ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE s-a resemnat cu ideea unor tarife generalizate de 10% la bunurile exportate în SUA

19 Iunie 2025   |   Agerpres

Negociatorii UE cer în continuare tarife mai mici de 10%, au precizat sursele europene, care au dorit să își păstreze anonimatul.

 
 
Oficialii europeni sunt din ce în ce mai resemnați cu ideea că la baza oricărui acord comercial dintre SUA și Uniunea Europeană vor sta tarife vamale reciproce de 10%, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea negocierilor.

Președintele Donald Trump a anunțat o gamă largă de tarife care se aplică partenerilor comerciali și vrea să reducă deficitul balanței comerciale a SUA pe relația cu UE. Secretarul american al Comerțului, Howard Lutnick, a exclus varianta în care va coborî sub pragul de 10% pentru așa-numitele tarife reciproce care se aplică majorității bunurilor exportate de UE în SUA.

Negociatorii UE cer în continuare tarife mai mici de 10%, au precizat sursele europene, care au dorit să își păstreze anonimatul.


Însă una dintre surse, un oficial UE, a spus că negocierea unui nivel mai mic a devenit mai dificilă deoarece SUA au început să strângă venituri de pe urma tarifelor globale. '10% este un subiect dificil. Facem presiuni asupra lor dar acum ei au început să strângă venituri', a precizat oficialul.

O a doua sursă europeană a precizat că nu există o acceptare din partea UE că 10% este nivelul de bază pentru discuții, dar a recunoscut că va fi dificil să fie modificat sau eliminat acest nivel de bază.

Public, UE a spus că nu va fi de acord cu tarife de ordinul a două cifre, așa cum a făcut Marea Britanie, care a acceptat în luna mai un acord comercial limitat care păstrează tarife de 10% la exporturile britanice, în schimbul reducerii unor tarife mai mari la exporturile de oțel și autoturisme.

Trump a lovit Europa cu tarife de 50% la oțel și aluminiu și tarife de 25% la autoturisme, iar UE încearcă să ajungă la un acord înaintea datei de 9 iulie, când tarifele reciproce la majoritatea bunurilor vor crește de la 10%, până la 50%.

În condițiile în care în anul 2024 a realizat un surplus al balanței comerciale de 236 miliarde de dolari de pe urma relației cu SUA, blocul comunitar are mai mult de pierdut de pe urma tarifelor americane decât are Marea Britanie, care înregistrează un deficit de pe urma comerțului cu SUA.

Un director de la un constructor european de automobile a spus că producătorii premium vor putea suporta un tarif de 10% dar asta va fi mai dificil pentru producătorii de masă.

O sursă din industria europeană a băuturilor a susținut că sectorul vinului și spirtoaselor ar dori mai degrabă un acord care să includă tarife de 10% decât negocieri îndelungate.

Lipsa unui acord ar avea 'un impact negativ uriaș asupra pieței noastre. Poate fi de zero poate fi de 10%. Ambele variante sunt gestionabile. Nu ne va ucide afacerile', a declarat Rob van Gils, director general la compania austriacă Hammerer Aluminium Industries.

La rândul său, un oficial UE a spus că un nivel al tarifelor de 10% 'nu ne-ar eroda poziția competitivă, în special dacă ceilalți beneficiază de același tratament'.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 201 / 19553
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...