ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Propunerile recente ale CE în cadrul pachetului privind reducerea la zero a poluării, analizate la Consiliul de Mediu de la Bruxelles

21 Decembrie 2022   |   Agerpres

În ceea ce priveşte directiva privind emisiile industriale, ministrul român al Mediului şi-a exprimat îngrijorarea legat de extinderea domeniului de aplicare, sistemul de penalităţi şi compensări sau de abordarea privind performanţele de mediu.

 
 
Ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a condus marţi delegaţia României la Consiliul de Mediu de la Bruxelles, unde au fost discutate o serie de regulamente şi directive privind restaurarea naturii, emisiile industriale, transferurile de deşeuri dar şi propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul pachetului privind reducerea la zero a poluării.
 
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort remis AGERPRES, în intervenţia sa pe tema Regulamentului privind restaurarea naturii, demnitarul român a subliniat că România salută această propunere de Regulament, pe care o consideră instrumentul cheie ce va contribui la stoparea şi restabilirea pierderii biodiversităţii, precum şi la atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice. "Subliniem în acest sens importanţa flexibilităţii necesare pentru Statele Membre în atingerea obiectivelor şi ţintelor foarte ambiţioase, luând în considerare circumstanţele naţionale.Totodată, trebuie să avem în vedere şi implicaţiile economice şi sociale, protecţia drepturilor de proprietate şi asigurarea sprijinului financiar pentru restaurare", a spus Barna Tanczos.
 
Regulamentul privind restaurarea naturii reprezintă primul act legislativ care vizează în mod explicit restaurarea naturii şi are obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru biodiversitate. Astfel, prin această propunere se stabileşte un obiectiv general pentru a contribui la restaurarea continuă, pe termen lung şi susţinută, a naturii biodiversificate şi rezistente în zonele terestre şi marine ale UE prin restaurarea ecosistemelor, îndeplinirea obiectivelor UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de adaptare la efectele schimbărilor climatice şi îndeplinirea angajamentelor internaţionale, precizează ministerul în comunicat.
 
În ceea ce priveşte directiva privind emisiile industriale, ministrul român al Mediului şi-a exprimat îngrijorarea legat de extinderea domeniului de aplicare, sistemul de penalităţi şi compensări sau de abordarea privind performanţele de mediu.
 
"Avem rezerve cu privire la extinderea domeniului de aplicare al Directivei pentru activităţile de extracţie a mineralelor industriale şi metalice şi rezerve faţă de includerea fabricării bateriilor sub incidenţa Directivei. Totodată având în vedere complexitatea Directivei şi necesitatea identificării unei abordări echilibrate, apreciem iniţiativa Preşedinţiei cu privire la includerea unor dispoziţii legate de perioadele tranzitorii şi considerăm că este importantă stabilirea unui calendar adecvat pentru transpunere şi implementare", a punctat Barna Tanczos.
 
În intervenţia sa pe tema Regulamentului privind transferurile de deşeuri, demnitarul român a subliniat că România susţine măsurile consolidate, propuse de Comisie, pentru controlul aplicării regulilor, care pot contribui în mod eficient la reducerea transferurilor ilegale de deşeuri prin prevenirea şi detectarea din timp a acestora. "Un alt element important în combaterea transportului ilegal este asigurarea unei trasabilităţi corespunzătoare a deşeurilor până la locul de tratare a acestora. În acest sens, este esenţială posibilitatea limitării numărului de operaţii intermediare de valorificare, având în vedere riscul pierderii trasabilităţii şi a controlului asupra cantităţilor de deşeuri", a subliniat ministrul Barna Tanczos.
 
Totodată, legat de directiva privind calitatea aerului, ministrul român al mediului, apelor şi pădurilor a declarat că România înţelege necesitatea stabilirii unor obiective ambiţioase privind calitatea aerului, având în vedere, în principal, impactul asupra sănătăţii umane, dar consideră că această nouă abordare va reprezenta "o adevărată provocare".
 
"Noile prevederi propuse vor trebui analizate atent şi cu prudenţă atât din perspectiva costurilor, cât şi a perioadelor necesare implementării, astfel încât impactul bugetar şi administrativ să fie limitat. Este nevoie de o abordare realistă şi fezabilă, care să ţină cont de circumstanţele şi specificităţile naţionale, inclusiv din punct de vedere administrativ, pentru a facilita implementarea", a transmis el.
 
În ceea ce priveşte Directiva privind epurarea apelor uzate urbane, Barna Tanczos a mulţumit Comisiei pentru propunerea ambiţioasă de reactualizare acestei directive, adoptate acum 31 de ani şi a subliniat că România a întreprins eforturi susţinute pentru realizarea infrastructurii necesare colectării şi epurării apelor uzate urbane, dar încă mai sunt mulţi paşi de parcurs.
 
"Principalele probleme cu care ne-am confruntat sunt legate de aglomerările mici din mediul rural. Prin urmare, reducerea pragului la 1 000 de locuitori echivalenţi pentru sistemele de canalizare va reprezenta o mare provocare atât din perspectiva finanţării şi execuţiei acestora, dar şi al exploatării, întreţinerii şi asigurării sustenabilităţii. Salutăm prevederile legate de sistemele individuale adecvate, având în vedere că, în multe cazuri, acestea reprezintă o soluţie mult mai economică, în special în localităţi dispersate.Totodată, considerăm că abordarea bazată pe risc, atingerea neutralităţii energetice, precum şi managementul adecvat al nămolurilor sunt aspecte foarte importante, care trebuie rezolvate. Totuşi, trebuie identificate soluţii şi termene adecvate pentru reducerea eforturilor financiare suplimentare", a încheiat demnitarul român.
 
Evenimentul a reunit miniştrii Mediului din Uniunea Europeană şi a fost organizat sub egida Preşedinţiei cehe a Consiliului UE. Reuniunea s-a încheiat cu prezentarea priorităţilor viitoarei Preşedinţiei a Consiliului UE, care va fi deţinută de Suedia. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7275 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...