Barometrul Coface T4 2022: De la pesimism excesiv la optimism excesiv
14 Februarie 2023
BizLawyerPe un fond de rezistență relativă a activității, piața muncii continuă să dea dovadă de soliditate, cu niveluri ale șomajului încă scăzute din punct de vedere istoric.
Anul 2023 începe cu vești bune pe frontul macroeconomic. În primul rând, Europa a evitat o recesiune care părea inevitabilă. Creșterea eficienței și încetinirea activității au condus la o scădere bruscă a prețurilor la energie și, prin urmare, la o încetinire binevenită a inflației. În cele din urmă, perspectiva unei redresări în China în a doua jumătate a anului, deși foarte incertă, aduce, de asemenea, speranțe pentru economia globală. Acest lucru a fost suficient pentru ca piețele financiare să se dezlănțuie, liniștite de faptul că cel mai rău scenariu este, deocamdată, puțin probabil să se producă.
Deși se prefațează un acord comun cu privire la cele de mai sus, o doză de precauție este recomandată. Provocările cu care se confruntă economia globală încă de anul trecut rămân relevante, iar criza multidimensională pe care o traversăm nu va dispărea în curând: fragmentarea geopolitică, criza energetică, schimbările climatice, riscurile epidemice... Transformarea lumii accelerează și generează riscuri care ar putea schimba scenariile cel mai bine concepute.
Deși se prefațează un acord comun cu privire la cele de mai sus, o doză de precauție este recomandată. Provocările cu care se confruntă economia globală încă de anul trecut rămân relevante, iar criza multidimensională pe care o traversăm nu va dispărea în curând: fragmentarea geopolitică, criza energetică, schimbările climatice, riscurile epidemice... Transformarea lumii accelerează și generează riscuri care ar putea schimba scenariile cel mai bine concepute.
În acest context, evaluările de risc ale Coface s-au modificat puțin, cu 5 modificări pentru riscurile de țară și 16 modificări pentru riscurile sectoriale. În mare, tendința arată mai multe retrogradări.
Recesiunea se retrage, în timp ce stagflația se instalează
2022 s-a încheiat într-o notă economică pozitivă. Temperaturile blânde și rezervele substanțiale de gaze au înlăturat spectrul raționalizării forțate pentru Europa în această iarnă, iar economiile europene ar trebui, astfel, să evite o contracție bruscă a activității. Acest lucru a determinat Coface să mențină neschimbată prognoza de creștere globală pentru 2023 la 1,9%. Scenariul de stagflație în economiile avansate și rezistența generală a țărilor emergente a fost, de asemenea, confirmat.
Această continuitate se reflectă în evaluările de risc Coface: doar 3 țări și 10 sectoare sunt retrogradate în trimestrul 4 din 2022, după 95 în iunie 2022 și peste 50 în octombrie 2022. Între timp, au fost revizuite pozitiv și evaluările pentru India și Burundi și șase evaluări sectoriale, în principal în industria auto, datorită diminuării treptate a tensiunilor din lanțurile de aprovizionare.
Spre o scădere (mecanică) a inflației în prima jumătate a anului 2023
În timp ce creșterea prețurilor la energie a fost la originea creșterii prețurilor de consum în economiile avansate, moderarea acestora a dus la o scădere mecanică a inflației până la sfârșitul anului 2022. Inflația pare astfel să fi depășit vârful în zona euro. Este și cazul Statelor Unite, unde inflația a atins 6,5% în decembrie după un vârf de 9,1%. Dincolo de moderarea prețurilor mărfurilor, scăderea inflației este atribuită și contribuției mai mici a mărfurilor. Se preconizează că încetinirea inflației va continua și în prima jumătate a anului 2023 doar datorită efectelor de bază, în măsura în care prețurile mărfurilor vor rămâne sub nivelurile înregistrate în anul precedent.
Pe acest fond de rezistență relativă a activității, piața muncii continuă să dea dovadă de soliditate, cu niveluri ale șomajului încă scăzute din punct de vedere istoric. Rata șomajului a continuat chiar să scadă la sfârșitul anului 2022 în zona euro, rămânând în același timp la cel mai scăzut nivel de peste 50 de ani în SUA (3,5%) și a crescut doar ușor (de la 3,5% la 3,7%) în Marea Britanie. Acest trend ar putea continua în prima jumătate a anului 2023: companiile, care s-au confruntat cu dificultăți istorice de recrutare în 2022, ar putea fi tentate să-și păstreze angajații, în ciuda cererii lente, în așteptarea reluării activității.
Riscurile pentru economia globală rămân
Perspectivele pentru economia globală rămân sumbre pentru 2023, într-un mediu atât riscant, cât și incert. Principala sursă de îngrijorare este traiectoria inflației. În timp ce o tendință dezinflaționistă pare să fie în curs de desfășurare, rămân semne de întrebare cu privire la unde va ajunge aceasta. Scenariul unei reveniri la ținta de 2% stabilită de băncile centrale din țările avansate nu a fost abandonat, dar se profilează posibilitatea stabilizării inflației la un nivel superior. Dezinflația preconizată în prima parte a anului ar putea fi întreruptă înainte de a ajunge la nivelurile vizate de autoritățile monetare, neputând fi exclusă o reapariție a inflației în a doua jumătate a anului.
Revenirea economică a Chinei este, de asemenea, o sursă de incertitudine. Reducerea restricțiilor împotriva COVID-19 în țară ar trebui să conducă la o redresare a consumului chinez. Dar, deoarece redeschiderea bruscă a fost însoțită de o creștere a infecțiilor, revenirea ar trebui să fie treptată. Normalizarea activității ar putea începe astfel la sfârșitul primului trimestru al anului 2023 și ar trebui să aibă loc o redresare mai fermă în a doua jumătate a anului, creând condițiile perfecte pentru o nouă furtună pe frontul energetic și, prin urmare, pe zona inflației.
Reclasificările sectoriale au revenit
Evaluările sectoriale s-au schimbat puțin în comparație cu ultimele barometre. Cu toate acestea, dacă există puține schimbări negative, au fost făcute câteva îmbunătățiri care reflectă îmbunătățirea relativă a scenariului economic. Acestea se observă în sectorul auto din Orientul Mijlociu, unde cererea rămâne puternică. În India, situația economică mai bună a țării a condus la o reclasificare a evaluării riscului de țară.
Unele companii din sectoare considerate anterior rezistente - TIC și produse farmaceutice - se confruntă, de asemenea, cu dificultăți. Problemele structurale ale companiilor farmaceutice din Europa devin din ce în ce mai evidente, parțial ca urmare a presiunii ridicate asupra finanțelor guvernamentale. Companiile TIC sunt „prinse” de situația economică globală și rămân în centrul tensiunilor comerciale dintre China și Statele Unite.
În cele din urmă, Europa de Vest este din nou regiunea cu cel mai mare număr de retrogradări sectoriale (5 din 11 în total). Deși perspectiva pe termen scurt pare mai puțin sumbră, în mod clar nu este încă timpul pentru îmbunătățiri în evaluarea sectoarelor.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 5284 / 18049 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...