ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România, sub lupa investițională: de ce aversiunea față de pierdere blochează construirea de avere, potrivit cercetării inițiate de compania LT.Wealth

03 Iulie 2025   |   BizLawyer

• Cercetarea fără precedent în România – realizată de LT.Wealth pe un eșantion de 10.000 de români – cartografiază structura profundă a ceea ce compania definește drept „talent financiar” și, pentru prima dată, trăsăturile comportamentale, emoționale și decizionale care modelează și influențează relația românilor cu investițiile. • Concluzia-cheie: frica de a pierde inhibă decizii esențiale pentru prosperitate, iar moștenirea emoțională și culturală ne ține ancorați în tipare ineficiente. • Lucian Streche, fondatorul ecosistemului LT.Wealth, explică de ce educația financiară modernă trebuie să abordeze nu doar cunoștințele tehnice, ci și mecanismele mentale care ne sabotează din umbră.

Lucian Streche, fondatorul LT.Wealth

 
 
În România, investițiile pornesc mai degrabă din nevoia de siguranță și sunt privite cel mai adesea ca mijloc de libertate și autonomie, decât ca mijloc de prosperitate pe termen lung susținut prin investiții constante și active. Astfel, pentru mulți români cu vârste cuprinse între 30 și 40 ani, obiectivul final al investițiilor este concordant cu conceptul FIRE (Financial Independence, Retire Early), respectiv independența financiară și eliberarea de presiunea muncii, nu cu creșterea continuă a averii. 

Din această perspectivă, românii au tendința de a alege ca domeniu investițional ceea ce le este familiar, tradițional, sigur, chiar dacă randamentele nu sunt competitive și rezultatele nu se concretizează în ideea de prosperitate, de fapt. Astfel, pe primul loc în preferințe se află în continuare domeniul imobiliar, ales din rațiuni emoționale și culturale, ca resurse în caz de catastrofă, acesta fiind legat de ideea de moștenire sau păstrare a valorii, nu de optimizare a randamentului. În același context, asigurările, de exemplu, care au componenta de economisire sau investiție, de asemenea folosite de români în număr mare, nu sunt percepute de aceștia ca investiții, ci tot ca o „o formă de protecție”. 


Acestea sunt doar câteva dintre concluziile preliminare ale unui amplu studiu de cercetare inițiat de LT.Wealth, despre talentele financiare și comportamentele investiționale ale românilor. Bazată pe o metodologie care include atât instrumente de măsurare calitativă, cât și cantitativă, cercetarea reprezintă un demers unic în România. Implementat în prima etapă de sociologul Carmen Voinea, urmat de a doua etapă coordonată de compania IZI data, fondată de  Silvia Luican, studiul este realizat pe un eșantion de 10.000 de români, care acoperă toate tipologiile de investitori privați și explorează în profunzime corelația dintre profilul de personalitate și comportamentele investiționale. Studiul are ca obiectiv final o evaluare aprofundată a „talentului financiar” al românilor,  sintetizând trăsăturile cognitive, emoționale și comportamentale relevante în acest context specific de business și al relației românilor cu banii.

Pe lângă convingerile și percepțiile concluzionate mai sus, din aceste rezultate preliminare ale studiului aflat încă în derulare, ce pot fi consultate aici, reiese, de asemenea, că românii preferă „recompensele imediate in detrimentul celor viitoare”, o percepție ce poate fi sănătoasă în unele contexte, dar erodează disciplina investițională pe termen lung. 

Nu în ultimul rând, studiul dezvăluie și mecanisme psihologice adânci care stau la baza percepțiilor enumerate anterior. Această nevoie profundă de siguranță răspunde unor mecanisme activate de frică, care sabotează intențiile investiționale, chiar și atunci când există venituri disponibile. Una dintre cele mai puternice explicații pentru această ezitare este fenomenul numit „loss aversion” (aversiunea față de pierdere), documentat inițial de Daniel Kahneman și Amos Tversky, concept explicat de antreprenorul Lucian Streche, fondatorul LT.Wealth, expert cu peste 17 ani de experiență în investiții și tranzacții financiare: „Când pierderea doare de două ori mai mult decât bucuria câștigului, e firesc ca investițiile să nu devină o obișnuință. România nu duce lipsă de capital, ci de structură, claritate și încredere. De aceea, LT.Wealth nu e doar un brand de consultanță. Este o infrastructură de sprijin pentru cei care vor să creeze averi care durează”. 

Soluția identificată de el constă, în primul rând, în educația financiară și în ideea că versiunea modernă a acesteia trebuie să abordeze nu doar cunoștințele tehnice, ci și mecanismele mentale care ne sabotează din umbră. „Românii nu investesc pentru a prospera, ci pentru a se proteja. Iar această mentalitate – dominată de frică, familiaritate și lipsă de încredere – generează portofolii suboptime, reziliență scăzută și oportunități pierdute. Cele mai frecvente decizii investiționale sunt ghidate nu de logică economică, ci de reflexe defensive: investițiile în imobiliare sunt dominate de convingeri intergeneraționale despre ‘siguranță în caz de criză’, iar instrumentele moderne precum asigurările sau ETF-urile sunt percepute ca ‘prea complicate’ sau ‘riscante’ ”, adaugă Streche.

Pentru implementarea soluțiilor în cadrul LT.Wealth, Lucian și echipa sa pornesc de la două concluzii umbrelă edificatoare ale studiului: deciziile investiționale sunt profund influențate de contextul social și relațional al investitorilor și deși manifestă interes pentru dezvoltare financiară, mulți investitori nu apelează la consultanță specializată din lipsa de timp, încredere sau structură clară. Din aceste date rezultă un adevăr esențial, punctat de fondatorul primului ecosistem integrat dedicat investitorilor din România: rețelele de încredere, accesul ghidat la informație profesională și alinierea deciziilor cu propriul profil investițional sunt esențiale pentru creșterea inteligentă a capitalului personal. 

Expert financiar cu peste 17 ani de experiență, Lucian Streche a realizat analize financiare aprofundate pentru peste 100 de companii din diverse industrii, inclusiv dezvoltare software, platforme SaaS, logistică, farmaceutice, retail, producție, servicii medicale și multe altele. Cariera sa a început în mediul academic, la L’École Nationale Supérieure de l’Électronique et de ses Applications (ENSEA) din Paris, în domeniul electronicii, iar ulterior s-a orientat către domeniul finanțelor aplicate. Lucian a jucat un rol esențial în tranzacții importante, totalizând sute de milioane de euro.

LT.Wealth (Long Term Wealth) este un brand fondat în 2025 de Lucian Streche, Andra Munteanu și Cristina Cerga cu misiunea de a redefini modul în care românii  își construiesc prosperitatea. Printr-o abordare holistică ce îmbină educația financiară (prin programul PATH și platforma TalentFinanciar.ro), consultanța strategică și o comunitate exclusivă de investitori (Inner Circle), LT.Wealth îi ajută pe oameni să „cunoască, planifice, acționeze și persevereze” în drumul lor financiar și investițional.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 19451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...