
Valoarea totală a listărilor realizate la BVB a depăşit un miliard de euro în primele patru luni
22 Mai 2023
AgerpresÎn interiorul pieţei de acţiuni, la finalul primelor patru luni, cele mai tranzacţionate cinci titluri de pe Piaţa Reglementată la vedere a BVB au fost cele ale Fondului Proprietatea, OMV Petrom, Banca Transilvania, Romgaz şi BRD - Groupe Societe Generale.
Valoarea totală a listărilor realizate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a depăşit un miliard de euro în primele patru luni ale acestui an, o perioadă marcată de volatilitate în pieţele de capital internaţionale.
Conform unui comunicat al bursei, de la începutul anului, 13 runde de finanţare, care au totalizat 1,1 miliarde euro, au fost derulate prin intermediul BVB. Defalcat, pe segmentul de venit fix, au fost listate 6 emisiuni de obligaţiuni corporative, în valoare cumulată de 427 milioane euro, 5 emisiuni de titluri de stat Fidelis, în valoare de 618 milioane euro, şi o emisiune de obligaţiuni municipale, în valoare de 112 milioane euro.
Pe segmentul de acţiuni a avut loc o listare în valoare de 1 milion de euro. Instrumentele de venit fix au contribuit în mod semnificativ la valoarea totală de tranzacţionare consemnată în primele patru luni la BVB, impulsionate în special de continuarea periodică a programului de emisiuni de titluri de stat Fidelis.
Conform unui comunicat al bursei, de la începutul anului, 13 runde de finanţare, care au totalizat 1,1 miliarde euro, au fost derulate prin intermediul BVB. Defalcat, pe segmentul de venit fix, au fost listate 6 emisiuni de obligaţiuni corporative, în valoare cumulată de 427 milioane euro, 5 emisiuni de titluri de stat Fidelis, în valoare de 618 milioane euro, şi o emisiune de obligaţiuni municipale, în valoare de 112 milioane euro.
Pe segmentul de acţiuni a avut loc o listare în valoare de 1 milion de euro. Instrumentele de venit fix au contribuit în mod semnificativ la valoarea totală de tranzacţionare consemnată în primele patru luni la BVB, impulsionate în special de continuarea periodică a programului de emisiuni de titluri de stat Fidelis.
În interiorul pieţei de acţiuni, la finalul primelor patru luni, cele mai tranzacţionate cinci titluri de pe Piaţa Reglementată la vedere a BVB au fost cele ale Fondului Proprietatea, OMV Petrom, Banca Transilvania, Romgaz şi BRD - Groupe Societe Generale.
"La nivel general, piaţa de capital din România a crescut cu 5,2% la finalul perioadei ianuarie-aprilie din acest an, luând în calcul evoluţia companiilor din componenţa indicelui BET-TR, care include şi dividendele. Se observă, astfel, o temperare a avansului care depăşise 5,5% la finalul primelor două luni din acest an. Deşi creşterea înregistrată la finalul lunii aprilie a avut loc pe fondul unei lichidităţi în scădere, toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) se aflau în teritoriu pozitiv la finalul primelor 4 luni ale acestui an. Prin comparaţie cu indicele BET-TR, cel mai mare avans a fost înregistrat de indicele companiilor din energie şi utilităţi, BET-NG, care a avut o creştere dublă, de 10,5%", se menţionează în comunicat.
Per ansamblu, valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 6,74 miliarde lei, însă această cifră este în scădere faţă de primele patru luni ale anului trecut, pe fondul aşteptărilor investitorilor privind viitoarele IPO-uri anunţate la BVB.
"Oportunităţile investiţionale generate de anunţurile publice privind intenţiile de listare ale mai multor companii româneşti la Bursă au creat entuziasm şi o stare de expectativă în rândul investitorilor. Piaţa de capital românească a crescut în acest an, pe fondul unor tranzacţii cu mai puţină adâncime decât anul trecut, semn că investitorii îşi recalibrează portofoliile. Încurajăm companiile româneşti să fie prezente la Bursă, pentru că ne aflăm într-un context care prezintă oportunităţi specifice care pot fi fructificate prin listarea de instrumente financiare pe piaţa de capital. BVB are un istoric de succes în acest sens: 163 de runde de finanţare a căror valoare depăşeşte 7,2 miliarde euro au fost derulate în ultimii cinci ani prin intermediul pieţei de capital", a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.
La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al BVB a subliniat că există potenţial de îmbunătăţire în ceea ce priveşte lichiditatea pieţei, indicator care este sub nivelul de anul trecut.
"Deşi în 2022 am avut un record de lichiditate pe toate palierele, considerăm că există un culoar semnificativ de creştere. Continuarea programului Fidelis pentru titlurile de stat emise de Ministerul Finanţelor şi anunţurile publice în ceea ce priveşte listările de noi companii la Bursă sunt elemente care pot impulsiona în mod pozitiv evoluţia pieţei de capital locale. Ne aşteptăm ca IPO-urile din acest an să deschidă şi mai mult apetitul românilor către investiţiile bursiere. Facilitatea oferită de brokerii autorizaţi din România de a deschide conturi de tranzacţionare online, dar şi simplificarea procedurilor fiscale aplicabile de la 1 ianuarie 2023 vor contribui semnificativ la atingerea unui nou record în ceea ce priveşte numărul investitorilor în piaţa de capital", a spus Tănase.
Numărul investitorilor de pe piaţa de capital din România a continuat să crească şi a ajuns la finalul lui 2022 la 133.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparaţie, la finalul anului 2019 erau aproape 54.000 de investitori, ceea ce înseamnă o creştere de 246% realizată în ultimii 5 ani.
Totodată, cifra de 133.000 de investitori reprezintă un maxim istoric pentru piaţa de capital din România. Anul trecut, la BVB au fost realizate 42 de runde de finanţare, iar valoarea totală a rundelor de finanţare a ajuns la 1,9 miliarde euro, fiind foarte aproape de maximul din 2021, de 2 miliarde euro. Piaţa de capital din România a supraperformat prin comparaţie cu o serie de indici reprezentativi după ce, în ultimii 5 ani, companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor creşteri de peste 100%, exprimate în moneda unică europeană, precizează sursa citată.
Evoluţia pozitivă a pieţei de capital din primele patru luni din 2023 an vine după un an 2022 marcat de volatilitate şi incertitudini. La nivelul pieţei de capital româneşti s-au înregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totală de tranzacţionare, lichiditate medie zilnică şi număr de tranzacţii. Astfel, BVB a atins un nou record în 2022 în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare realizată pe toate pieţele cu toate tipurile de instrumente financiare, după ce tranzacţiile totale au depăşit 24 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de nivelul din 2021.
Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnică de tranzacţionare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piaţa Reglementată (PR) şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) a crescut cu 11% şi a ajuns la 95,6 milioane lei. Investitorii au realizat în 2022 un nou record în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate pieţele: peste 1,67 milioane de tranzacţii. În acelaşi timp, incertitudinile internaţionale au condus la scăderi ale pieţei, de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5631 / 19477 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...