ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Țările din UE recunosc că există ‘lacune’ în privința interconexiunilor energetice

17 Iunie 2025   |   Agerpres

Acest fapt este menționat într-un document adoptat luni de 25 de miniștri ai Energiei din UE - Ungaria și Slovacia s-au distanțat de document- în care, de asemenea, este îndemnată Comisia Europeană să impulsioneze proiectele de interconexiuni prioritare în coridoare precum cel din sud-vestul blocului și să abordeze problemele tehnice, de reglementare și financiare, pentru a le completa.

 
 
Țările din Uniunea Europeană au recunoscut luni că există încă 'importante lacune în interconexiunile energetice', în pofida avansurilor înregistrate în ultimii ani, o realitate care 'pune în pericol atingerea obiectivelor blocului comunitar de a construi o adevărată uniune energetică', relatează agenția EFE.

Acest fapt este menționat într-un document adoptat luni de 25 de miniștri ai Energiei din UE - Ungaria și Slovacia s-au distanțat de document- în care, de asemenea, este îndemnată Comisia Europeană să impulsioneze proiectele de interconexiuni prioritare în coridoare precum cel din sud-vestul blocului și să abordeze problemele tehnice, de reglementare și financiare, pentru a le completa.

Aceasta referință la interconexiuni este unul dintre punctele asupra căruia Spania a insistat să fie inclus în textul aprobat la puțin timp după producerea penei de curent generalizate din Peninsula Iberică, din 28 aprilie, care, de altfel, este menționată în text.

Concret, documentul subliniază, în urma acestui episod, 'rolul central pe care energia îl joacă în societate și necesitatea garantării aprovizionării' cu electricitate.

'Așteptăm concluziile investigației actuale, inclusiv rolul pe care l-au jucat interconexiunile în timpul acestui incident și în timpul fazei de recuperare', scrie în document.

Îmbunătățirea interconexiunilor între Peninsula Iberică și Franța este una dintre revendicările de lungă durată ale Spaniei și Portugaliei, care, în urma penei de curent, au îndemnat Comisia Europeană și Parisul, în scrisori separate, să accelereze lucrările pentru îmbunătățirea infrastructurilor energetice planificate pentru această parte a blocului comunitar.

În acest sens, membrii UE au subliniat importanța creșterii capacității și a investițiilor în 'noi interconexiuni energetice transfrontaliere' și a 'abordării semnificativelor și persistentelor discrepanțe privind prețurile energiei' în regiunile europene.

Cele 25 de state care au susținut concluziile au remarcat, de asemenea, 'importanța continuării pe calea atingerii obiectivelor neutralității climatice', și au subliniat necesitatea 'de a accelera implementarea energiei curate și de a îmbunătăți eficiența energetică'.

Aceste acțiuni, adaugă ei, 'nu doar că vor îmbunătăți costurile energetice, ci vor contribui și la autonomia energetică, vor reduce dependența UE de combustibilii fosili și vor limita expunerea sa la volatilitatea prețurilor'.

În acest sens, este semnalată necesitatea 'creării unui context favorabil pentru tehnologiile de energie curată care să contribuie la neutralitate climatică', inclusiv la înmagazinarea energiei.

Textul nu a fost susținut de toate statele membre, deoarece Ungaria și Slovacia s-au distanța de el din cauza propunerilor legislative pe care Comisia Europeană le va prezenta marți pentru interzice companiilor energetice europene să semneze noi contracte pentru achiziția de gaze rusești.

Scopul Bruxellesului este de a pune capăt tuturor importurilor de gaze rusești la finele lui 2027 și marți va prezenta modul în care o va face, cu accent pe companiile care vor trebui să rezilieze contractele pe termen lung aflate în curs, precum cea spaniolă Naturgy.

Ministrul ungar de Afaceri Externe și Comerț, Peter Szijarto, a justificat poziția Guvernului său pe rețelele sociale, unde a susținut că 'politica energetică este o responsabilitate națională' și a avertizat că planurile pentru rezilierea contractelor pentru gazele rusești 'pun în pericol suveranitatea și securitatea energetică' a țării sale.

'Dată fiind escaladarea evenimentelor în Orientul Mijlociu, propunem ca un astfel de plan nici măcar să nu fie pus pe masă', a transmis Szijjarto.

Dar, în conferința de presă ulterioară reuniunii, comisarul european al Energiei și Locuinței, Dan Jorgensen, a apărat propunerea pe care o va dezvălui marți Executivul comunitar
și a adăugat, în plus, că firmele nu vor avea probleme legale pentru că vor trebui să rezilieze contractele deoarece 'este vorba despre o chestiune de forță majoră', cum e cazul sancțiunilor impuse Moscovei de la începutul războiului contra Ucrainei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 273 / 19590
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...