
Salariile nete maxime în 2023 au fost în domeniile IT, energie şi producţie
26 Martie 2024
AgerpresSalariile "maxime cu cele mai mici valori" au fost în domenii precum suport clienţi, contabilitate şi administrativ/operaţiuni, acestea având valori în jurul a 10.000 de lei net pe lună.
Salariile nete maxime în 2023 au fost în domeniile IT, energie şi producţie, iar cele mai mici au fost în producţie, contabilitate, administrativ&operaţiuni şi vânzări, conform datelor pe care le oferă cei peste un milion de utilizatori ai Undelucram.ro, cea mai mare comunitate online a angajaţilor din România.
Astfel, în 2023, cel mai mare salariu a fost înregistrat în IT, valoarea acestuia fiind de 33.000 de lei net pe lună, mai mult cu 8,9% faţă de 2022. În schimb, valoarea salariului mediu, dar şi a celui minim în IT a crescut cu mult mai puţin (aproximativ 200 - 250 de lei) la 7.654 de lei net pe lună, respectiv 2.650 de lei net pe lună.
Potrivit unui comunicat al platformei, remis marţi, în IT şi energie s-au înregistrat anul trecut cele mai mari salarii maxime, dar şi cele mai mari creşteri ale acestuia, avansul fiind de 2.700 de lei în IT şi de 2.480 de lei în domeniul energiei.
Astfel, în 2023, cel mai mare salariu a fost înregistrat în IT, valoarea acestuia fiind de 33.000 de lei net pe lună, mai mult cu 8,9% faţă de 2022. În schimb, valoarea salariului mediu, dar şi a celui minim în IT a crescut cu mult mai puţin (aproximativ 200 - 250 de lei) la 7.654 de lei net pe lună, respectiv 2.650 de lei net pe lună.
Potrivit unui comunicat al platformei, remis marţi, în IT şi energie s-au înregistrat anul trecut cele mai mari salarii maxime, dar şi cele mai mari creşteri ale acestuia, avansul fiind de 2.700 de lei în IT şi de 2.480 de lei în domeniul energiei.
Salariile "maxime cu cele mai mici valori" au fost în domenii precum suport clienţi, contabilitate şi administrativ/operaţiuni, acestea având valori în jurul a 10.000 de lei net pe lună.
Pentru o parte importantă dintre domeniile analizate (marketing, achiziţii, administrativ/operaţiuni, contabilitate, servicii suport) salariul mediu a crescut cu aproximativ 10% în 2023, dar au fost şi creşteri mult mai mari. Astfel, în domeniul energiei, salariul mediu s-a majorat în 2023 cu aproximativ 25%, iar în cel al serviciilor de legal cu 15%.
Şi valoarea salariilor minime a crescut în fiecare industrie, însă nesemnificativ (cu cifre cuprinse între 100 - 340 de lei), arată analiza Undelucram.ro. Cea mai mare creştere a salariului minim a fost în energie, de la 2.350 la 2.690 (340 de lei), domeniul energiei fiind urmat de HR, cu o creştere de aproximativ 300 de lei a salariului minim net lunar.
Cele mai mari salarii minime au fost în 2023 în energie (2.690), IT (2.650 de lei) şi în domeniul achiziţiilor (2.450 de lei). În schimb, cele mai mici salarii minime au fost în domenii precum producţie (2.050 de lei), vânzări, administrativ/operaţiuni şi servicii suport clienţi, în toate aceste trei zone salariul minim fiind de 2.100 de lei.
Totodată, anul trecut, în toate domeniile salariul minim a depăşit 2.000 de lei, comparativ cu 2022, când încă erau domenii (precum producţie, HR, marketing, administrativ/operaţiuni, servicii suport clienţi) în care angajaţii câştigau 1.900 de lei. Creşterea a fost determinată de faptul că salariul minim net pe economie a fost majorat în octombrie la 2.079 (de la 1.898), aproximativ 1,9 milioane de angajaţi beneficiind de această măsură a Guvernului.
"Analiza noastră ne arată că salariile au crescut în 2023 în toate domeniile şi pe toate segmentele valorice. Astfel, deficitul de candidaţi din piaţă determină angajatorii să facă şi mai multe eforturi în găsirea oamenilor potriviţi, iar această situaţie vine la pachet şi cu o calibrare mai bună între profilele acestora şi aşteptările salariale pe măsură. Totodată, modificarea anuală a indicelui preţurilor de consum a pus şi poate pune o presiune şi mai mare pe creşterile salariale. Însă, dincolo de inflaţie sau lipsa de oameni, un factor important în evoluţia salariilor în următorii ani îl va constitui transparentizarea obligatorie a acestora în spaţiul Uniunii Europene, un pas necesar în care noi am crezut încă din 2011, de când am lansat platforma Undelucram", a declarat Costin Tudor, director general şi fondator al Undelucram.ro.
Utilizatorii Undelucram.ro îşi comunică transparent şi deschis salariile în cadrul platformei, iar specialiştii din HR pot afla mai multe detalii despre salarii cu ajutorul serviciului Salary Report.
Platforma Undelucram.ro a fost lansată în 2011 de antreprenorul Costin Tudor şi este cea mai mare comunitate online de angajaţi din România. Din 2019, platforma s-a extins la nivel internaţional, dezvoltând reţeaua regională de platforme de employer branding şi recrutare online WhereWeWork.com, una dintre cele mai mari din CEE şi MENA, cu peste 1,5 milioane de angajaţi la nivel internaţional.
Reţeaua WhereWeWork.com îşi propune să transparentizeze piaţa muncii în cele 14 ţări în care operează, oferind informaţii şi instrumente atât pentru angajaţi, cât şi pentru companii.
Platforma se bazează pe algoritmi de învăţare automată şi pe datele agregate ale utilizatorilor, potrivind interesele candidaţilor de pe piaţa muncii cu cele ale angajatorilor.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2874 / 19479 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...