Veniturile totale din servicii poştale au depăşit anul trecut 4,6 miliarde lei (raport)
19 Octombrie 2023
AgerpresActorii din piaţa serviciilor poştale au investit 360 milioane de lei în 2022, respectiv 8% din veniturile anuale, în creştere cu aproape 30% faţă de anul precedent.
Veniturile totale din servicii poştale au depăşit anul trecut 4,6 miliarde lei, cu 11% mai mult faţă de 2021, circa 81% provenind din traficul de colete, informează un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
În funcţie de veniturile din servicii poştale obţinute în anul 2022, principalii competitori de pe piaţa serviciilor poştale din România sunt Fan Courier, cu o cotă de piaţă de 23,8%, Compania Naţională Poşta Română (14,7%), Sameday (13,8%) şi Cargus cu 9%, se arată în Raportul privind piaţa serviciilor poştale din România în anul 2022.
Actorii din piaţa serviciilor poştale au investit 360 milioane de lei în 2022, respectiv 8% din veniturile anuale, în creştere cu aproape 30% faţă de anul precedent.
"Susţinerea traficului de colete a fost principalul determinant al investiţiilor, materializate de altfel prin creşterea cu aproape 80% a numărului de sisteme automate, până la aproape 4.500", se arată în comunicatul ANCOM.
Traficul de colete şi pachete mici a crescut în 2022 cu 6%, până la 232 milioane trimiteri, adică 12 colete/locuitor. Creşterea mai mică a traficului comparativ cu anii precedenţi a fost compensată de accelerarea creşterii veniturilor din colete (+13%), până la 3,8 miliarde lei. Venitul mediu per colet a fost de peste 16 lei (13 lei în cazul coletelor interne).
De asemenea, numărul de furnizori care fac livrări prin sisteme automate (easybox, pachetomat etc.) a ajuns la 10, astfel că 1 din 7 colete interne a fost livrat prin intermediul acestora. Aproape 9 din 10 colete interne au fost livrate în 1 zi de la intrarea în reţeaua poştală, media fiind de 1,2 zile.
În ceea ce priveşte coletele internaţionale, acestea au generat venituri de 1 miliard de lei în 2022, iar în funcţie de numărul de colete, primii 3 furnizori sunt Delivery Solutions - Sameday (28%), Fan Courier (26%) şi Cargus (13%).
Pe zona de corespondenţă şi imprimate, veniturile au crescut anul trecut cu 7%, ajungând la aproape 0,8 miliarde lei, deşi traficul a scăzut cu 9%, până la 303 milioane trimiteri. Venitul mediu per trimitere a crescut la 2,6 lei (+17%). În medie, trimiterile interne de corespondenţă şi imprimate au fost livrate în 2,7 zile.
În funcţie de numărul de trimiteri, cei mai importanţi furnizori sunt CN Poşta Română (52%) şi Pink Post (41%).
Conform datelor ANCOM, în anul 2022 au fost primite 15 reclamaţii la fiecare 10.000 de trimiteri, iar numărul reclamaţiilor întemeiate a crescut cu 12%, la aproape 130.000, pentru două treimi din acestea fiind acordate despăgubiri. Valoarea medie a unei despăgubiri a scăzut cu 8%, până la 202 lei.
Numărul de angajaţi pe piaţa serviciilor poştale a fost în scădere anul trecut cu 4% în ansamblul sectorului, în condiţiile reducerii cu peste 1.000 de angajaţi a personalului CN Poşta Română. În medie, un angajat din domeniul poştal a generat venituri poştale anuale de 127.000 lei, în creştere cu 12% faţă de 2021.
Raportul mai arată că principalele criterii pentru alegerea furnizorului de către persoanele fizice care au expediat colete au fost legate de calitatea serviciilor, tarifele practicate şi siguranţa trimiterii. Peste jumătate dintre respondenţi au realizat de mai multe ori pe lună achiziţii online: 12% o dată pe săptămână sau chiar mai des, iar 43% de câteva ori pe lună.
De asemenea, peste jumătate dintre respondenţi (56%) au utilizat sistemele automate în ultimele 12 luni: 1 din 5 respondenţi le-ar utiliza, însă acestea nu există în zona în care locuiesc, iar trei sferturi dintre respondenţi ar fi de acord ca livrarea să se efectueze mai lent (cu 1-3 zile), dar să plătească mai puţin pentru livrare.
ANCOM a publicat joi pe site-ul instituţiei Raportul integral privind piaţa serviciilor poştale din România în anul 2022.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 3168 / 18216 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...