ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sistemul naţional al îngrijirilor de sănătate a înregistrat o creştere de 4,7% a cheltuielilor curente, în 2022 (INS)

30 August 2024   |   Agerpres

Conform statisticii, dintre sursele de finanţare în domeniul sănătăţii, 77,8%, respectiv 62,66 miliarde lei au reprezentat cheltuieli din fonduri publice.

 
 
Sistemul naţional al îngrijirilor de sănătate, în ansamblul său, a înregistrat în 2022 cheltuieli curente de 80,56 miliarde lei, în creştere cu 4,7% faţă de anul anterior, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.

Conform statisticii, dintre sursele de finanţare în domeniul sănătăţii, 77,8%, respectiv 62,66 miliarde lei au reprezentat cheltuieli din fonduri publice.

"Evoluţia resurselor financiare utilizate în domeniul sănătăţii poate fi analizată din perspectiva cheltuielilor curente şi a celor trei dimensiuni ale Sistemului Conturilor de Sănătate: sursele de finanţare (HF), serviciile de sănătate (HC) şi furnizorii de servicii de sănătate (HP)", arată datele INS.


Astfel, în 2022, cheltuielile curente pentru sănătate au fost de 80,56 miliarde lei, în creştere cu 4,7% faţă de anul 2021.

Din punct de vedere al surselor de finanţare ale sectorului sanitar, cea mai importantă sursă o reprezintă fondurile de securitate socială.

În anul 2022, prin intermediul asigurărilor sociale, serviciile medicale au fost finanţate cu 49,19 miliarde lei (61,1% din cheltuielile curente pentru sănătate), în creştere cu 6,4% faţă de anul 2021.

Conform statisticii, plăţile directe ale populaţiei pentru servicii şi bunuri medicale au reprezentat 21,4% din cheltuielile curente pentru sănătate (17,25 miliarde lei), contribuţia directă a administraţiei publice, centrală şi locală, a reprezentat 16,7% din totalul cheltuielilor curente de sănătate (13,46 miliarde lei), iar contribuţia companiilor private de asigurări (sub forma indemnizaţiilor brute plătite asiguraţilor), instituţiilor fără scop lucrativ şi unităţilor economice care oferă servicii medicale angajaţilor au reprezentat cu 0,8% (638 milioane lei) din totalul cheltuielilor curente.

Din perspectiva serviciilor medicale oferite populaţiei, în anul 2022, cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate pentru serviciile curative, 43,75 miliarde lei (54,3% ), reprezentând o creştere de 4,4% faţă de anul 2021.

Dintre acestea, pentru servicii curative acordate pacienţilor internaţi (în regim de internare continuă sau de zi) s-au cheltuit 33,913 miliarde lei, pentru serviciile curative acordate în regim ambulatoriu 9,72 miliarde lei şi pentru servicii curative de îngrijire la domiciliu s-au cheltuit 123,3 milioane lei.

Totodată, pentru medicamente şi bunuri medicale (medicamente prescrise sau neprescrise, dispozitive terapeutice, bunuri medicale durabile şi non-durabile) s-au cheltuit 20,59 miliarde lei, reprezentând 25,6% din totalul cheltuielilor curente şi o creştere de 6,3% faţă de anul 2021.

Conform statisticii, serviciile medicale de recuperare au reprezentat 1,7% (1,39 miliarde lei) din cheltuielile curente, serviciile de îngrijire pe termen lung au reprezentat 5,7% (4,61 miliarde lei) din cheltuielile curente.

În totalul cheltuielilor curente pentru servicii de îngrijire pe termen lung cea mai mare pondere, de circa două treimi, au avut-o cheltuielile cu servicii acordate în regim de internare continuă (3,04 miliarde lei).

Potrivit INS, cele mai scăzute cheltuieli s-au înregistrat pentru serviciile medicale de laborator şi de diagnosticare imagistică, pentru serviciile de ambulanţă şi transportul pacienţilor, pentru care, în anul 2022 s-au cheltuit 4,69 miliarde lei, reprezentând 5,8% din totalul cheltuielilor curente şi pentru "alte servicii medicale" (cum ar fi serviciile medicale acordate pacienţilor români în străinătate) pentru care s-au cheltuit 660 milioane lei (0,8% din cheltuielile curente).

