
Volumul remitenţelor primite în România, raportate la PIB, se ridica la 2,8% în 2023 (analiză)
15 Aprilie 2025
AgerpresÎn 2023, numărul emigranţilor originari din statele membre UE raportat la populaţie a variat între 24% în România şi 2,1% în Danemarca, iar volumul remitenţelor primite raportat la PIB a variat între 6,2% în Croaţia şi 0,1% în Irlanda. Numărul emigranţilor şi volumul remitenţelor tinde să fie mai mare în ţările cu PIB per capita mai redus.
Volumul remitenţelor primite în România şi raportate la produsul intern brut (PIB) se ridica la 2,8% în 2023 faţă de 2,1% în 2012, arată o analiză realizată de Ella Kallai, economistul şef al Alpha Bank România.
Potrivit Buletinului lunar al Alpha Bank România Macroeconomia "En detail", remitenţele reprezintă o sursă de finanţare pentru gospodăriile populaţiei, provenind din veniturile membrilor gospodăriei aflaţi în străinătate. Volumul remitenţelor este corelat cu numărul emigranţilor, al celor care trăiesc în alte ţări decât ţara de origine. Numărul acestora este cu atât mai mare cu cât veniturile din ţara de origine sunt mai mici, mişcarea transfrontalieră este mai liberă şi cererea de forţă de muncă în ţările cu venituri ridicate este mare. În plus, distanţa, afinitatea de limbă şi cultură pot cântări semnificativ la alegerea ţării de destinaţie.
Potrivit Buletinului lunar al Alpha Bank România Macroeconomia "En detail", remitenţele reprezintă o sursă de finanţare pentru gospodăriile populaţiei, provenind din veniturile membrilor gospodăriei aflaţi în străinătate. Volumul remitenţelor este corelat cu numărul emigranţilor, al celor care trăiesc în alte ţări decât ţara de origine. Numărul acestora este cu atât mai mare cu cât veniturile din ţara de origine sunt mai mici, mişcarea transfrontalieră este mai liberă şi cererea de forţă de muncă în ţările cu venituri ridicate este mare. În plus, distanţa, afinitatea de limbă şi cultură pot cântări semnificativ la alegerea ţării de destinaţie.
În 2023, numărul emigranţilor originari din statele membre UE raportat la populaţie a variat între 24% în România şi 2,1% în Danemarca, iar volumul remitenţelor primite raportat la PIB a variat între 6,2% în Croaţia şi 0,1% în Irlanda. Numărul emigranţilor şi volumul remitenţelor tinde să fie mai mare în ţările cu PIB per capita mai redus.
România, cu 17.000 euro PIB per capita în 2023, se distinge printre ţările membre ale UE atât prin dimensiunea emigraţiei cât şi prin volumul remitenţelor primite. În 2024, 24% din populaţia ţării (4,6 milioane) trăia în străinătate, în creştere de la 14,7% din populaţie (4,2 milioane) în 2010. Este cea mai mare pondere printre statele membre UE.
În ţările din regiune, emigraţie consistentă au înregistrat Bulgaria şi Polonia, numărul de emigranţi reprezentând 19,4% (1,2 milioane) şi respectiv 12,5% din populaţie (4,6 milioane) în 2024. În Cehia şi Ungaria, numărul emigranţilor a fost mai redus, de 5,4% şi 5,6% din populaţie. Doar în Cehia numărul emigranţilor relativ la populaţie s-a redus faţă de 2010. Volumul remitenţelor primite raportate la PIB a variat între 1% în Polonia, 1,3% în Cehia, 2,3% în Bulgaria şi 2,4% în Ungaria în 2023. În 2023 faţă de 2012 doar în Polonia volumul remitenţelor a scăzut.
