ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

PwC: Piața globală de M&A a scăzut cu 20% în prima jumătate a anului 2022, după recordul atins anul trecut

30 Iunie 2022   |   BizLawyer

Potrivit raportului PwC, evaluările companiilor la valori mai scăzute vor oferi oportunități de investiții atât pentru jucătorii strategici, cât și pentru jucătorii de tip private equity pentru a genera randamentele dorite pe o piață volatilă.

 
 
Valoarea pieței globale de fuziuni și achiziții s-a redus cu 20% în prima jumătate a anului 2022, la două trilioane dolari, față perioada similară din 2021 și este posibil să scadă și mai mult, pe măsură ce repercusiunile economice se vor reflecta pe piețele globale, potrivit raportului Global M&A Industry Trends: 2022 Mid-Year Update, realizat de PwC. În schimb, numărul tranzacțiilor realizate la nivel global a revenit la nivelul dinaintea pandemiei, când activitatea de fuziuni și achiziții înregistra o medie de 50.000 de tranzacții pe an.


”Perspectivele economice incerte au încetinit activitatea de M&A în prima jumătate a anului 2022 față de ritmul record din anul 2021. Cu toate acestea, tranzacțiile vor continua să joace un rol important în strategiile de creștere ale companiilor. Mulți dintre factorii care au stat la baza tranzacțiilor realizate anul trecut și în prima jumătate a anului 2022 - cum ar fi reziliența lanțului de aprovizionare, optimizarea portofoliului de produse si servicii, aspectele legate de mediu, aspectele sociale și de guvernanță (intr-un cuvant “ESG”) și, mai presus de toate, nevoia de tehnologie pentru a digitaliza modelele de afaceri - vor continua să influențeze încheierea de tranzacții și în perioada următoare. Având în vedere că în multe țări inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, atât cumpărătorii, cât și vânzătorii implicați într-o tranzacție vor trebui să abordeze procesul de due dilligence pe diferite scenarii de inflație și luând în considerare mai mult ca oricând implicațiile asupra cotelor de piață pe piețele relevante, a prețurilor, a relațiilor cu clienții și furnizorii cheie, precum și a remunerării și securizării angajaților cheie”, a declarat Cornelia Bumbăcea, Partener Deals, PwC România.

Potrivit raportului PwC, evaluările companiilor la valori mai scăzute vor oferi oportunități de investiții atât pentru jucătorii strategici, cât și pentru jucătorii de tip private equity pentru a genera randamentele dorite pe o piață volatilă. Dovezile că evaluările mai scăzute stimulează activitatea de fuziuni și achiziții se pot observa deja, deoarece numărul tranzacțiilor public-private a crescut cu peste 50% în 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Tendințe în materie de fuziuni și achiziții în prima jumătate a anului 2022

Deși activitatea de fuziuni și achiziții a încetinit în prima jumătate a anului 2022, aceasta doar s-a resetat la nivelurile de dinaintea pandemiei care au fost în medie de aproximativ 25.000 de tranzacții pe jumătate de an calendaristic.

Resetarea activității de fuziuni și achiziții se înregistrează în toate regiunile/zonele importante. Asia-Pacific a înregistrat cele mai mari scăderi, cu un volum și o valoare a tranzacțiilor, fiecare cu peste 30% mai mici față de vârful din 2021, în principal din cauza schimbărilor macroeconomice și a restricțiilor recente legate de pandemie impuse în mai multe orașe mari din China.

Și în EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa), volumele și valorile tranzacțiilor au scăzut cu 15% și, respectiv, 27%, în condițiile în care țările din această regiune se confruntă cu costuri energetice mai mari și cu o încredere mai scăzută a investitorilor.

În America, volumele și valorile tranzacțiilor au scăzut cu 22% și, respectiv, 11%, în principal din cauza preocupărilor legate de inflație și de creșterea ratelor dobânzilor.

