România are nevoie de un cadru de reglementare unificat, favorabil dezvoltării biogazului şi biometanului (raport)
15 Octombrie 2024
AgerpresPotrivit sursei citate, comerţul transfrontalier cu biometan va creşte, probabil, în importanţă, arată studiul.
România are nevoie de un cadru de reglementare unificat, favorabil dezvoltării biogazului şi biometanului, dar şi de stimulente financiare pentru producătorii de biogaz care să conducă la dezvoltarea acestui sector în ţara noastră, conform unui raport al EPG (Energy Policy Group).
Potrivit sursei citate, comerţul transfrontalier cu biometan va creşte, probabil, în importanţă, arată studiul.
"Chiar şi atunci când utilizarea gazului va scădea conform previziunilor, sectoarele greu de decarbonizat care nu pot fi electrificate cu uşurinţă vor avea nevoie de gaz", se mai precizează în document.
Totodată, accesul la piaţa internaţională poate creşte competitivitatea biometanului pe măsură ce gazul natural este eliminat treptat, aducându-l mai aproape de condiţiile comerciale ale tehnologiilor de energie regenerabilă.
Potrivit sursei citate, comerţul transfrontalier cu biometan va creşte, probabil, în importanţă, arată studiul.
"Chiar şi atunci când utilizarea gazului va scădea conform previziunilor, sectoarele greu de decarbonizat care nu pot fi electrificate cu uşurinţă vor avea nevoie de gaz", se mai precizează în document.
Totodată, accesul la piaţa internaţională poate creşte competitivitatea biometanului pe măsură ce gazul natural este eliminat treptat, aducându-l mai aproape de condiţiile comerciale ale tehnologiilor de energie regenerabilă.
"Pentru a dezvolta sectorul biogazului în România şi pentru a începe producţia biometanului, recomandăm: un cadru de reglementare unificat favorabil dezvoltării biogazului şi a biometanului, stimulente financiare pentru producătorii de biogaz, diferenţiate în funcţie de tipul de materie primă, pentru a stimula sursele neexploatate sau insuficient exploatate, un sistem de garanţii de origine pentru a permite comerţul transfrontalier şi sisteme mai bune de gestionare a deşeurilor la staţiile de epurare pentru a asigura o aprovizionare constantă cu materii prime", se menţionează în raportul EPG.
Potrivit documentului, producţia de biogaz este încă prea costisitoare din punct de vedere al cheltuielilor de capital (CAPEX) pentru a fi viabilă din punct de vedere comercial şi necesită economii de scară.
"Ţările care şi-au dezvoltat cu succes producţia de biogaz şi biometan au oferit stimulente specifice printr-un cadru de reglementare clar şi o strategie coerentă. Aceste stimulente pot fi continue, cum ar fi tariful de alimentare, sau pot fi bazate pe CAPEX, precum subvenţii pentru materiale, beneficii fiscale sau plafoane pentru tarifele de conectare la reţea", mai arată studiul.
Conform EPG, se estimează că biogazul şi biometanul vor juca un rol important în decarbonizarea României, deşi unul mai limitat decât cel anticipat de unele scenarii.
"Materiile prime comune, precum culturile energetice şi lemnul, alături de reziduurile din lemn, au fost excluse de RED III, în majoritatea circumstanţelor. Proiecţiile existente privind potenţialul României în materie de biogaz şi biometan se bazează pe aceste materii prime, prin urmare este necesară evaluarea unor traiectorii mai modeste. Politicile viitoare ar trebui să ia în considerare utilizarea optimă a acestei resurse pentru a maximiza potenţialul său în sectoarele greu de decarbonizat", se mai precizează în document.
Totodată, opţiunile de materii prime rămase se axează, în mare măsură, pe deşeuri, inclusiv reziduurile din culturi, gunoiul de grajd, fracţiunea organică a deşeurilor solide municipale şi nămolul din apele reziduale.
"Apele reziduale reprezintă o resursă insuficient exploatată, deoarece beneficiază de standarde de durabilitate mai reduse, de o reducere semnificativă a nămolului şi de rentabilitate dacă sunt utilizate la scară largă. Maximizarea utilizării apelor reziduale va necesita stimularea gestionării acestora pentru a asigura aprovizionarea constantă", precizează raportul.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 262 / 18033 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...