistrat în perioada similară a anului 2022 a fost anulată de impozitul pe profit. Impozitul pe profit include contribuţia de solidaritate introdusă la finalul anului 2022, în perioada de 9 luni încheiată la 30 septembrie 2023 înregistrându-se o cheltuială cu această contribuţie de 1,388 miliarde lei.

ƒÎn primele 9 luni ale anului 2023, Romgaz a produs un volum de 3.515 milioane mc gaze naturale, cu 172 milioane mc (-4,67%) mai puţin decât în aceeaşi perioadă din anul 2022.
Producţia de gaze naturale înregistrată în primele 9 luni ale anului 2023 a fost influenţată de: declinul de producţie specific activităţii de exploatare a zăcămintelor de hidrocarburi; dinamica consumului de gaze în unele subsisteme ale Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale; efectuarea de programe de reparaţii şi intervenţii la sondele cu productivitate scăzută sau
inactive; continuarea proiectelor de reabilitare a principalelor zăcăminte mature de gaze; implementarea de măsuri pentru optimizarea exploatării zăcămintelor de gaze naturale; finalizarea unor lucrări de investiţii pentru extinderea infrastructurii productive şi conectarea de noi sonde la această infrastructură.

Cantitatea de gaze valorificată de Romgaz în primele 9 luni din 2023, reprezentând livrări către clienţi, fără consumul CTE Iernut, a înregistrat o scădere de 4% faţă de 9 luni 2022.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3036 / 18434
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...