Și numărul total de mega dealuri la nivel global (tranzacții cu o valoare de peste 5 miliarde de dolari) a scăzut cu o treime. Cu toate acestea, prima jumătate a anului 2022 nu a fost în întregime lipsită de tranzacții mari, fiind înregistrate patru operațiuni cu valori de peste 50 de miliarde de dolari, comparativ cu o singură tranzacție de această valoare pe parcursul întregului an 2021.

Conform raportului PwC, capitalul disponibil pentru achiziții al fondurilor de investiții a devenit un motor pentru activitatea M&A, atingând un nivel record de 2,3 trilioane de dolari în iunie 2022, triplu față de nivelul de la începutul crizei financiare mondiale. Această creștere explică de ce ponderea fondurilor de investiții pe piața de fuziuni și achiziții a crescut la aproape jumătate din total în prezent, de la aproximativ o treime în urmă cu cinci ani.

Tendințe M&A în diferite industrii

●    Tehnologie, media și telecomunicații (TMT): Adoptarea noilor tehnologii rămâne o prioritate, menținând TMT pe primul loc în top, cu peste un sfert din volumul tranzacțiilor totale și o treime din valoarea acestora în prima jumătate a anului 2022. În continuare, cererea de tehnologie ar urma să creeze oportunități de fuziuni și achiziții în domeniul software și în domeniul tehnologiilor precum 5G, centrele de date, metavers și tehnologiile asociate acestuia.

●    Servicii financiare (FS): Nevoia de capacități digitale a sectorului serviciilor financiare, combinată cu presiunea susținută din partea autorităților de reglementare și cu perturbările provocate de tehnologii vor contribui la realizarea de noi fuziuni și achiziții necesare pentru transformarea aceste industrii. Ca urmare FS este pe locul al doilea, după TMT, având aproape un sfert din valoarea tranzacțiilor în prima jumătate a anului 2022. Concentrarea continuă pe tehnologie, cererea tot mai mare de opțiuni de investiții durabile și evaluările mai mici vor menține activitatea de fuziuni și achiziții la un nivel ridicat și în a doua jumătate a anului.

●    Retail și FMCG: Activitatea M&A în următoarele șase luni va fi strâns legată de modul în care perspectivele economice incerte vor influența încrederea și cheltuielile consumatorilor. Schimbarea preferințelor consumatorilor va continua să creeze oportunități pentru fuziuni și achiziții, pe măsură ce companiile vor încerca să transforme modelele de afaceri și să se repoziționeze pentru viitoarele creșteri.

●    Producția industrială și auto: Concentrarea continuă pe tehnologie și pe digitalizarea modelelor de afaceri, investițiile în lanțurile de aprovizionare și în forța de muncă vor crea oportunități pentru fuziuni și achiziții în sectorul auto.

●    Energie, utilități și resurse: Accelerarea continuă a tranziției energetice și o atenție tot mai mare acordată securității lanțului de aprovizionare vor stimula fuziunile și achizițiile în domeniul mineralelor critice și al aprovizionării cu energie în a doua jumătate a anului 2022.

●    Servicii de sănătate: Cererea ridicată de biotehnologii și noile tehnologii inovatoare - cum ar fi ARNm și telemedicină - atrag interesul investitorilor. Pentru a atinge obiectivele de creștere, marile companii farmaceutice vor face probabil mai multe tranzacții mici pentru a evita reglementarea și complexitatea pe care le pot aduce tranzacțiile mai mari.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7990 / 18012
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Managing Partner | Din vorbă în vorbă cu Vasile Băiculescu, unul dintre avocații noii generații și coordonator al firmei Băiculescu & Asociații, despre managementul unei firme de avocatură, strategii de creștere și performanță: ”Planul strategic trebuie să fie aliniat cu valorile și viziunea echipei, astfel încât strategia de dezvoltare să pornească din interiorul firmei și să fie susținută de expertiza externă. De-a lungul timpului, am colaborat frecvent cu experți din diverse domenii pentru a ne asigura că adoptăm cele mai bune practici”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...