ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE vrea să îşi apere mai bine interesele economice în raport cu rivalii

24 Ianuarie 2024   |   AGERPRES

Pachetul conţine cinci iniţiative, printre care întărirea mecanismului de control al investiţiilor străine în Europa, care a intrat în vigoare la sfârşitul lui 2020, dar care trebuie să acţioneze într-o manieră mai coordonată.

 
 
Comisia Europeană prezintă miercuri o serie de iniţiative pentru a proteja mai bine interesele economice ale UE şi a evita ca tehnologiile sale sensibile sau infrastructurile critice să ajungă în mâinile rivalilor, precum China, informează AFP.

Pachetul va fi prezentat la mijlocul zilei de comisarii europeni pentru Concurenţă, Margrethe Vestager şi Comerţ, Valdis Dombrovskis. Pachetul conţine cinci iniţiative, printre care întărirea mecanismului de control al investiţiilor străine în Europa, care a intrat în vigoare la sfârşitul lui 2020, dar care trebuie să acţioneze într-o manieră mai coordonată.

"O parte importantă din investiţiile în UE se îndreaptă spre statele membre care nu au încă mecanisme de control, ceea ce creează vulnerabilităţi", subliniază un document de lucru consultat de AFP.


De asemenea, Comisia va propune o mai bună coordonare a controalelor exporturilor, mijloace pentru a promova cercetarea şi dezvoltarea de tehnologii cu dublă utilizare (civilă şi militară) precum şi măsuri vizând întărirea securităţii cercetării. Executivul comunitar doreşte de asemenea să examineze riscurile investiţiilor europene în ţările terţe, în materie de fugă de know-how în anumite tehnologii de vârf pentru a stabili dacă sunt necesare măsuri de atenuare. În luna octombrie, UE a dezvăluit o listă de patru sectoare strategice care ar urma să fie protejate cu prioritate: semiconductori, inteligenţă artificială, informatică cuantică şi biotehnologii.

Europa încearcă să realizeze un echilibru delicat între o mai bună protecţie a intereselor sale economice şi reducerea riscurilor vis a vis de China dar fără să renunţe la relaţiile economice cu o piaţă cheie pentru companiile europene. De asemenea, Bruxelles-ul vrea să îşi găsească propria sa poziţie în raport cu Beijingul, în pofida presiunilor exercitate de SUA în favoarea unei linii dure.

Însă dezbaterile cu privire la securitatea economică sunt în continuare intense în interiorul UE. Cele 27 de state membre rămân divizate între ţările partizane liberului schimb şi cele care susţin o abordare intervenţionistă în numele suveranităţii.

"Marea problemă este că fiecare stat face ce vrea în domeniul politicii externe iar coordonarea se dovedeşte a fi foarte dificilă", susţine Niclas Poitiers, cercetător la centrul de reflexie Bruegel.

De exemplu, Ungaria vrea să îşi protejeze relaţia cu China şi nu pare dispusă să dea curs iniţiativelor Comisiei. "Ideile de disociere, de reducere a riscurilor, de izolare a economiilor orientale şi occidentale sunt lucruri pe care cu siguranţă nu le susţinem", a declarat marţi ministrul ungar al Comerţului şi Afacerilor Externe, Peter Szijjarto înaintea unei reuniuni cu omologii săi europeni.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3432 / 19518
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...