ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tarifele vamale ale lui Trump apasă pedala de frână a industriei auto; tarife reciproce la orizont (analiză)

31 Martie 2025   |   Agerpres

Potrivit US Census Bureau, furnizorul de date statistice guvernamentale, în 2024, SUA a importat din România bunuri în valoare de 3,77 miliarde de dolari și a exportat doar de 1,35 miliarde de dolari, ceea ce a condus la un deficit de 2,4 miliarde de dolari.

 
 
Anunțul de săptămâna trecută al președintelui Donald Trump privind introducerea, din data de 2 aprilie, a unor tarife vamale de 25% pentru automobilele și principalele componente importate a provocat o undă de șoc în industria mondială a automobilelor, cu posibile implicații grave pentru producătorii europeni, este de părere analistul eToro, Bogdan Maioreanu.

În plus, Trump a anunțat aceeași dată - sfârșitul zilei de 2 aprilie - ca fiind ''ziua eliberării'', prin introducerea de tarife vamale reciproce universale care se vor aplica națiunilor ce percep taxe pe exporturile americane, promițând tarife de aceeași valoare, iar România ar putea fi și ea pe această listă, se arată într-o analiză realizată de Bogdan Maioreanu.


În 2024, SUA au importat cu 1,2 trilioane de dolari mai multe bunuri decât au exportat, iar acest lucru este o sursă de frustrare pentru președintele american. Dar pe 2 aprilie, fiecare țară va primi un număr care reprezintă, în opinia secretarului Trezoreriei SUA, Scott Bessent, tarifele lor vamale.

''Pentru unele țări, ar putea fi destul de scăzute. Pentru unele țări, ar putea fi destul de mari'', a declarat Bessent, într-un interviu, citat în analiză.

Potrivit analizei, România este una dintre țările care contribuie la deficitul comercial al Statelor Unite. Potrivit US Census Bureau, furnizorul de date statistice guvernamentale, în 2024, SUA a importat din România bunuri în valoare de 3,77 miliarde de dolari și a exportat doar de 1,35 miliarde de dolari, ceea ce a condus la un deficit de 2,4 miliarde de dolari. Deși cifra poate părea mare, este departe de cele mai mari deficite pe care le are SUA. La sfârșitul anului 2024, China produce de departe cel mai mare deficit comercial al SUA, cu peste 295 miliarde de dolari, urmată de Mexic (172 miliarde de dolari), Vietnam (124 miliarde de dolari), Irlanda (86 miliarde de dolari), Germania (85 miliarde de dolari), Taiwan (74 miliarde de dolari), Japonia (69 miliarde de dolari), Coreea de Sud (66 miliarde de dolari) și Canada (63 miliarde de dolari).

''Rămâne de văzut cum vor fi aplicate aceste tarife reciproce. Dar, cu siguranță, industria auto se pregătește să primească în următoarele două zile impactul în forță al tarifelor vamale la importurile de automobile anunțate la sfârșitul săptămânii trecute'', menționează Maioreanu.

SUA rămâne a doua cea mai mare piață pentru exporturile de vehicule noi din UE, după Regatul Unit. Dar și 9% din exporturile de vehicule din SUA au mers către UE. În termeni de valoare, SUA a reprezentat 22% din piața de export a UE în 2024. UE a exportat în SUA, în 2024, autoturisme și camioane ușoare (sub 5 tone), în valoare de 39 de miliarde de euro sau aproximativ 750 000 de unități, potrivit ACEA.

Industria auto germană este una dintre cele mai afectate de aceste tarife vamale. Companii precum Volkswagen, BMW și Mercedes-Benz exportă volume semnificative către piața americană. Grupul VW vinde cele mai multe mașini în SUA, urmat de BMW și Mercedes. Producătorii italieni de automobile de lux se vor confrunta de asemenea cu provocări semnificative. Ferrari a anunțat deja creșteri de prețuri la unele modele, ca răspuns direct la tarifele vamale. Alte mărci italiene din cadrul grupului Stellantis (care include Fiat și Chrysler) vor fi, de asemenea, afectate, deși în grade diferite, în funcție de amprenta lor de producție în SUA. Producătorii auto francezi, în principal prin intermediul Stellantis (care include Peugeot, Citroen, dar și Jeep, Dodge și camionetele Ram), se vor confrunta și ei cu presiuni deoarece Stellantis produce doar 57% din stocurile sale în SUA. Astfel, o parte substanțială a vehiculelor lor este vulnerabilă la noile tarife.

România poate fi afectată indirect datorită exporturilor sale de componente pentru producătorii auto germani și francezi, atrage atenția analistul eToro.

Tarifele vor avea un impact și asupra industriei auto nord-americane, unde aproximativ 40% din piesele pentru mașinile americane provin din Mexic și 10% din Canada.

''Aproximativ 60% din automobilele fabricate în SUA utilizează piese importate, conform cercetării băncii de investiții Berstein. Analistul Mark Delaney de la Goldman Sachs a declarat că prețurile mașinilor importate ar putea crește între 5.000 și 15.000 de dolari (4.600 - 13.800 de euro), în funcție de vehicul. Chiar și modelele asamblate în SUA ar putea înregistra creșteri ale costurilor între 3.000 și 8.000 de dolari (2.800 - 7.400 de euro) din cauza utilizării de componente de proveniență străină. În plus, lanțurile de aprovizionare integrate din America de Nord, care implică mai multe treceri ale frontierelor pentru componente din Mexic sau Canada, vor fi grav perturbate. Chiar și Tesla, - cea mai deținută acțiune de investitorii români de pe platforma eToro - în ciuda faptului că producția sa este localizată în SUA, și se estimează că între 60 și 70% din componente sunt fabricate acolo, a menționat impactul tarifelor lui Trump ca fiind 'greu de ignorat''', conform analizei.

Tarifele vamale ale lui Donald Trump ar putea, de asemenea, să amâne planurile americanilor de a cumpăra mașini noi. Iar acest lucru ar putea duce la o nouă creștere a prețurilor pentru mașinile second-hand, mai relevă analiza.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 743 / 19527
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...