
Program de guvernare | Creşterea finanţării pentru sănătate cu 1% din PIB pe an, prioritate la Ministerul Sănătăţii
23 Decembrie 2024
AgerpresProgramul de guvernare prevede creşterea progresivă a finanţării alocate sănătăţii cu 1% din PIB pe an, până la media europeană, dar şi îmbunătăţirea şi predictibilitatea finanţării sistemului de sănătate prin bugetare multianuală, acordarea de deduceri pentru asigurări complementare de sănătate şi realizarea unui grad ridicat de absorbţie a fondurilor europene dedicate domeniului sănătăţii în perioada 2025-2028.
Creşterea finanţării pentru sănătate cu 1% din PIB pe an, dar şi un grad ridicat de absorbţie a fondurilor europene sunt printre priorităţile Ministerului Sănătăţii, conform programului de guvernare.
Documentul arată că se va acţiona pentru "creşterea încrederii cetăţenilor şi a rezilienţei sistemului de sănătate, prin modificări legislative care să încurajeze competiţia loială şi transparentă între sistemul public şi cel privat de sănătate, urmând exemplul de bune practici din alte ţări europene".
Documentul arată că se va acţiona pentru "creşterea încrederii cetăţenilor şi a rezilienţei sistemului de sănătate, prin modificări legislative care să încurajeze competiţia loială şi transparentă între sistemul public şi cel privat de sănătate, urmând exemplul de bune practici din alte ţări europene".
Programul de guvernare prevede creşterea progresivă a finanţării alocate sănătăţii cu 1% din PIB pe an, până la media europeană, dar şi îmbunătăţirea şi predictibilitatea finanţării sistemului de sănătate prin bugetare multianuală, acordarea de deduceri pentru asigurări complementare de sănătate şi realizarea unui grad ridicat de absorbţie a fondurilor europene dedicate domeniului sănătăţii în perioada 2025-2028.
Se au în vedere, totodată, "restructurarea sistemului de sănătate publică, dezvoltarea reţelei de laboratoare de sănătate publică, dezvoltarea capacităţii de intervenţie în teren, dezvoltarea politicilor de prevenţie şi de screening, precum şi a monitorizării bolilor cronice".
O altă prioritate a programului de guvernare este implementarea accelerată a Planului naţional de combatere şi control al cancerului.
Dezvoltarea asistenţei medicale comunitare, prin construirea, modernizarea şi dotarea centrelor medicale din mediul rural şi oraşele mici, este unul dintre obiectivele de guvernare în domeniul sănătăţii pentru următorii patru ani.
Tot la capitolul obiectivelor, se mai au în vedere dezvoltarea asistenţei medicale primare, iar pentru asigurarea personalului în mediul rural şi în zone defavorizate se are în vedere finanţarea unui pachet de instalare şi de retenţie pentru medici, farmacişti şi asistenţi medicali. Pentru medicii de familie ajunşi la vârsta pensionării, se are în vedere prelungirea, la cerere, a perioadei de activitate, dar cu avizul autorităţii locale.
Programul prevede continuarea şi finalizarea investiţiilor în spitale şi clădiri noi prin PNRR, demararea investiţiilor pentru alte spitale şi clădiri noi, din împrumuturi externe, inclusiv prin parteneriate public-privat.
În ceea ce priveşte politica în domeniul medicamentului, programul prevede scurtarea duratei de introducere în compensare a medicamentelor inovative, dar şi încurajarea dezvoltării industriei farmaceutice autohtone.
La capitolul "Prevenţia şi programele de sănătate", se are în vedere accelerarea derulării programelor naţionale de screening, depistare precoce şi extinderea acestora cu finanţare de la UE, dar şi dezvoltarea reţelei judeţene de centre de prevenire, consiliere şi combatere a adicţiei la droguri, cu prioritate pentru copii şi adolescenţi.
Implementarea Planului naţional de îngrijiri paliative, creşterea finanţării pentru minimum 4.000 de paturi de paliaţie, dezvoltarea de centre publice de paliaţie pentru copii, sunt alte măsuri prevăzute în programul de guvernare.
Referitor la resursele umane, se are în vedere "încurajarea revenirii profesioniştilor români din domeniul medical din diaspora prin debirocratizarea recunoaşterii profesionale". Tot aici sunt menţionate ca priorităţi finalizarea Registrului Profesioniştilor din Sănătate şi corelarea locurilor şi posturilor scoase la concurs cu nevoile reale de asistenţă medicală la nivel local şi regional. Nu în ultimul rând, se prevede implementarea unui nou sistem de asigurări de malpraxis pentru toţi profesioniştii din sănătate.
La capitolul Digitalizare, este prevăzută, între altele, realizarea unei noi Platforme Unice a Asigurărilor de Sănătate "pentru facilitarea accesului pacienţilor, debirocratizare şi eliminarea fraudelor".
Operaţionalizarea Dosarului Electronic de Sănătate (DES), instrument medical pentru accesul facil al pacientului la toate categoriile de servicii, "cu asigurarea unei protecţii maximale ale datelor cu caracter personal", este o altă prioritate în domeniul digitalizării în sănătate.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1339 / 19549 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...