Studiu Coface: Sectorul de activități de realizare a soft-ului la comandă – creștere de 2 cifre a veniturilor în 2018 față de anul precedent
16 Decembrie 2019
BizLawyerStudiul a agregat datele a 8.608 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2018 (la nivelul lunii septembrie 2019) și care au generat o cifră de afaceri consolidată de 14,89 miliarde RON.
Puncte forte:
• Mai mult de trei sferturi dintre companiile din sector au înregistrat profit net la finalul anului 2018
• Aproximativ 70% dintre companiile din sector au efectuat investiții în 2018
• Gradul de îndatorare la nivelul sectorului de 47,9% este în scădere față de 2017
Vulnerabilități:
• 80% dintre companii au 100% datorii orientate pe termen scurt
• Mai mult de o treime din companii (39%) au înregistrat o scădere a veniturilor, respectiv 34% au înregistrat o scădere a rezultatului net
• În 2018 s-au plătit dividende de aproximativ 900 milioane RON, valoare reprezentând 55% din profitul consolidat la nivelul anului 2018 ~ 1,65 miliarde RON.
Un nou studiu realizat de Coface România privind sectorul de “Activități de realizare a soft-ului la comandă” (software orientat către client - CAEN 6201) indică o evoluție pozitivă a veniturilor în 2018 acestea crescând cu aproximativ 18% față de 2017, profitabilitatea aflându-se într-o ușoară creștere. Studiul a agregat datele a 8.608 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2018 (la nivelul lunii septembrie 2019) și care au generat o cifră de afaceri consolidată de 14,89 miliarde RON. Ponderea cotei de piață cumulate deținute de cei mai importanți 10 jucători este de 27%, ceea ce relevă un grad scăzut de concentrare.
Companiile care activează în acest sector au înregistrat o lichiditate curentă pe parcursul anului 2018 de 1,71, capitalul de lucru fiind mai puțin expus unor șocuri negative, într-un context volatil (scăderea veniturilor sau neîncasarea creanțelor). Durata medie de colectare a creanțelor în sectorul analizat a scăzut ușor de la 99 de zile în 2017, la 96 zile în 2018, rămânând totuși peste nivelul înregistrat la nivel național.
Rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2018 a fost de 9,7%, în ușoară creștere față de nivelul din 2017 (9,6%). Cu toate acestea, 22% dintre companii au înregistrat o pierdere netă la sfârșitul anului 2018, 14% dintre companii având o pierdere mai mare de -20% și 43% dintre aceastea generând un profit peste 20%. Gradul de îndatorare la nivelul sectorului de 47,9% este în scădere față de anii anteriori (49,3% în 2017, 52% în 2016). Este de menționat faptul că 16% dintre companii prezintă un grad de capitalizare negativ (echivalent cu o îndatorare mai mare de 100%), iar pentru 6% gradul de îndatorare depășește 80%, companiile din acest sector fiind mai puțin îndatorate decât cele din alte sectoare.
„La nivel de sector, ar trebui continuat procesul de îmbunătățire a duratei medii de colectare a creanțelor, ciclul operațional fiind destul de lung pentru tipul de activitate desfășurat (servicii). În schimb, sectorul este unul dinamic, cu investiții efectuate în fiecare din cei 5 ani incluși în analiză (între 30% și 50% din valoarea activelor corporale), fapt ce probabil a contribuit la creșterea veniturilor, respectiv la menținerea unei profitabilități nete ridicate (9,7% - peste nivelul național de 5%), în contextul unor provocări legate de creșterea cheltuielilor cu salariile”, a declarat Nicoleta Marin, Senior Financial Analyst, Coface România.
„Spre deosebire de alte sectoare din România, industria de software IT se deosebește prin ponderea mult mai mare a cheltuielilor cu salarii în total cheltuieli (56%, de aproape 4 ori peste media națională) și o valoare adăugată foarte mare (profitul operațional din industrie este de 10% din venituri, dublu față de media națională deși salariile plătite sunt de două ori mai mari). De aceea, consider ca stimulentele fiscale actuale nu trebuie eliminate. O eventuală taxare cu 10% a venitului angajaților ar genera venituri publice la stat mult inferioare pierderilor cauzate de eventuala plecare a companiilor de IT din România, plecări posibile și probabile (deoarece se poate lucra pe contract tip freelancer),” a adăugat Iancu Guda, Services Director, Coface România.
Potrivit Eurostat, ponderea sectorului TIC în PIB, în România, era 3,53% raportat la datele din 2017. De asemenea, conform datelor INSEE, angajații care activează în domeniul informațiilor și comunicațiilor sunt remunerați, în prezent, în medie cu un salariu net lunar de 6.764 RON, dublu față de media salariului net la nivelul întregii economii, de 3.044 RON.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 16538 / 18049 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...