![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
UE ar putea să îşi intensifice ancheta asupra afacerilor Gazprom în Europa
14 Februarie 2022
AgerpresLuna trecută, comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a anunţat că a cerut explicaţii de la companiile de gaze, inclusiv de la Gazprom, pe fondul livrărilor limitate, după ce în media au apărut acuzaţii că grupul rus refuză să livreze cantităţile suplimentare de gaze de care dispune pentru a menţine preţurile la un nivel ridicat. Gazprom a dezminţit aceste acuzaţii.
Autorităţile de reglementare în domeniul concurenţei din Uniunea Europeană ar putea să îşi intensifice activităţile de strângere de informaţii cu privire la afacerile din Europa ale grupului rus Gazprom, a declarat luni pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar, pe fondul crizei livrărilor de gaze în Europa.
Luna trecută, comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a anunţat că a cerut explicaţii de la companiile de gaze, inclusiv de la Gazprom, pe fondul livrărilor limitate, după ce în media au apărut acuzaţii că grupul rus refuză să livreze cantităţile suplimentare de gaze de care dispune pentru a menţine preţurile la un nivel ridicat. Gazprom a dezminţit aceste acuzaţii.
Potrivit unei surse citate de Reuters, Autoritatea europeană de reglementare a concurenţei nu a luat încă o decizie finală cu privire la următorul pas al anchetei. Însă o procedură de strângere de dovezi ar putea să ajute Executivul comunitar să îşi construiască un dosar împotriva Gazprom.
Nici Gazprom şi nici Comisia Europeană nu au dorit să comenteze.
Atât grupul rus Gazprom cât şi oficialii de la Kremlin au dezminţit în mod repetat criticile potrivit cărora nu permit majorarea livrărilor de gaze, subliniind că toate obligaţiile prevăzute în contractele pe termen lung semnate de Gazprom sunt îndeplinite. Compania rusească livrează gaze peste cantităţile contractate atunci când vede că există cereri pe piaţă, a precizat Gazprom.
Însă, luna trecută, directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei, Fatih Birol, a spus că Rusia contribuie la o situaţie de sub-aprovizionare cu gaze naturale în Europa, adăugând că această situaţie a apărut în timpul unui impas între Moscova şi Occident pe tema Ucrainei.
Gazprom a intrat în lumina reflectoarelor anul trecut, când revenirea economică de după pandemie a majorat cererea globală de gaze, ceea ce a împins în sus preţurile, facturile şi solicitările către companiile de gaze să ofere cantităţi suplimentare.
Gazprom s-a mai aflat şi în trecut în atenţia Comisiei Europene pentru politica sa de preţuri iar, în 2018, a reuşit să evite o amendă de până la 10% din cifra sa de afaceri globală după ce a acceptat să îşi modifice aranjamentele de preţ şi să permită accesul rivalilor în Europa de Est.
Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal - Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 10194 / 18461 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MergerMarket League Tables - Full Year 2024 | Piața de M&A a cunoscut o redresare prudentă anul trecut și a înregistrat o creștere de 8 % la nivel global. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...