ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”

13 August 2024   |   Ștefania Enache

Speranțele sale sunt unele obișnuite pentru cineva care a pășit de curând în carieră: vrea să fie o persoană împlinită și un profesionist desăvârșit.

 
 
Pentru Andrea Roxana Chihaia, imediat după licență, a început traseul pentru cariera pe care și-a dorit-o: avocatura. După finalizarea celor patru ani de studii la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), tânăra a decis să dea examen pentru intrarea în profesie, astfel că acum își efectuează stagiul alături de maestrul său, pe care îl consideră și mentor. A finalizat cursurile universitare cu unul dintre cele mai mari punctaje din anul său, rezultat care a plasat-o printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale.


„Avocatura este o profesie demnă, complexă și extrem de dinamică. Consider că mi se potrivește foarte bine, că mă provoacă în mod constant și, totodată, că îmi oferă o satisfacție pe care nu aș fi putut să o regăsesc în alte profesii”, susține tânăra.


Andrea mărturisește că a decis destul de târziu către ce facultate să se îndrepte. Abia în clasa a XI-a a luat hotărârea să meargă la Drept. „Cu toate acestea, din momentul în care am luat această decizie, nu a mai existat o altă opțiune pentru mine. Singura facultate pe care mi-am dorit să o urmez a fost Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, aceasta fiind de altfel și singura facultate la care m-am înscris”, completează interlocutoarea BizLawyer.

Avocatul consideră că orice facultate contribuie la formarea unui tânăr adult, însă Facultatea de Drept are această abilitate aparte de a-ți schimba viziunea asupra lumii. „Pe lângă norme și principii de Drept, Facultatea te învață să gândești critic, să elaborezi probleme, să găsești soluții, să pui fiecare eveniment în context, să privești lumea și viața dintr-o multitudine de perspective”, argumentează tânăra.




Prima sesiune a ambiționat-o foarte mult

A urmat Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” din Podu Turcului, iar perioada aceea a fost una extrem de frumoasă, Încă păstrează legătura cu o parte dintre colegii săi de atunci și se bucură pentru fiecare reușită a lor.

Trecerea la viața de student a însemnat o etapă cu totul nouă pentru ea, iar prima sesiune de examene a avut o încărcătură emoțională foarte puternică și a fost, într-o oarecare măsură, un moment decisiv în parcursul său, pentru că a ambiționat-o extraordinar de mult. „Odată cu rezultatele favorabile ale primei sesiuni, am început să îmi dau seama de aptitudinile pe care le aveam și care urmau să mă ajute în anii de licență și, ulterior, de master. Perioada sesiunilor a devenit cu timpul o perioadă extrem de frumoasă și plină de satisfacții. Pauzele dintre examen și studiul în bibliotecă erau un adevărat deliciu”, își amintește Andrea.

De altfel, din punctul său de vedere, viața unui student la Drept, cel puțin a unui student de la Iași, este una extrem de dinamică. „Mereu se întâmplă ceva și nicio zi nu seamănă cu cealaltă. În facultate, învățam constant, în orice context, la cămin, la facultate, în parc, chiar și în trenul spre Mamaia sau Timișoara. Cu toate acestea, mereu găseam timp pentru voluntariat, vizite de studiu, conferințe, stagii de practică, ieșiri în oraș sau plimbări. În al doilea rând, sunt de părere că examenele orale din timpul facultății m-au ajutat foarte mult în parcursul profesional, pentru că te încurajau să îți însușești materia într-o modalitate foarte profundă, să capeți o înțelegere de ansamblu și să o expui ca atare. Ca dezavantaje, aș spune că riscul este acela de a-ți concentra întreaga personalitate în jurul faptului că ești student la drept/jurist. Consider că este extraordinar de important să îți păstrezi individualitatea, să ai pasiuni și să îți petreci timpul cu oameni cât mai diverși”, explică Andrea.

