ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sărbătorile, marcate de incertitudine pentru piaţa bursieră (analiză)

28 Noiembrie 2024   |   Agerpres

Dacă efectul "raliului de Crăciun" rămâne posibil, dar nu garantat, după avansul consistent de 26,6% de anul acesta şi cu potenţiale comentarii oficiale spulberând calmul între Crăciun şi Anul Nou, un alt efect, cel al lunii ianuarie primeşte atenţie: semnalul dat de creşterea din prima lună a fost confirmat de un avans robust pe întreg parcursul anului, punctează Claudiu Cazacu, consultantul de strategie în cadrul XTB.România.

 
 
Luna decembrie este cunoscută ca fiind o "insulă de optimism" pentru piaţa bursieră, pentru că statisticile anterioare au arătat câştiguri notabile, deşi mai mici decât acum 10-20 de ani, însă anul acesta este aparte, ceea ce face ca investitorii să petreacă sărbătorile cu inima strânsă din cauza incertitudinii, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

"Potrivit unui sondaj al unei platforme de comparare de produse financiare, 65% dintre americanii intervievaţi şi-ar dori să găsească sub bradul de Crăciun... acţiuni. În SUA, legislaţia permite cadouri neimpozabile de până la 16.000 de dolari, potrivit unui regulament federal. Cu toate acestea, la vânzare, beneficiarul va plăti impozitul pe câştigul din capital acumulat faţă de preţul de cumpărare, nu cel de la momentul transferului. Unii părinţi au o abordare pe termen lung şi oferă copiilor sume relativ mici în acţiuni, pentru a-i familiariza cu investiţiile şi cu avantajele economisirii în scopul achiziţiei de acţiuni", spune analistul, într-o analiză remisă joi AGERPRES.


De asemenea, în SUA donaţiile către entităţi non-profit sunt scutite atât pentru cel care donează, cât şi pentru beneficiar de impozitul pe câştigul de capital, potrivit lui Claudiu Cazacu. În România, transferul direct al acţiunilor prin Depozitarul Central este posibil doar între rude şi afini până la gradul IV.

În ceea ce priveşte bursele, luna decembrie şi, mai ales, ultimele zile din an au "faima bună a unei 'insule de optimism'''. În fapt, statisticile arată că decembrie a adus unele dintre cele mai bune câştiguri pentru S&P500, în medie, după 1950. Această tendinţă a slăbit, însă, în ultimii 20 şi mai ales în ultimii 10 ani, revenind la un nivel decent, dar nu spectaculos în ultimii 5 ani.

"Aceasta ar însemna că, dacă s-ar menţine logica ultimilor 5 ani, în ansamblul său, decembrie nu ar fi o lună spectaculoasă, în raport cu noiembrie. Tendinţele, atunci când ne raportăm la ultimii 5 ani, faţă de ultimii 10 şi mai ales 20 de ani, sunt mult mai favorabile lunii noiembrie, iulie şi octombrie (într-o măsură mai mică). Pe de altă parte, performanţa negativă a lunii septembrie s-a adâncit în ultimii ani", relevă analiza.

Finalul de an aduce, în mod tradiţional, o creştere pe bursa americană, susţinută de optimismul perioadei de sărbători, motive fiscale şi impulsul oferit de investitorii instituţionali. În ultimele 5 zile de tranzacţionare ale anului şi primele două ale anului următor, avansul a fost în medie de 1,4% pentru S&P500, materializat în aproape 8 din 10 ani de după 1950. Totuşi, aceasta nu s-a întâmplat şi anul trecut, când rezultatul a fost o pierdere de 1,04%, arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.

"Anul acesta, investitorii vor avea de stabilit înainte de a pleca în vacanţă cât risc sunt dispuşi să îşi asume prin poziţii nesupravegheate cu mai puţin de o lună înainte de preluarea mandatului de către Donald Trump. De exemplu, o postare în reţelele sociale poate avea efecte ample, după cum s-a văzut zilele acestea cu propunerile pentru noul şef al Trezoreriei sau taxele vamale. Vestea despre nominalizarea lui Bessent a adus un suflu vizibil uşurat al pieţelor, cu o pauză pentru euro în declinul în faţa dolarului american şi o reacţie iniţială favorabilă din partea bursei. Ştirea a venit cu un val de speranţă pentru ponderarea unor politici fiscale şi vamale percepute drept prea radicale din timpul campaniei electorale. Marţi, deja, vehicularea unui nivel de 10% pentru taxele vamale impuse Chinei, mult sub temutul 60% propus anterior, a continuat linia optimistă, adăugând 0,57% la valoarea S&P500, 0,28% pentru Dow Jones şi 0,63% pentru Nasdaq", subliniază Cazacu.

El atrage atenţia că aceasta nu a fost singura veste.

"Trump are în vedere majorarea barierelor vamale cu 25% pentru Mexic şi Canada, o surpriză de proporţii. Acordul NAFTA împiedică aceste propuneri, deci discuţiile vizează o rescriere de proporţii tectonice a legăturilor cu cei doi vecini ai SUA. Chiar dacă ar fi doar un prim pas pentru o negociere ulterioară, efectele în timp nu se vor limita doar la dolarul canadian şi peso-ul mexican, deja vulnerabilizate de anunţ. Miercuri, S&P500 a pierdut 0,38%, Nasdaq 0,6% şi Dow Jones 0,31% pe seama preocupărilor privind traseul inflaţiei cu noile măsuri vamale propuse şi a unor rezultate sub aşteptări în domeniul producătorilor de servere. Un lucru pare asigurat: investitorii nu se vor plictisi, şi nici traderii nu se vor îndepărta de ecrane cu inima uşoară de fiecare dată în ce priveşte viitorul apropiat. Volatilitatea generată de anunţurile prezidenţiale va introduce un nou strat de riscuri şi eventual oportunităţi, agitând ocazional bursele", continuă specialistul.

Dacă efectul "raliului de Crăciun" rămâne posibil, dar nu garantat, după avansul consistent de 26,6% de anul acesta şi cu potenţiale comentarii oficiale spulberând calmul între Crăciun şi Anul Nou, un alt efect, cel al lunii ianuarie primeşte atenţie: semnalul dat de creşterea din prima lună a fost confirmat de un avans robust pe întreg parcursul anului, punctează consultantul de strategie în cadrul XTB România.

Grupul XTB este un furnizor internaţional de produse, servicii şi soluţii tehnologice de tranzacţionare şi investiţii. Din 2004, grupul şi-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de pieţe majore din Europa, America Latină şi Asia, câştigând încrederea a peste 1 milion de clienţi. Folosind propriile platforme premiate xStation şi xStation Mobile, entităţile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acţiuni reale, ETF-uri şi CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acţiuni, ETF-uri şi criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituţiilor financiare din întreaga lume.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8 / 18066
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...