ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România are printre cele mai accesibile pieţe imobiliare din ECE (analiză)

09 Ianuarie 2025   |   Agerpres

În Bucureşti, preţurile locuinţelor au crescut cu aproximativ 50%, în ultimii cinci ani, în timp ce la Cluj-Napoca s-a înregistrat o creştere de 80%.

 
 
România este printre cele mai accesibile pieţe imobiliare din Europa Centrală şi de Est (ECE), preţurile locuinţelor crescând mai lent decât salariile, reiese dintr-o analiză de specialitate publicată joi.

Consultanţii Colliers sunt de părere că majorarea salariilor medii într-un ritm mai rapid decât majorarea preţurilor a îmbunătăţit accesibilitatea locuinţelor în România, spre deosebire de alte ţări din regiunea ECE, precum Polonia, Cehia sau Ungaria, unde preţurile şi chiriile au înregistrat creşteri semnificative.

Astfel, în Bucureşti, preţurile locuinţelor au crescut cu aproximativ 50%, în ultimii cinci ani, în timp ce la Cluj-Napoca s-a înregistrat o creştere de 80%. Prin comparaţie, majoritatea marilor oraşe din regiune au raportat creşteri de 80% până la 100%, în aceeaşi perioadă.


"Deşi, la nivel general, accesibilitatea locuinţelor în România pare favorabilă, există diferenţe semnificative între segmentele pieţei. Locuinţele noi, amplasate în zone atractive, sunt adesea inaccesibile pentru cei cu salarii medii. De asemenea, dacă adăugăm în ecuaţie şi costul finanţării, accesibilitatea scade semnificativ din cauza dobânzilor ridicate. În plus, diferenţa dintre costul unei chirii şi rata unei ipoteci este tot mai vizibilă, chiria fiind adesea varianta mai avantajoasă. În Bucureşti, chiria medie reprezintă aproximativ 45% din salariul lunar, un procent considerabil mai mic decât în alte capitale din regiune, precum Varşovia sau Bratislava, unde se apropie de 70%. Această situaţie face ca închirierea să fie o opţiune mai accesibilă decât achiziţia, în special în contextul ratelor ipotecare mult mai ridicate decât chiriile pentru locuinţe similare", explică, într-un comunicat de presă, Gabriel Blăniţă, director & advisory services la Colliers România.

Potrivit analizei, România rămâne una dintre ţările cu cea mai scăzută rată a creditelor ipotecare din Uniunea Europeană (sub 2% din stocul total de locuinţe aflate în proprietate), în comparaţie cu 15% în Ungaria, 14% în Polonia şi 26% în Cehia.

"Accesul limitat la finanţare a încetinit ritmul dezvoltărilor rezidenţiale noi, dar investiţiile în segmentul de închiriere oferă o soluţie sustenabilă pe termen lung pentru cererea de locuinţe. Piaţa rezidenţială din România continuă să evolueze într-un ritm constant, remarcându-se prin accesibilitate şi dinamism, în contextul provocărilor din regiunea CEE-6. Investiţiile în segmentul închirierilor şi dezvoltarea proiectelor mixed-use deschid oportunităţi semnificative pe termen lung, consolidând poziţia României ca un punct de atracţie pentru investitorii internaţionali", menţionează specialiştii.

Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor, cu operaţiuni în 70 de ţări, venituri anuale de 4,5 miliarde de dolari şi active gestionate de 99 de miliarde de dolari.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1296 / 19531
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...