ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România deţine 181 de baraje de importanţă excepţională şi deosebită; 2.223 de baraje sunt în categoria C şi D

20 Martie 2019   |   AGERPRES

"Apele Române" precizează că barajele neautorizate sunt deţinute, de regulă, de societăţi aflate în insolvenţă, diferite alte entităţi comerciale private (societăţi comerciale, persoane fizice autorizate, asociaţii familiale etc.) şi au termen de conformare permanent.

 
 
România are, în prezent, 181 de baraje de importanţă excepţională, respectiv de importanţă deosebită (categoriile A şi B), precum şi alte 2.223 de categorie C şi D (importanţă normală şi importanţă redusă), arată datele Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), publicate miercuri.

"Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) şi Administraţia Naţională "Apele Române' (ANAR) monitorizează şi controlează în permanenţă, prin Inspecţia Bazinală a Apelor, starea barajelor, iar în urma verificărilor se stabilesc măsuri şi planuri de conformare şi/ sau se aplică sancţiuni pentru nerespectarea legislaţiei din domeniul siguranţei barajelor şi gospodăririi apelor. Ca urmare a controalelor, dar şi a conştientizării proprietarilor, procentul barajelor neautorizate a scăzut semnificativ comparativ cu 2017. Conform principiului transparenţei şi pentru corecta informare a opiniei publice, date din cel mai recent raport de monitorizare a barajelor din România au fost postate pe site-ul MAP şi ANAR pe 11 decembrie 2018", notează ANAR.


Potrivit sursei citate, la categoria barajelor de importanţă A şi B, numărul acestora este de 181, dintre care 86 deţinute de ANAR, 89 de Hidroelectrica şi şase de către alte entităţi. În cazul altor entităţi, din totalul celor 6 existente unul singur este baraj neautorizat, la Bilciureşti - baraj construit în anul 1930, şi unde, la ora actuală, sunt în desfăşurare lucrări de punere în siguranţă.

De asemenea, la nivel naţional, există 2.223 de baraje de importanţă C şi D (330 deţinute de ANAR, respectiv 1.672 de alte entităţi). Din numărul total de baraje de categorie C şi D, 982 sunt neautorizate (27 deţinute de ANAR, dar majoritatea având în desfăşurare lucrări de punere în siguranţă sau fiind în procedură avansată de reautorizare).

"Apele Române" precizează că barajele neautorizate sunt deţinute, de regulă, de societăţi aflate în insolvenţă, diferite alte entităţi comerciale private (societăţi comerciale, persoane fizice autorizate, asociaţii familiale etc.) şi au termen de conformare permanent.

"Sub coordonarea Ministerului Apelor şi Pădurilor, Administraţia Naţională 'Apele Române' pune în aplicare un Plan de măsuri pentru o perioadă de 3-5 ani pentru conformarea tuturor barajelor nereglementate din punct de vedere al legislaţiei naţionale privind siguranţa. În prezent, conform acestui plan, sunt propuse pentru autorizare/ reautorizare 341 baraje, în 2019, 314 în 2020 şi 317 în 2021, adică un total de 972 baraje. Subliniem faptul că pentru barajele şi lacurile de acumulare care au mai mulţi proprietari care îşi dispută dreptul de proprietate în instanţă, MAP nu are competenţa de a interveni în acest proces, însă efectuează controale permanente prin compartimentele de specialitate ale ANAR, astfel încât să fie evitată apariţia situaţiilor de risc cum ar fi avarierea acestor lucrări în cazul producerii viiturilor (...) specialiştii Ministerului Apelor şi Pădurilor şi ai Administraţiei Naţionale "Apele Române' monitorizează în permanenţă situaţia tuturor barajelor din România", se menţionează în comunicat.

ANAR susţine că, în niciun moment, nu a existat "riscul producerii unor catastrofe, cu consecinţe semnificative asupra populaţiei, proprietăţilor şi mediului', aşa cum se menţionează în Raportul Curţii de Conturi care prezintă situaţia barajelor din România, în 2017. În viziunea oficialilor de la "Apele Române", documentul a fost întocmit de către persoane care nu au competenţă şi responsabilitate în domeniul hidrotehnic, iar "inducerea unui sentiment de panică în rândul cetăţenilor, fără a solicita un punct de vedere din partea specialiştilor din domeniu este un demers care arată lipsă de profesionialism, chiar şi în domeniul jurnalistic".

"Combatem ferm aceste afirmaţii care nu sunt în concordanţă cu adevărul şi, totodată, reiterăm faptul că MAP şi ANAR acţionează permanent pentru a asigura furnizarea tuturor serviciilor şi beneficiilor socio-economice pe care le pot aduce barajele şi lacurile de acumulare, inclusiv securitatea şi siguranţa cetăţenilor", notează sursa citată.

Conform legislaţiei în vigoare, barajele se încadrează în patru categorii de importanţă: A - baraj de importanţă excepţională, B - baraj de importanţă deosebită, C - baraj de importanţă normală şi D - baraj de importanţă redusă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 19260 / 19577
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...