Conform sursei citate, în 2023 intensitatea remiterilor calculată ca raport între remitenţe (% în PIB) şi numărul de emigranţi (% în populaţie) era cea mai redusă în cazul Poloniei, României şi Bulgariei de 0,1, însemnând în medie, că fiecare procent de emigranţi în total populaţie trimite remitenţe în jur de 0,1% din PIB. Intensitatea era mai ridicată în cazul Ungariei (0,4) şi Cehiei (0,2). Emigraţia la mare distanţă, caracteristică ţărilor care se află la periferia UE precum Bulgaria, România sau Polonia, tinde să slăbească legătura cu familiile de acasă şi implicit remiterile, spre deosebire de emigraţia de frontieră la îndemână pentru ţările amplasate în vecinătatea ţărilor bogate precum Ungaria şi Cehia. Emigraţia la mare distanţă a Poloniei, României şi Bulgariei se caracterizează prin creşterea continuă a populaţiei de emigranţi, în tip ce emigraţia de frontieră a Cehiei şi Ungariei a rămas constantă.
În perioada 1990-2024 numărul emigranţilor a crescut de 4,6 ori în cazul României şi s-a dublat în cazul Bulgariei şi Poloniei, plecările noilor emigranţi depăşind numărul emigranţilor reveniţi în ţară. În schimb, în Cehia şi Ungaria revenirile au compensat noile plecări. De unde rezultă că doar emigraţia la mare distanţă favorizează creşterea duratei emigrării ce slăbeşte legăturile cu familiile de acasă şi remiterile, se arată în analiza citată.
În perioada 2012-2023 structura pe principalele destinaţii - UE, ţări europene din afara UE şi America - a populaţiei de emigranţi din regiune a înregistrat evoluţii diferite.
În România a scăzut ponderea emigranţilor în UE (de la 84% la 74%) şi America (de la 9% la 6%) şi a crescut ponderea emigranţilor în ţările europene din afara UE (de la 4% la 17%), în principal cu destinaţia Marea Britanie şi Elveţia.
În Polonia, ponderea emigranţilor către UE s-a păstrat (61%), dar a crescut ponderea emigranţilor către ţările europene din afara UE (de la 18% la 24%), pe seama scăderii ponderii emigranţilor către America (de la 17% la 12%). mÎn Bulgaria, ponderea emigranţilor către UE a crescut (de la 49% la 66%) pe seama scăderii ponderii emigranţilor din ţările europene din afara UE (de la 46% la 30%) şi s-a păstrat ponderea emigranţilor către America (2%). În Ungaria, ponderea emigranţilor către UE a crescut (de la 69% la 80%) pe seama scăderii ponderii emigranţilor din ţările europene din afara UE (de la 10% la 9%) şi America (de la 12% la 6%).
În analiză se menţionează că, în ciuda schimbărilor destinaţiilor emigranţilor din regiune, sursa majoritară a remitenţelor primite de ţările din regiune a rămas UE. Ponderea remitenţelor originare din UE în total a crescut în toate ţările regiunii în 2024 comparativ cu 2012, la 70% de la 61% în România, la 72% de la 67% în Polonia, la 67% de la 63% în Bulgaria, la 91% de la 82% în Ungaria, la 82% de la 71% in Cehia.
În 2023, intensitatea remiterilor către România din cele trei destinaţii cu emigraţie comparabilă a fost diferită. Emigranţii din Germania, reprezentând 29% din emigraţia către UE, trimiteau 39% din remitenţele provenite din UE, din Italia, cu emigranţi reprezentând 26% din emigranţii către UE, proveneau 19% din remitenţele din UE, iar aceeaşi dimensiune a emigranţilor în Spania trimitea 9% din remitenţele provenite din UE.
Pentru toate celelalte ţări, cu excepţia Ungariei, Germania este prima sursă a remitenţelor primite din UE.
Autoarea susţine că, în România, remiterile raportate la PIB sunt în declin. Chiar dacă veniturile emigranţilor ar putea creşte prin emigrarea către ţări cu venituri mai mari, emigraţia de mare distanţă şi de durată slăbeşte legăturile cu familiile de acasă, se mai arată în analiza menţionată.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 589 / 19504 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...