ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Randamentul acţiunilor Hidroelectrica a fost de 24%, în primul an de listare pe bursă

12 Iulie 2024   |   Agerpres

Oferta Hidroelectrica, derulată la BVB în perioada 23 iunie - 4 iulie 2023, a devenit cea mai mare ofertă din Europa şi a patra cea mai mare din lume luând în calcul IPO-urile realizate în anul 2023.

 
 
Investitorii au realizat peste 213.000 de tranzacţii cu mai mult de 43 milioane de acţiuni Hidroelectrica, la o valoare ce depăşeşte cinci miliarde de lei, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Potrivit sursei citate, în decursul primului an la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), randamentul de preţ al acţiunii Hidroelectrica (H2O) a fost de 24%, în timp ce randamentul total, ce include dividendele, s-a situat la 37%.

Hidroelectrica, lider în producţia de energie electrică şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, aniversează vineri, 12 iulie, un an de la listarea sa pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Astfel, în urmă cu un an, acţiunile H20 debutau la tranzacţionare în urma încheierii cu succes a celei mai mari oferte publice iniţiale (IPO) realizată vreodată la BVB într-o operaţiune care a atras în total 9,28 miliarde de lei (1,87 miliarde de euro) pentru 89,7 de milioane de acţiuni, reprezentând 19,94% din numărul total de acţiuni.


Oferta Hidroelectrica, derulată la BVB în perioada 23 iunie - 4 iulie 2023, a devenit, astfel, cea mai mare ofertă din Europa şi a patra cea mai mare din lume luând în calcul IPO-urile realizate în anul 2023.

În prezent, Hidroelectrica este cea mai mare companie românească în funcţie de capitalizare care, la finalul zilei de joi, 11 iulie 2024, era de 57,89 miliarde de lei, în creştere cu 24% faţă de capitalizarea companiei de la momentul IPO. Acţiunile companiei Hidroelectrica au fost incluse în indicii BET, BET-TR, BET-TRN, BET-XT, BET-XT-TR, BET-XT-TRN, BET-BK, BET-NG şi BET Plus încă din prima zi de tranzacţionare a companiei pe Piaţa Reglementată a BVB.

De altfel, în cadrul indicelui BET, indicele principal al pieţei de capital din România, compania are a treia cea mai mare pondere. Dimensiunea semnificativă a IPO-ului Hidroelectrica a atras includerea sa în indicii FTSE Russell pentru Pieţe Emergente şi în indicii MSCI, imediat după listarea companiei la BVB.

"În decursul primului an de prezenţă la BVB, acţiunea Hidroelectrica a fost cea mai tranzacţionată acţiune la bursă. Investitorii au realizat peste 213.000 de tranzacţii cu peste 43 milioane de acţiuni Hidroelectrica, în valoare de peste 5 miliarde de lei. Totodată, luând în calcul şi dividendele distribuite de companie până acum, investiţia realizată în acţiunile H2O a adus un randament total de 37% de la listare până în prezent, în timp ce randamentul de preţ al acţiunilor companiei este de 24%", se arată în comunicat.

Acţionarul majoritar al Hidroelectrica este statul român, prin Ministerul Energiei.

La ora actuală, compania deţine o capacitate de generare 100% verde de 6.300 MW energie din surse hidro şi 108 MW din surse eoliene, fiind cel mai mare producător de energie electrică al ţării, cu o cotă de piaţă de 30%. Totodată, Hidroelectrica deţine primul loc în rândul furnizorilor de servicii de sistem necesare SEN, cu o cotă de piaţă de aproximativ 70% din serviciul de reglaj secundar şi 60% din serviciul de rezervă terţiară rapidă.

În plus, ca urmare a implementării strategiei de diversificare a veniturilor, Hidroelectrica a devenit unul dintre cei mai importanţi furnizori de energie electrică către clienţii de retail şi ocupă prima poziţie, în funcţie de cota de piaţă, în rândul furnizorilor ce activează în piaţa concurenţială.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 131 / 17356
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
Dispute Resolution | Echipa Stratulat Albulescu este implicată atât mandate cu elemente de extraneitate, cât și în proiecte care pun în discuție mai multe arii de practică. Firma are o activitate intensă pe plan local și a căpătat vizibilitate externă tot mai mare prin prisma mandatelor gestionate, listării în ghidurile juridice și prezenței la evenimentele de profil internaționale
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...