ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Stocul de spaţii industriale a depăşit 5,4 milioane mp în România, în semestrul I (analiză)

10 August 2021   |   Agerpres

De asemenea, cererea susţinută de activităţile de producţie precum şi de industria retail a înregistrat o creştere în prima jumătate a anului 2021, de la 13% în 2020 la 18%, în prima jumătate a anului 2021.

 
 
Stocul industrial modern din România a depăşit 5,4 milioane mp, cea mai mare cerere (66%) fiind atrasă de Bucureşti, arată cel mai recent raport întocmit de o companie de consultanţă imobiliară.
 
Analiza experţilor Avison Young evidenţiază faptul că, în prima jumătate a anului 2021, au fost închiriaţi aproximativ 350.000 mp de spaţiu industrial şi logistic modern, similar cu prima jumătate a anului 2020, când au fost închiriaţi aproximativ 340.000 mp.
 
De asemenea, cererea susţinută de activităţile de producţie precum şi de industria retail a înregistrat o creştere în prima jumătate a anului 2021, de la 13% în 2020 la 18%, în prima jumătate a anului 2021.
 
"Conform aşteptărilor, cererea din partea sectorului e-commerce a crescut exponenţial - de la aproximativ 3% în 2020, la 9% în S1 2021, conform raportului Avison Young. Bucureştiul a atras 66% din cerere în prima jumătate a anului 2021, în scădere faţă de procentul de 72% înregistrat în 2020. Deva, Timişoara şi Piteşti au atras, de asemenea, o cerere semnificativă", menţionează sursa citată.
 
În ceea ce priveşte gradul de neocupare, scăderea numărului de proiecte speculative de dezvoltare se traduce prin reducerea decalajului dintre cerere şi ofertă, care, împreună cu faptul că dezvoltatorii încearcă să umple clădirile existente, duc la un trend descendent al gradului de neocupare.
 
La nivel general, gradul de neocupare al stocului industrial din România este de 6%, în timp ce în Bucureşti a ajuns la 7,1%, relevă raportul Avison Young.
 
Totodată, experţii se aşteaptă ca stocul logistic modern să continue să se extindă, fiind în continuare mult potenţial pentru creştere şi, de asemenea, să vadă noi dezvoltatori internaţionali intrând pe piaţa din România în viitorul apropiat. "De asemenea, valoarea chiriilor rămâne stabilă, deoarece contextul generat de criza materialelor de construcţie contrabalansează presiunea descendentă asupra chiriilor", se menţionează în document.
 
În plus, consultanţii au observat că, în privinţa cerinţelor venite din partea chiriaşilor pentru spaţiile industriale şi logistice, acestea devin din ce în ce mai specifice, orientate spre consumul redus de energie electrică: izolare optimizată, iluminat, staţii de încărcare pentru vehicule electrice etc.
 
Avison Young activează din 2017 în România şi oferă proprietarilor şi chiriaşilor servicii de consultanţă în investiţii imobiliare, tranzacţii de închiriere, finanţări, evaluări, property şi project management pentru toate tipurile de proprietăţi.
 
Fondată în anul 1978 în Toronto (Canada), Avison Young este una dintre companiile de consultanţă imobiliară cu cele mai rapide ascensiuni la nivel internaţional, ce administrează la ora actuală peste 37 de milioane de metri pătraţi.
 
În cadrul companiei activează peste 5.000 de profesionişti ce oferă servicii profesioniste de consultanţă imobiliară, în aproximativ o sută de birouri în ţări precum: Canada, SUA, Germania, Marea Britanie, Polonia sau România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11213 / 17375
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...