Datele INS mai arată că pentru conducerea şi administrarea sistemului de sănătate şi a celui de finanţare a sănătăţii s-au alocat 2,55 miliarde lei, reprezentând 3,2% din totalul cheltuielilor curente.

Prevenţia are un rol important în asigurarea stării de sănătate a populaţiei. Pentru serviciile destinate prevenirii bolilor transmisibile şi diagnosticării unor boli grave care au incidenţă ridicată, pentru depistarea, tratarea şi prevenirea bolilor, pentru servicii de imunizare a populaţiei etc., în anul 2022 s-au alocat 2,28 miliarde lei (2,9% din totalul cheltuielilor curente).

În funcţie de tipul unităţilor care au acordat serviciile medicale, din totalul cheltuielilor curente de sănătate cea mai mare sumă, 36,36 miliarde lei (45,1%), a fost destinată spitalelor, reprezentând o creştere de 1,9% faţă de 2021.

După spitale, cele mai ridicate cheltuieli curente sau înregistrat pentru medicamentele şi bunurile medicale vândute direct populaţiei în unităţile de profil (farmacii, puncte farmaceutice etc.), 20,58 miliarde lei (25,5%), pentru plata furnizorilor de servicii medicale ambulatorii, 13,15 miliarde lei (16,3%) şi pentru servicii medicale de urgenţă şi de transport al pacienţilor, servicii de laborator şi de diagnosticare imagistică, 4,69 miliarde lei (5,8%).

Pentru serviciile medicale acordate în unităţile sociale care acordă şi îngrijiri medicale combinate cu îngrijiri sociale, de tipul unităţilor rezidenţiale pentru persoane vârstnice sau pentru persoane cu dizabilităţi, s-au estimat cheltuielile de 1,24 miliarde lei (1,5% din cheltuielile curente), iar pentru furnizorii de servicii medicale din străinătate (categoria "Restul lumii"), care au acordat servicii medicale rezidenţilor români (de exemplu plăţi din FNUASS pentru prestaţii medicale acordate pe baza documentelor internaţionale) s-au înregistrat cheltuieli de 685 milioane lei (0,9% din cheltuielile curente), se mai precizează în raportul INS.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 17468
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (S1 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primul semestru și a înregistrat creșteri de 17% la nivel global și de 33% pe piețele emergente. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat Helinick, lider pe piața de sisteme de siguranță și de securitate pentru clădiri, în vânzarea către Convergint, unul dintre cei mai mari jucători globali în domeniu
Clifford Chance Badea a asistat Nofar Energy în achiziția companiei de proiect care dezvoltă un parc fotovoltaic de 160 MW în județul Giurgiu. Nadia Badea (Partener) a coordonat echipa formată din avocați cu experiență aprofundată din practica de Energy ̸ M&A
Bondoc & Asociatii oferă consultanță unui investitor irlandez în legătură cu achiziția unui proiect eolian de 40 MW in Romania
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
Țuca Zbârcea & Asociații asistă fondatorii lanțului de retail „La Cocoș” în tranzacția cu BERD, Morphosis Capital Fund II și CEECAT Capital. Dragoș Apostol (Partener) a coordonat echipa
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Cariere în Drept | De vorbă cu Mihaela Scorpan, româncă de peste Prut care a studiat Dreptul la Iași, fiind printre cei mai buni studenți ai generației sale, cu media finală 9.67: ”Am observat că există un procent ridicat de abandon în rândul studenților din cauza lipsei motivației sau a incapacității de a asimila cu succes volumul mare de informații. Un student nemotivat care depune efortul minim, cel de a promova examenul, nu își va găsi niciodată pârghiile potrivite care să-l propulseze spre succesul profesional”
Bondoc și Asociații SCA a asistat cu succes unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale din România într-un litigiu de valoare mare declanșat ca urmare a unui control CNAS
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Activitate dinamică pentru echipa de Energie & Resurse Naturale de la NNDKP, a cărei performanță este evidențiată de ghidurile juridice internaționale | Avocații au primit mandate de la clienți activi pe toate segmentele din acest domeniu, dar spun că se menține un interes crescut pentru proiecte ‘verzi’, în special de energie solară și eoliană. Oportunități semnificative de investiții vor apărea în sectorul offshore
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...