ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu Coface: Sectorul de activități de realizare a soft-ului la comandă – creștere de 2 cifre a veniturilor în 2018 față de anul precedent

16 Decembrie 2019   |   BizLawyer

Studiul a agregat datele a 8.608 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2018 (la nivelul lunii septembrie 2019) și care au generat o cifră de afaceri consolidată de 14,89 miliarde RON.

 
 

Puncte forte:
•    Mai mult de trei sferturi dintre companiile din sector au înregistrat profit net la finalul anului 2018
•    Aproximativ 70% dintre companiile din sector au efectuat investiții în 2018
•    Gradul de îndatorare la nivelul sectorului de 47,9% este în scădere față de 2017

Vulnerabilități:
•    80% dintre companii au 100% datorii orientate pe termen scurt
•    Mai mult de o treime din companii (39%) au înregistrat o scădere a veniturilor, respectiv 34% au înregistrat o scădere a rezultatului net
•    În 2018 s-au plătit dividende de aproximativ 900 milioane RON, valoare reprezentând 55% din profitul consolidat la nivelul anului 2018 ~ 1,65 miliarde RON.


Un nou studiu realizat de Coface România privind sectorul de “Activități de realizare a soft-ului la comandă” (software orientat către client - CAEN 6201) indică o evoluție pozitivă a veniturilor în 2018 acestea crescând cu aproximativ 18% față de 2017, profitabilitatea aflându-se într-o ușoară creștere. Studiul a agregat datele a 8.608 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2018 (la nivelul lunii septembrie 2019) și care au generat o cifră de afaceri consolidată de 14,89 miliarde RON. Ponderea cotei de piață cumulate deținute de cei mai importanți 10 jucători este de 27%, ceea ce relevă un grad scăzut de concentrare.

Companiile care activează în acest sector au înregistrat o lichiditate curentă pe parcursul anului 2018 de 1,71, capitalul de lucru fiind mai puțin expus unor șocuri negative, într-un context volatil (scăderea veniturilor sau neîncasarea creanțelor). Durata medie de colectare a creanțelor în sectorul analizat a scăzut ușor de la 99 de zile în 2017, la 96 zile în 2018, rămânând totuși peste nivelul înregistrat la nivel național.

Rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2018 a fost de 9,7%, în ușoară creștere față de nivelul din 2017 (9,6%). Cu toate acestea, 22% dintre companii au înregistrat o pierdere netă la sfârșitul anului 2018, 14% dintre companii având o pierdere mai mare de -20% și 43% dintre aceastea generând un profit peste 20%. Gradul de îndatorare la nivelul sectorului de 47,9% este în scădere față de anii anteriori (49,3% în 2017, 52% în 2016). Este de menționat faptul că 16% dintre companii prezintă un grad de capitalizare negativ (echivalent cu o îndatorare mai mare de 100%), iar pentru 6% gradul de îndatorare depășește 80%, companiile din acest sector fiind mai puțin îndatorate decât cele din alte sectoare.

„La nivel de sector, ar trebui continuat procesul de îmbunătățire a duratei medii de colectare a creanțelor, ciclul operațional fiind destul de lung pentru tipul de activitate desfășurat (servicii). În schimb, sectorul este unul dinamic, cu investiții efectuate în fiecare din cei 5 ani incluși în analiză (între 30% și 50% din valoarea activelor corporale), fapt ce probabil a contribuit la creșterea veniturilor, respectiv la menținerea unei profitabilități nete ridicate (9,7% - peste nivelul național de 5%), în contextul unor provocări legate de creșterea cheltuielilor cu salariile”, a declarat Nicoleta Marin, Senior Financial Analyst, Coface România.

„Spre deosebire de alte sectoare din România, industria de software IT se deosebește prin ponderea mult mai mare a cheltuielilor cu salarii în total cheltuieli (56%, de aproape 4 ori peste media națională) și o valoare adăugată foarte mare (profitul operațional din industrie este de 10% din venituri, dublu față de media națională deși salariile plătite sunt de două ori mai mari). De aceea, consider ca stimulentele fiscale actuale nu trebuie eliminate. O eventuală taxare cu 10% a venitului angajaților ar genera venituri publice la stat mult inferioare pierderilor cauzate de eventuala plecare a companiilor de IT din România, plecări posibile și probabile (deoarece se poate lucra pe contract tip freelancer),” a adăugat Iancu Guda, Services Director, Coface România.

Potrivit Eurostat, ponderea sectorului TIC în PIB, în România, era 3,53% raportat la datele din 2017. De asemenea, conform datelor INSEE, angajații care activează în domeniul informațiilor și comunicațiilor sunt remunerați, în prezent, în medie cu un salariu net lunar de 6.764 RON, dublu față de media salariului net la nivelul întregii economii, de 3.044 RON.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15715 / 17226
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...