![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
Rompetrol Rafinare raportează rezultate consolidate în scădere; profitul operaţional s-a redus cu 35%
16 Noiembrie 2023
AgerpresPetromidia a dispus de un flux stabil de materie primă, ţiţeiul procesat fiind, în principal, cu origine din Kazahstan, precizează sursa citată.
Compania Rompetrol Rafinare a înregistrat rezultate financiare consolidate în scădere, cu o cifră de afaceri brută de 4 miliarde de dolari, în scădere cu 17%, un profit operaţional (EBITDA) de 214 milioane de dolari, în scădere cu 35%, şi un rezultat net negativ de 3,5 milioane de dolari.
Potrivit unui comunicat al companiei, rezultatele financiare au fost influenţate semnificativ de volatilitatea cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi produse finite. Cotaţiile au atins, în primele 9 luni ale anului, scăderi de 16% la benzină şi 23% la motorină. De asemenea, la nivel european, marjele de rafinare au scăzut cu 14,6 USD/MT (-11%) în trimestrul III 2023, faţă de trimestrul III 2022, respectiv cu 20 USD/MT (-15,8%) în ianuarie - septembrie 2023, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
"Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a obţinut rezultate operaţionale bune în primele 9 luni din 2023, cu peste 3,8 milioane de tone de materii prime procesate în rafinăria Petromidia. Cea mai mare unitate de profil din România a continuat să fie un pilon de stabilitate energetică, prin direcţionarea pe piaţa domestică a 66% din totalul de 2,9 milioane de tone de carburanţi produşi (benzine, diesel şi jet A1).
Rompetrol Rafinare a continuat să fie unul dintre cei mai importanţi contribuabili la bugetul de stat, plătind peste 378 de milioane de dolari în al treilea trimestru al anului şi peste 1,2 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2023, 128 de milioane de dolari reprezentând contribuţia la taxa de solidaritate pentru anul 2022. Pentru perioada ianuarie - septembrie 2023, compania a estimat o contribuţie de 34,1 milioane de dolari, ţinând cont de normele actuale ale OUG 186. De asemenea, compania ia în considerare demersuri, în sensul analizării din perspectivă legală a nivelului taxei şi în scop de protejare a intereselor acţionarilor, Rompetrol Rafinare depunând eforturi considerabile pentru susţinerea acestei taxe", se arată în comunicatul companiei.
Pe segmentul de rafinare, cifra de afaceri brută a ajuns la peste 1,1 miliarde de dolari în T3 2023 şi 3,46 miliarde dolari în ianuarie - septembrie 2023, în scădere cu 29%, respectiv 17% faţă de perioadele similare ale anului trecut. Profitul operaţional (EBITDA) a scăzut cu 38%, până la 214 milioane de dolari, iar rezultatul net al segmentului a fost unul pozitiv, de circa 39 de milioane de dolari, pentru perioada ianuarie - septembrie 2023.
În perioada ianuarie - septembrie, supusul total de materie primă al rafinăriei Petromidia a fost de 3,84 milioane de tone, nivel asemănător celui din ianuarie - septembrie 2022. În trimestrul III, procesarea a scăzut cu 23%, comparativ cu trimestrul III 2022. Scăderea din T3 2023 a fost determinată de funcţionarea rafinăriei Petromidia fără instalaţia de Hidrocracare Blândă (MHC), scoasă din flux în urma unui incident tehnic survenit în luna iunie 2023. Lucrările de reabilitare a instalaţiei sunt coordonate de Rominserv (contractorul general al Grupului KMGI) şi sunt programate să se finalizeze până la finalul lunii noiembrie.
Petromidia a dispus de un flux stabil de materie primă, ţiţeiul procesat fiind, în principal, cu origine din Kazahstan, precizează sursa citată.
Raportat la primele 9 luni din an, Petromidia a înregistrat niveluri asemănătoare celor din 2022, cu o producţie de circa 1 milion de tone de benzine, respectiv 1,9 milioane de tone de motorine. Circa 1,85 milioane de tone de carburanţi au fost direcţionate către piaţa din România, pentru asigurarea aprovizionării, atât a benzinăriilor Rompetrol, cât şi a partenerilor comerciali.
Rafinăria Vega Ploieşti, singurul producător intern de bitum şi hexan, a procesat peste 287.000 de tone de materii prime, în primele 9 luni al anului (creştere de peste 7%).
Rompetrol Rafinare a realizat exporturi în valoare de 947 de milioane de dolari, iar cantităţile totale au fost la un nivel asemănător anului trecut, cu 1,26 milioane de tone în ianuarie - septembrie 2023.
Pe segmentul de petrochimie, în trimestrul III şi primele 9 luni din 2023, producţia totală de polimeri a Diviziei de Petrochimie a fost de 21.000 de tone, respectiv 78.000 de tone, în scădere cu 33%, respectiv 16% faţă de perioadele similare ale anului trecut.
Rezultatele diviziei petrochimice au fost influenţate de condiţiile de piaţă nefavorabile (cotaţii în creştere la materia primă şi produsele finite, cererea în scădere, nivelul costurilor logistice) care au determinat o funcţionare discontinuă a instalaţiei de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE). Aceasta foloseşte, ca materie primă, etilenă din import.
Cifra de afaceri brută, în primele 9 luni din 2023, a fost de 98 de milioane de dolari, iar profitul operaţional (EBITDA) şi rezultatul net au înregistrat valori negative, de 58,6 milioane de dolari, respectiv 64,5 milioane de dolari.
Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilene şi polietilene din România, cu capacitatea de a-şi recăpăta poziţia competitivă pe piaţa internă şi regională, odată cu stabilizarea pieţei de profil, precizează compania.
Pe segmentul de distribuţie, cifra de afaceri brută consolidată a înregistrat 2,6 miliarde de dolari în ianuarie - septembrie 2023. Profitul operaţional (EBITDA) a consemnat o valoare de 63,1 milioane de dolari în primele 9 luni din 2023, în timp ce rezultatul net a fost unul pozitiv, de peste 28,4 milioane de dolari.
Cantităţile totale de carburanţi comercializaţi de Rompetrol Downstream în perioada ianuarie - septembrie au fost de 1,67 milioane de tone, nivel în uşoară scădere, comparativ cu volumul consemnat în perioada similară din 2022.
Vânzările en-gros de carburanţi au scăzut faţă de perioada similară a anului trecut, dar pe segmentul de retail, compania a reuşit să comercializeze volume mai mari cu 17% faţă de aceeaşi perioadă din anul 2022, ca urmare a strategiei companiei de a răspunde, cu prioritate, nevoilor pieţei din România.
La sfârşitul lunii septembrie 2023, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 1.312 puncte de comercializare, incluzând reţeaua de staţii proprii, staţii partener şi staţii mobile (expres şi baze interne), în creştere cu 77 de unităţi faţă de numărul consemnat la finele lui septembrie 2022.
Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3090 / 18492 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru grupul Roche va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...