
Reuters: Planurile de extindere a staţiilor de reîncărcare pentru EV, încetinite de problemele din reţelele electrice ale UE
04 Decembrie 2023
Agerpres"Având în vedere că 40% din reţelele noastre electrice au mai mult de 40 de ani, iar capacitatea noastră de transport transfrontalier urmează să se dubleze până în 2030, sunt necesare investiţii în valoare de 584 de miliarde de euro", a precizat Executivul comunitar.
Şoferii maşinilor electrice care sperau să-şi încarce bateriile la una dintre cele 1.600 staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice (EV) ale companiei energetice Repsol din Spania ar putea fi extrem de dezamăgiţi, întrucât aproape jumătate din ele sunt "în hibernare" fiindcă nu au alimentare cu energie electrică, transmite Reuters.
Astfel de deficienţe sunt evidente în Uniunea Europeană, unde săptămâna trecută Comisia Europeană a propus un Plan de Acţiune pentru a se asigura că reţelele electrice ale blocului comunitar vor funcţiona mai eficient şi vor continua să fie implementate mai rapid. Măsurile ar urma să fie aplicate în următoarele 18 luni şi includ rezolvarea deficienţelor staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice.
"Având în vedere că 40% din reţelele noastre electrice au mai mult de 40 de ani, iar capacitatea noastră de transport transfrontalier urmează să se dubleze până în 2030, sunt necesare investiţii în valoare de 584 de miliarde de euro", a precizat Executivul comunitar.
Însă, în pofida declaraţiilor liderilor europeni, sporesc problemele care împiedică progresul spre un transport mai verde în UE, au declarat pentru Reuters firme din industrie şi companii energetice.
Măsurile de stimulare pentru construirea de huburi de reîncărcare în UE variază considerabil de la ţară la ţară. De exemplu, o sursă din Germania a declarat că permisul pentru un astfel de hub a fost întârziat luni de zile din cauza reglementărilor de mediu pentru protejarea unui singur copac, iar un alt hub, de pe o autostradă aglomerată, a aşteptat zece luni evaluarea de sunet înainte de a obţine aprobarea.
"Deşi lucrările de instalare a staţiilor de reîncărcare rapidă şi ultra-rapidă pentru maşinile electrice necesită doar 2 - 3 săptămâni, din cauza cerinţelor administrative diferite din Spania, procesul complet poate dura de la unul la doi ani", susţin reprezentanţii Repsol.
Grupul ChargeUp Europe susţine că, deşi recunoaşterea permiselor de către Comisia Europeană este o problemă, nu au fost propuse încă acţiuni sau instrumente concrete. Recomandări specifice pentru statele membre pentru accelerarea acordării permiselor ar urma să apară la un anumit moment, în următorii doi ani, conform planurilor Executivului comunitar. Aceste evoluţii încetinesc lansarea hub-urilor de reîncărcare în UE, fiind puse în pericol obiectivele de mediu ale UE şi renunţarea la vehiculele pe benzină şi motorină.
"Timpul necesar pentru conectarea la reţea a staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice poate fi într-adevăr perceput ca o barieră în calea accelerării folosirii EV şi problema trebuie rezolvată", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.
Perioada de înfiinţare a staţiilor rapide de reîncărcare EV a crescut de la şase luni la doi ani, susţin reprezentanţii din industrie, din cauza reglementărilor stufoase de la nivel local.
"Este ca şi cum Kafka se întâlneşte cu tranziţia energetică. Avem multe probleme care afectează evoluţia Europei, dar le putem rezolva". Numărul EV creşte mai rapid decât numărul total de staţii publice de reîncărcare, a declarat pentru Reuters Lucie Mattera, secretar general al ChargeUp Europe. Grupul estimează că numărul de staţii de reîncărcare va creşte de nouă ori, în timp ce numărul EV va creşte de zece ori, până în 2030.
Anul acesta, UE a adoptat o reglementare pentru instalarea până în 2030 a staţiilor rapide de reîncărcare EV la fiecare 60 de kilometri de-a lungul unor reţele rutiere desemnate pentru automobile şi la fiecare 100 de kilometri pentru vehiculele utilitare grele. Dar obţinerea datelor de bază despre potenţialele hub-uri reprezintă o dificultate majoră, susţin firmele care dezvoltă staţiile.
"Uneori trebuie să trimiţi corespondenţa pe suport fizic. Chiar atunci când ei spun da, nu ştii când va fi nevoie de o modernizare a reţelelor electrice", a apreciat Peter Badik, cofondatorul firmei de reîncărcare EV Greenway Network, care a înfiinţat 1.300 de puncte de încărcare în Slovacia, Croaţia şi Polonia.
Obiectivele climatice ale UE au provocat perturbări ale activităţii companiilor energetice şi afectează autorităţile de reglementare, care par nepregătite pentru majorarea cererii EV în UE, unde până acum doar 5,4% din automobile folosesc combustibili alternativi, inclusiv electric, dintr-un total de 286 milioane.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3327 / 18939 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...