ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România ar urma să ajungă la 4 GW putere instalată în panouri fotovoltaice, în 2024 (analiză)

13 Decembrie 2023   |   Agerpres

Conform specialiştilor, în 2023, au fost instalate panouri solare cu o putere de peste 1.000 MW, ce au totalizat investiţii de aproximativ un miliard de euro, iar un aport semnificativ la această sumă a venit de la stat, prin Programul "Casa Verde Fotovoltaice".

 
 
Puterea instalată în parcurile fotovoltaice din România se va dubla, în anul 2024, şi va depăşi 4 GW, arată estimările unui start-up autohton ce activează în domeniul energiei.
 
"Anul viitor, România ar putea avea o putere instalată de 2.000 de noi MW doar din panouri fotovoltaice, aproape cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă. Ritmul de dezvoltare şi de investiţii în acest domeniu accelerează, în contextul în care ţara noastră se află într-un stadiu incipient. Spre comparaţie, România ar urma să ajungă, în 2024, la 4 GW putere instalată în panouri fotovoltaice, în timp ce Germania a ajuns deja la aproximativ 70 de GW. E puţin prin comparaţie, dar arată potenţialul uriaş de dezvoltare a acestui domeniu în România", a explicat Stelian Muscalu, director de dezvoltare la ECITIM.
 
Conform specialiştilor, în 2023, au fost instalate panouri solare cu o putere de peste 1.000 MW, ce au totalizat investiţii de aproximativ un miliard de euro, iar un aport semnificativ la această sumă a venit de la stat, prin Programul "Casa Verde Fotovoltaice".
 
"Marile companii producătoare de energie, fondurile de investiţii şi dezvoltatorii de parcuri fotovoltaice vor fi principalii investitori în industria energiei solare din România. Domeniul va cunoaşte o creştere semnificativă, datorată politicii de sustenabilitate şi angajamentelor climatice ale Uniunii Europene care vizează o tranziţie strategică spre surse de energie mai ecologice, în concordanţă cu obiectivele climatice şi de reducere a emisiilor de carbon. În acest context, şi persoanele fizice au manifestat un interes foarte mare către acest domeniu, peste 600 de parteneri şi investitori (persoane fizice şi juridice) cumpărând anul acesta putere instalată în parcuri fotovoltaice, prin portalul EnergiePentruToti.ro, singura platformă din România ce oferă posibilitatea tuturor românilor, să participe cu capitaluri proprii la transformarea sistemului energetic naţional", se menţionează în analiza citată.
 
ECITIM a finalizat, anul acesta, 13 parcuri fotovoltaice, cu o putere instalată combinată ce depăşeşte 6 MW (22.400 de panouri montate), după investiţii colective în domeniul energiei de peste 6 milioane de euro.
 
Până la final de 2023, compania estimează finalizarea celui de-al 14-lea parc fotovoltaic, ce urmează a fi propus spre vânzare partenerilor după conectarea la reţea, complet funcţional, nu în stadiu de proiect, cum au fost proiectele realizate anterior. Toate investiţiile şi parteneriatele au fost realizate prin platforma EnergiePentruToti.ro, care facilitează colaborarea între entităţi diferite pentru construirea parcurilor fotovoltaice, permiţând persoanelor fizice şi juridice deopotrivă să deţină participaţii în proiectele ECITIM.
 
Compania ECITIM, prin platforma EnergiePentruToti.ro, oferă un management "end-to-end" pentru investiţiile în energie solară, simplifică achiziţia de pachete energetice, asigură plăţi facile şi conformitate legală.
 
Pentru anul 2024, start-up-ul românesc vizează obţinerea statutului de producător, demersurile pentru obţinerea licenţei fiind deja demarate. De asemenea, strategia de dezvoltare a ECITIM ia în calcul adăugarea a încă opt parcuri fotovoltaice la portofoliu, lucru care îi permite extinderea capacităţii de producţie şi a ofertei, concomitent cu consolidarea poziţiei în piaţă. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1501 / 17226
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...