ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Utilizarea semnăturii electronice pe scară largă în economia românească ar aduce beneficii în multe industrii (Concordia)

17 Octombrie 2023   |   Agerpres

El a menţionat că ar trebui să se construiască sisteme simple prin care şi unor oameni care nu sunt foarte educaţi digital sau nu sunt nativi digitali să le fie uşor să interacţioneze cu firme sau autorităţi.

 
 
Utilizarea semnăturii electronice pe scară largă în economia românească ar aduce beneficii în multe industrii, în condiţiile în care procedurile contractuale vor fi simplificate, a afirmat Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, în cadrul unei conferinţe de presă.
 
"Eu mă uit la multe alte industrii, dincolo de sistemul bancar cu care am stat de vorbă. Gândiţi-vă la cozile din vămi. Transportatorii noştri trebuie să semneze o grămadă de documente când trec aceste vămi. (...) Dacă ar avea o aplicaţie, cu o astfel de semnătură electronică, s-ar fluidiza destul de mult traficul. Am vrut să liberalizăm cât mai mult piaţa de energie. Nu ştiu dacă aţi încercat vă schimbaţi contractul de la un furnizor la altul. Trebuie să trimiţi o roabă de documente acolo", a menţionat Radu Burnete, în cadrul unei conferinţe organizate de Confederaţia Patronală Concordia.
 
El a menţionat că ar trebui să se construiască sisteme simple prin care şi unor oameni care nu sunt foarte educaţi digital sau nu sunt nativi digitali să le fie uşor să interacţioneze cu firme sau autorităţi.
 
De asemenea, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Mihai Matei, a subliniat necesitatea utilizării semnăturii electronice pe scară largă, în economia românească.
 
"Impactul este clar, creşte eficienţa, creşte productivitatea şi se va vedea în PIB, în momentul în care poţi să faci tranzacţii mai repede. Cu cât digitalizăm mai multe interacţiuni, cu atât vom avea o economie mai puternică. Şi mai adaug un exemplu care mie mi-a consumat din viaţă anul ăsta. Mi-am înscris copiii la liceu, am stat la cozi 8 ore în total pentru înscrierea la Evaluarea Naţională, ca să depunem nişte hârtii semnate cu pix albastru. Nu se poate aşa ceva în anul 2023", a adăugat Mihai Matei.
 
Potrivit reprezentanţilor Concordia, mediul de afaceri trage un semnal de alarmă cu privire la proiectul de lege care ar trebui să reglementeze utilizarea semnăturii electronice.
 
"Cadrul legal actual este depăşit de 20 de ani. În Parlament se află în dezbatere un proiect de lege care îşi propune să modernizeze reglementarea generală a semnăturii electronice, dar avem rezerve că există voinţă politică în această direcţie. (...) Pentru o economie concurenţială cu dinamică tranzacţională rapidă, este important să se accesibilizeze semnătura electronică pentru companii şi pentru cetăţeni, prin consacrarea unei valori juridice mai ridicate a semnăturii electronice avansate şi prin reglementarea mai democratică a celor care o pot furniza. Reglementările europene merg în această direcţie, în timp ce proiectul actual din Parlament restrânge piaţa şi creează un oligopol", susţin reprezentanţii Concordia. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3399 / 18428
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...