ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România are printre cele mai accesibile pieţe imobiliare din ECE (analiză)

09 Ianuarie 2025   |   Agerpres

În Bucureşti, preţurile locuinţelor au crescut cu aproximativ 50%, în ultimii cinci ani, în timp ce la Cluj-Napoca s-a înregistrat o creştere de 80%.

 
 
România este printre cele mai accesibile pieţe imobiliare din Europa Centrală şi de Est (ECE), preţurile locuinţelor crescând mai lent decât salariile, reiese dintr-o analiză de specialitate publicată joi.

Consultanţii Colliers sunt de părere că majorarea salariilor medii într-un ritm mai rapid decât majorarea preţurilor a îmbunătăţit accesibilitatea locuinţelor în România, spre deosebire de alte ţări din regiunea ECE, precum Polonia, Cehia sau Ungaria, unde preţurile şi chiriile au înregistrat creşteri semnificative.

Astfel, în Bucureşti, preţurile locuinţelor au crescut cu aproximativ 50%, în ultimii cinci ani, în timp ce la Cluj-Napoca s-a înregistrat o creştere de 80%. Prin comparaţie, majoritatea marilor oraşe din regiune au raportat creşteri de 80% până la 100%, în aceeaşi perioadă.


"Deşi, la nivel general, accesibilitatea locuinţelor în România pare favorabilă, există diferenţe semnificative între segmentele pieţei. Locuinţele noi, amplasate în zone atractive, sunt adesea inaccesibile pentru cei cu salarii medii. De asemenea, dacă adăugăm în ecuaţie şi costul finanţării, accesibilitatea scade semnificativ din cauza dobânzilor ridicate. În plus, diferenţa dintre costul unei chirii şi rata unei ipoteci este tot mai vizibilă, chiria fiind adesea varianta mai avantajoasă. În Bucureşti, chiria medie reprezintă aproximativ 45% din salariul lunar, un procent considerabil mai mic decât în alte capitale din regiune, precum Varşovia sau Bratislava, unde se apropie de 70%. Această situaţie face ca închirierea să fie o opţiune mai accesibilă decât achiziţia, în special în contextul ratelor ipotecare mult mai ridicate decât chiriile pentru locuinţe similare", explică, într-un comunicat de presă, Gabriel Blăniţă, director & advisory services la Colliers România.

Potrivit analizei, România rămâne una dintre ţările cu cea mai scăzută rată a creditelor ipotecare din Uniunea Europeană (sub 2% din stocul total de locuinţe aflate în proprietate), în comparaţie cu 15% în Ungaria, 14% în Polonia şi 26% în Cehia.

"Accesul limitat la finanţare a încetinit ritmul dezvoltărilor rezidenţiale noi, dar investiţiile în segmentul de închiriere oferă o soluţie sustenabilă pe termen lung pentru cererea de locuinţe. Piaţa rezidenţială din România continuă să evolueze într-un ritm constant, remarcându-se prin accesibilitate şi dinamism, în contextul provocărilor din regiunea CEE-6. Investiţiile în segmentul închirierilor şi dezvoltarea proiectelor mixed-use deschid oportunităţi semnificative pe termen lung, consolidând poziţia României ca un punct de atracţie pentru investitorii internaţionali", menţionează specialiştii.

Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor, cu operaţiuni în 70 de ţări, venituri anuale de 4,5 miliarde de dolari şi active gestionate de 99 de miliarde de dolari.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 81 / 18316
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului București la începutul anului 2025 | Ce firme au înregistrat creșteri semnificative de ”headcount” și câte și-au micșorat efectivele. Schimbări importante în Top 10: NNDKP are cei mai mulți avocați, Reff & Asociații urcă pe locul 4, după Filip & Company, iar DLA Piper iese din ”pluton”
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a organizat în parteneriat cu Asociația Studenților în Drept cea de-a noua ediție a Concursului de negocieri simulate „Teodora Tudose” | Cine sunt câștigătorii
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...