ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

SUA şi UE au ajuns la un acord temporar în dosarul tarifelor vamale la oţel şi aluminiu

17 Mai 2021   |   Agerpres

În replică, Uniunea Europeană a introdus la rândul său tarifele vamale similare pentru o serie de produse americane, iar, începând cu data de 1 iunie 2021, urmează să dubleze, până la 50%, respectivele tarife vamale.

 
 
Administraţia Biden urmează să anunţe, posibil chiar de luni, că a ajuns la un acord provizoriu cu Uniunea Europeană cu privire la tarifele vamale suplimentare impuse la importurile de oţel şi aluminiu, ceea ce va permite unor produse americane, precum bourbon, să evite plata unor tarife vamale majorate în UE, informează Bloomberg, citând surse din apropierea acestui dosar.
 
În centrul acestei dispute comerciale, care a început în 2018 în mandatul preşedintelui Donald Trump, este decizia Washingtonului de a introduce tarife vamale suplimentare pentru importurile de oţel şi aluminiu din Europa, Asia şi alte părţi ale lumii pe motiv că aceste importuri pun în pericol securitatea naţională a SUA.
 
În replică, Uniunea Europeană a introdus la rândul său tarifele vamale similare pentru o serie de produse americane, iar, începând cu data de 1 iunie 2021, urmează să dubleze, până la 50%, respectivele tarife vamale.
 
Potrivit surselor citate de Bloomberg, care au dorit să îşi păstreze anonimatul pentru că discuţiile sunt confidenţiale, în conformitate cu un acord provizoriu negociat cu administraţia Biden, Uniunea Europeană nu va mai majora tarifele pentru produsele americane, iar ambele părţi vor demara negocieri pe tema supracapacităţilor de producţie de oţel.
 
Anterior, UE a propus suspendarea tuturor tarifelor vamale pentru produsele celeilalte părţi, timp de şase luni, perioadă în care să continue negocierile pentru găsirea unei soluţii pe termen lung.
 
Sursele susţin că, deşi negociatorii din ambele părţi lucrează la o eventuală eliminare a tarifelor, deocamdată nu s-a ajuns încă la acel punct.
 
Contactată de Bloomberg, administraţia de la Casa Albă a informat că preşedintele Joe Biden va participa luna viitoare la un summit SUA-UE organizat la Bruxelles, iar cu această ocazie preşedintele american va discuta cu omologii săi europeni aspecte ce ţin de cooperarea comercială.
 
În luna martie 2018, Donald Trump a impus tarife vamale suplimentare de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, utilizând o prevedere legislativă din 1962 referitoare la protejarea securităţii naţionale pentru a justifica această măsură. Unele state, precum Brazilia şi Coreea de Sud, au reuşit să negocieze acorduri bilaterale pentru a evita plata tarifelor majorate, iar ulterior Trump a scutit importurile din Canada şi Mexic de plata acestor tarife. Însă ele se aplică în continuare pentru importurile din restul ţărilor.
 
Măsurile impuse în contrapartidă de UE vizează o serie de produse americane renumite, precum motocicletele Harley-Davidson Inc., blugii Levi Strauss & Co. şi whiskey-ul de tip bourbon.
 
Asociaţiile oamenilor de afaceri şi o serie de parlamentari americani au cerut Washingtonului să elimine tarifele vamale suplimentare pentru produsele importate, apreciind că aceste tarife fac mai mult rău decât bine.
 
De exemplu, vicepreşedintele Camerei de comerţ a SUA, John Murphy a subliniat că exporturile de băuturi spirtoase americane spre UE au scăzut cu 40% de la introducerea tarifelor vamale. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11944 / 17257
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...