În prezent, interlocutoarea BizLawyer este avocat colaborator în cadrul societății BENGA, COLȚAN & Asociații, o societate de avocatură tânără, dinamică și modernă, care încearcă pe cât posibil să răspundă unor nevoi actuale, dar păstrând aceleași valori clasice ale avocaturii. „Am intrat în profesie cu emoție și entuziasm în toamna imediat următoare examenului de licență. Este singurul examen la care m-am înscris, pentru că nu m-am văzut făcând altceva. Știam că drumul pe care l-am ales este unul special. Mentorul meu este chiar maestrul meu. Îl admir întrucât, cu fiecare ocazie, dă dovadă de profesionalism, seriozitate, decență și colegialitate. Îi mulțumesc pe această cale pentru toată încrederea și susținerea acordată, pentru că mă motivează zilnic să fiu un avocat mai bun. Spețele la care am lucrat până acum sunt dintre cele mai diverse. Societatea noastră este, în general, specializată în drept imobiliar, dreptul proprietății intelectuale și dreptul energiei regenerabile. Nu de puține ori, în activitatea de business apar o serie de probleme care nu au rezolvări predefinite și necesită un plus de inovație, perseverență și creativitate. La acest moment, manifest o afinitate destul de puternică pentru dreptul proprietății intelectuale. Consider că este o arie atipică a dreptului, care stimulează progresul și inovația”, menționează juristul.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Înainte de a ajunge la această etapă, Andrea spune că a beneficiat și de o perspectivă practică în timpul facultății, prin stagiile obligatorii oferite de facultate, precum și prin activitatea de seminar, care era destul de aplicată. Este de părere că viitorul parcurs al unui student depinde extrem de mult de personalul didactic și de implicarea lor în actul de învățare. „În ceea ce mă privește, am avut parte de toată susținerea cadrelor didactice din facultate, nu doar în timpul studenției, ci și ulterior promovării examenului de primire în profesie, drept pentru care le sunt foarte recunoscătoare”, nuanțează tânăra.

Admite faptul că integrarea pe piața muncii nu este un demers facil pentru un absolvent de Drept, mai ales în provincie. În opinia sa, o mare problemă este faptul că mulți dintre cei care își fac studiile în Drept tind să se limiteze la profesiile juridice „clasice”, care sunt, de altfel, și cele mai populare, dar care nu se potrivesc tuturor tipologiilor și personalităților care calcă pragul Facultății de Drept. „Sunt de părere că în facultate ar trebui să se vorbească mai mult despre diplomație, relații internaționale și chiar politică. Pretutindeni este nevoie de oameni valoroși, oamenii cu studii temeinice, care pot aduce un plus de valoare în atât de multe domenii și proiecte. Nu cred că este doar misiunea facultăților, ci a noastră, a tuturor. Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură. Performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută”, transmite interlocutoarea BizLawyer.

Andrea Roxana Chihaia este la început de drum în lumea avocaturii și se așteaptă ca restul stagiaturii sale să fie o aventură, la fel ca până acum. Își dorește să învețe, să răspundă cu entuziasm fiecărei provocări și să se bucure pe măsură de rezultatele obținute. În ceea ce privește viitorul, speranțele sale sunt unele obișnuite pentru cineva care a pășit de curând în carieră: vrea să fie o persoană împlinită și un profesionist desăvârșit.


                                                         Citește și

→   De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”


→   Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice

→   Mihai Adelin Lungu, 90 de puncte la examen și zece pe linie: Notele n-ar trebui să reprezinte un obiectiv în sine, ci mai degrabă o consecință a unei pregătiri serioase, constante, în care acumulezi noi cunoștințe, înveți să faci analogii, să raționezi și să aplici informația învățată în contexte practice. Rodul învățării nu e nota finală, ci bagajul intelectual acumulat, pe care va trebui să-l preiei ca atare și să-l perfecționezi în viața profesională

→   Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”


→   Diana Latiș, 86 de puncte, printre primii intrați în anul 2023: ”La această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă”


→   Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”  




 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 86 / 1855
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Cele mai semnificative schimbări legislative din 2024, cu impact în industria curieratului | Cerasela Soviani, Legal Manager în cadrul DPD Romania: ”Departamentul juridic va avea un focus continuu pe respectarea noilor reglementări în curierat și susținerea departamentelor pilon pentru extinderea rețelei naționale”
    LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
    GDPR | Respectarea legislației în domeniu pare că este mai degrabă formală, lipsind măsurile concrete capabile să asigure o protecție adecvată volumului foarte mare de date prelucrate, spun avocații D&B David și Baias. Daniel Vinerean, coordonatorul practicii de Protecția Datelor: De cele mai multe ori este mai ieftin sa plătești o amendă de până la 3.000 € decât să stabilești un plan concret, să achiziționezi tehnologie sau să angajezi un consultant capabil să conceapă și să implementeze măsuri adecvate
    ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
    Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
    Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
    Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
    NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
    Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
    Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
    Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
    2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...