ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România are nevoie de un cadru de reglementare unificat, favorabil dezvoltării biogazului şi biometanului (raport)

15 Octombrie 2024   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, comerţul transfrontalier cu biometan va creşte, probabil, în importanţă, arată studiul.

 
 
România are nevoie de un cadru de reglementare unificat, favorabil dezvoltării biogazului şi biometanului, dar şi de stimulente financiare pentru producătorii de biogaz care să conducă la dezvoltarea acestui sector în ţara noastră, conform unui raport al EPG (Energy Policy Group).

Potrivit sursei citate, comerţul transfrontalier cu biometan va creşte, probabil, în importanţă, arată studiul.

"Chiar şi atunci când utilizarea gazului va scădea conform previziunilor, sectoarele greu de decarbonizat care nu pot fi electrificate cu uşurinţă vor avea nevoie de gaz", se mai precizează în document.

Totodată, accesul la piaţa internaţională poate creşte competitivitatea biometanului pe măsură ce gazul natural este eliminat treptat, aducându-l mai aproape de condiţiile comerciale ale tehnologiilor de energie regenerabilă.


"Pentru a dezvolta sectorul biogazului în România şi pentru a începe producţia biometanului, recomandăm: un cadru de reglementare unificat favorabil dezvoltării biogazului şi a biometanului, stimulente financiare pentru producătorii de biogaz, diferenţiate în funcţie de tipul de materie primă, pentru a stimula sursele neexploatate sau insuficient exploatate, un sistem de garanţii de origine pentru a permite comerţul transfrontalier şi sisteme mai bune de gestionare a deşeurilor la staţiile de epurare pentru a asigura o aprovizionare constantă cu materii prime", se menţionează în raportul EPG.

Potrivit documentului, producţia de biogaz este încă prea costisitoare din punct de vedere al cheltuielilor de capital (CAPEX) pentru a fi viabilă din punct de vedere comercial şi necesită economii de scară.

"Ţările care şi-au dezvoltat cu succes producţia de biogaz şi biometan au oferit stimulente specifice printr-un cadru de reglementare clar şi o strategie coerentă. Aceste stimulente pot fi continue, cum ar fi tariful de alimentare, sau pot fi bazate pe CAPEX, precum subvenţii pentru materiale, beneficii fiscale sau plafoane pentru tarifele de conectare la reţea", mai arată studiul.

Conform EPG, se estimează că biogazul şi biometanul vor juca un rol important în decarbonizarea României, deşi unul mai limitat decât cel anticipat de unele scenarii.

"Materiile prime comune, precum culturile energetice şi lemnul, alături de reziduurile din lemn, au fost excluse de RED III, în majoritatea circumstanţelor. Proiecţiile existente privind potenţialul României în materie de biogaz şi biometan se bazează pe aceste materii prime, prin urmare este necesară evaluarea unor traiectorii mai modeste. Politicile viitoare ar trebui să ia în considerare utilizarea optimă a acestei resurse pentru a maximiza potenţialul său în sectoarele greu de decarbonizat", se mai precizează în document.

Totodată, opţiunile de materii prime rămase se axează, în mare măsură, pe deşeuri, inclusiv reziduurile din culturi, gunoiul de grajd, fracţiunea organică a deşeurilor solide municipale şi nămolul din apele reziduale.

"Apele reziduale reprezintă o resursă insuficient exploatată, deoarece beneficiază de standarde de durabilitate mai reduse, de o reducere semnificativă a nămolului şi de rentabilitate dacă sunt utilizate la scară largă. Maximizarea utilizării apelor reziduale va necesita stimularea gestionării acestora pentru a asigura aprovizionarea constantă", precizează raportul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 17774
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
Rising Stars | Darius Constantin Avrigeanu, șef de promoție al seriei I a generației anului 2023, a decis să se îndrepte spre magistratură: ”Media cu care am terminat facultatea nu reprezintă un simplu număr, ci un întreg set de cunoștințe acumulate pe parcursul studenției și chiar munca depusă în vederea asimilării acestor cunoștințe, acestea din urmă fiind cele care mi-au permis de fapt să ajung, din punct de vedere profesional, acolo unde mi-am propus”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...