
Propunerile de modificare a Codului Fiscal vor produce o nouă reajustare a pieţei IT; digitalizarea în business va încetini (companie)
23 August 2023
AgerpresTotodată, măsurile propuse vor genera profituri mai mici pentru firmele de software şi servicii IT.
Propunerile de modificare a regimului fiscal aplicabil celor care îşi desfăşoară activitatea în industria de IT produc deja efecte, chiar dacă nu au intrat în vigoare, iar în perioada următoare se va produce o nouă reajustare a pieţei, cu potenţiale blocaje în demersul de digitalizare a companiilor din România şi cu reorientări ale programatorilor către alte pieţe, consideră reprezentanţii unei companii de profil.
Totodată, măsurile propuse vor genera profituri mai mici pentru firmele de software şi servicii IT.
"Programatorii au început deja, preventiv, să ceară fee-uri mai mari cu aproximativ 10%, iar companiile din software şi servicii încearcă să transfere, mai departe, aceste costuri la clienţi. Contextul, însă, la nivel de piaţă locală, dar şi globală, este unul de restrângere a activităţii şi a bugetelor în IT, nicidecum de disponibilitate pentru creşteri de costuri pe proiecte. Mai mult, în ultimul an, companiile au renunţat la proiecte neesenţiale şi, astfel, a devenit tot mai greu pentru firmele de servicii IT să acceseze proiecte noi", a declarat Mihai Filip, CEO Oves Enterprise.
Totodată, măsurile propuse vor genera profituri mai mici pentru firmele de software şi servicii IT.
"Programatorii au început deja, preventiv, să ceară fee-uri mai mari cu aproximativ 10%, iar companiile din software şi servicii încearcă să transfere, mai departe, aceste costuri la clienţi. Contextul, însă, la nivel de piaţă locală, dar şi globală, este unul de restrângere a activităţii şi a bugetelor în IT, nicidecum de disponibilitate pentru creşteri de costuri pe proiecte. Mai mult, în ultimul an, companiile au renunţat la proiecte neesenţiale şi, astfel, a devenit tot mai greu pentru firmele de servicii IT să acceseze proiecte noi", a declarat Mihai Filip, CEO Oves Enterprise.
Acesta a menţionat că nu este exclus un nou blocaj al pieţei IT, în care companiile îngheaţă proiecte şi păstrează bugete.
În lipsa proiectelor pe piaţa locală, sau a proiectelor slab plătite, tot mai mulţi programatori îşi vor căuta proiecte pe mai mulţi bani în afara României, şi orientându-se către ţări cu taxe mai mici şi cu stabilitate mai mare, cum este Moldova, spre exemplu, unde taxele sunt plafonate la 8% pentru următorii 10 ani, precizează sursa citată.
"Multe companii nu vor reuşi să păstreze developerii cu experienţă implicaţi în proiecte. Iar situaţii precum renunţarea la talentele cu fee-uri ridicate, în acord cu skill-urile, şi recrutarea unor angajaţi mai puţin experimentaţi şi mai ieftini, aşa cum s-a întâmplat la Google US, de exemplu, vor fi tot mai frecvente. Firmele de IT vor putea absorbi această creştere a fee-urilor doar dacă piaţa îşi va reveni din toamnă. Dacă nu, trebuie să găsim soluţii. Este însă sigur că, acum, clienţii nu vor creşte bugetele, iar digitalizarea în business în România va încetini", a subliniat Mihai Filip.
Potrivit comunicatului companiei, modificările fiscale referitoare la industria IT presupun introducerea unui impozit pe venit de 10% pentru programatorii cu venituri de peste 10.000 de lei pe lună. Alte propuneri vehiculate în spaţiul public vizează majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10% şi un impozit pe venit în creştere la 3%, de la 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 300.000 lei şi desfăşoară activităţi pe CAEN: 5821 - Activităţi de editare a jocurilor de calculator, 5829 - Activităţi de editare a altor produse software, 6201 - Activităţi de realizare a soft-ului la comandă, 6209 - Alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei.
Oves Enterprise este o companie românească de dezvoltare de software, înfiinţată în 2015 la Cluj-Napoca. În prezent, 80% din cifra de afaceri a companiei este generată de proiecte din afara României, ce integrează tehnologii noi din sfera inteligenţei artificiale şi big data. OVES Enterprise are, în prezent, peste 200 de angajaţi şi birouri în România, Germania, Emiratele Arabe Unite şi SUA.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4921 / 19465 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...