ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Statele membre, divizate în ceea ce priveşte clasificarea proiectelor de energie nucleară şi gaze naturale drept investiţii verzi (analiză)

26 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Suedia vede posibilităţi pentru energia nucleară în taxonomie, dar vrea, de asemenea, printre altele, să vadă propuneri îmbunătăţite pentru depozitarea deşeurilor radioactive.

 
 
Comisia Europeană (CE) propune clasificarea proiectelor de energie nucleară şi gaze naturale ca şi investiţii verzi, în anumite condiţii, se arată într-o analiză realizată de DPA.
 
Perspectiva investiţiilor în două astfel de industrii controversate, chiar dacă planul pe termen lung este trecerea la energie regenerabilă, a divizat UE în mai multe tabere, respectiv cei care sunt pentru: Franţa, Suedia, Finlanda, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croaţia, Bulgaria şi România; cei care se opun: Spania, Danemarca, Austria, Luxemburg şi Portugalia; cei care sunt în zona gri: Germania, Belgia, Olanda, Italia, Grecia şi Cipru.
 
Franţa este mulţumită de plan. A făcut lobby din greu pentru a avea energia nucleară inclusă în eticheta de finanţare verde a Uniunii Europene - sau taxonomia - aşa cum este cunoscută. Franţa este unul dintre principalii producători mondiali de energie nucleară şi speră să atragă investiţii pentru noile centrale pe care intenţionează să şe construiască.
 
Suedia vede posibilităţi pentru energia nucleară în taxonomie, dar vrea, de asemenea, printre altele, să vadă propuneri îmbunătăţite pentru depozitarea deşeurilor radioactive.
 
Finlanda vecină foloseşte intens energia nucleară pentru reducerea emisiile de dioxid de carbon şi sprijină includerea energiei nucleare pe lista investiţiilor verzi.
 
În Polonia, Guvernul a cerut în mod repetat includerea proiectelor de energie nucleară şi gaze naturale pe lista investiţiilor verzi. În prezent, ţara nu are reactoare nucleare, dar intenţionează să construiască şase până în 2043 pentru a renunţa treptat la utilizarea cărbunelui.
 
Ungaria cere de mult timp ca atât de energia nucleară cât şi gazele naturale să fie considerate surse "verzi" de energie. Ungaria operează o centrală nucleară şi a convenit un acord pentru ca Rosatom din Rusia să construiască încă două. Ţara foloseşte şi centrale electrice pe gaze pentru producerea de energie.
 
În cazul Cehiei, planificatele criterii de eligibilitate ale CE pentru energia nucleară şi gazele naturale nu merg suficient de departe. Ţara intenţionează să sporească rolul energiei nucleare în mixul său energetic, aşa cum procedează vecina Slovacia, care, de asemenea, sprijină includerea energiei nucleare şi a gazelor pe lista investiţiilor verzi.
 
Slovenia şi Croaţia, care operează împreună centrala nucleară Krsko din Slovenia, sunt suporteri statornici ai propunerii. Planurile vagi pentru un alt reactor nuclear la Krsko ar putea fi afectate de decizia UE privind taxonomia.
 
În Bulgaria, care operează în prezent doar o centrală nucleară, taxonomia ar putea duce la revenirea planurilor de a finanţa o nouă unitate construită de Rusia, care a fost amânată din cauza lipsei de finanţare.
 
România a cerut în mod explicit Comisiei UE să includă energia nucleară şi gazele naturale în taxonomie. Ţara, care are zeci de centrale termice cu funcţionare pe gaze şi o centrală nucleară, intenţionează să construiască mai multe reactoare.
 
Ministrul spaniol al Mediului, Teresa Ribera, crede că lista investiţiilor verzi "trimite un mesaj greşit" al tranziţiei UE la energia regenerabilă.
 
Pentru Danemarca, considerată un pionier al energiei regenerabile, energia nucleară pur şi simplu nu este o opţiune.
 
Austria, în linie cu opoziţia puternică a populaţiei faţă de energia nucleară, "a ameninţat" deja Comisia Europeană că va intenta proces dacă sunt implementate propusele criterii de investiţii. Singura centrală nucleară a ţării nu a fost niciodată operaţională, după un referendum în anii 1970.
 
"Micuţul" Luxemburg ia, de asemenea, în considerare acţiuni în instanţă privind propunerea CE.
 
Toate cele patru guverne au trimis o scrisoare Comisiei Eeuropene în care se pronunţă împotriva planului, relatează DPA.
 
De asemenea, Portugalia se opune ferm includerii energiei nucleare pe lista investiţiilor verzi, dar Guvernul nu s-a alăturat semnatarilor scrisorii când a avut ocazia.
 
Germania transmite semnale mixte. Guvernul a luat o puternică poziţie împotriva includerii energiei nucleare, dar în privinţa gazelor ar putea depinde de cine întrebi în coaliţia aflată la guvernare. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Steffen Hebestreit, (de la SPD, social-democraţi) a declarat că criteriile privind gazele sunt în conformitate cu poziţia Guvernului, în timp ce ministrul Mediului, Steffi Lemke, de la Verzi, a spus că nu sunt necesare gazele naturale în taxonomie.
 
Belgia nu s-a referit la taxonomie, ţara intenţionând să renunţe la energia nucleară până în 2025, dar acum dezbate dacă nu ar putea moderniza actualele centrale pentru a le extinde durata de viaţă.
 
Vecina sa Olanda este împotriva includerii gazelor naturale şi discută renunţarea la producerea de energie pe bază de gaze şi înlocuirea cu noi centrale nucleare.
 
Italia nu a luat încă poziţie în mod public. În urmă cu câţiva ani ţara a renunţat la energia nucleară, dar sunt în creştere speculaţiile că unii membri ai Guvernului sprijină o revenire.
 
Grecia, care se confruntă cu multe cutremure, exclude utilizarea energiei nucleare. În schimb, vrea să folosească cât mai mult posibil gaze naturale şi intenţionează să realizeze noi capacităţi de stocare şi o conductă care să o lege de Cipru, ţară care colaborează strâns cu Egiptul şi Israelul în privinţa producţiei de gaze, care ar putea apoi fi uşor pompate spre Grecia. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9329 / 17375
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...