ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Catalyst România a lansat al doilea fond de capital de risc care vizează investiţii în companii de tehnologie

22 Februarie 2022   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat al companiei, datorită cererii puternice din partea investitorilor instituţionali şi privaţi, ţinta iniţială de 40 de milioane euro a fost substanţial depăşită, iar fondul şi-a atins plafonul maxim de 50 de milioane euro.

 
 
Catalyst România, susţinută de 3TS Capital Partners, a anunţat lansarea finală a celui de-al doilea fond de capital de risc care vizează investiţii în companii de tehnologie.
 
Potrivit unui comunicat al companiei, datorită cererii puternice din partea investitorilor instituţionali şi privaţi, ţinta iniţială de 40 de milioane euro a fost substanţial depăşită, iar fondul şi-a atins plafonul maxim de 50 de milioane euro.
 
Catalyst Romania Fund II a fost înfiinţat cu sprijinul Fondului European de Investiţii (FEI) ca investitor ancoră, pentru a investi capitalul din JEREMIE România Reflows şi Programul InnovFin al UE şi din contribuţiile LP ale multor alţi investitori. Al doilea fond Catalyst este primul fond de risc de a doua generaţie din istoria României, ceea ce reprezintă o realizare unică susţinută de rezultatele şi experienţa echipei, se precizează în comunicat.
 
Catalyst Romania Fund II a fost precedat de Catalyst Romania Fund I, un fond consiliat de 3TS Capital Partners şi finanţat prin iniţiativa JEREMIE România. Cu o capitalizare totală de 15 milioane euro, Catalyst Romania Fund I a investit în ultimii ani în 10 companii româneşti de tehnologie, printre care Elefant.ro, Vola.ro, Vector Watch (achiziţionat de FitBit), SmartBill (achiziţionat de Visma) şi GreenHorse Games (achiziţionat de Tencent). Catalyst Romania Fund II va continua să se concentreze pe companii de tehnologie inovatoare, cu produse deja lansate, conduse de echipe de management antreprenoriale cu experienţă.
 
Fondul va oferi investiţii cuprinse între 1 şi 3 milioane euro companiilor de tehnologie din România şi din Europa de Sud-Est pentru a le susţine obiectivele de creştere şi planurile de expansiune internaţională. Catalyst Romania Fund II a investit deja în două companii, având în prezent încă trei în faza de due diligence. Prima investiţie, Seedblink, este o platformă de crowdinvesting din următoarea generaţie, iar a doua investiţie, Code of Talent, este o soluţie de top de micro-învăţare dedicată formării angajaţilor
 
"Suntem încântaţi de faptul că în lansarea finală am atins dimensiunea maximă a fondului de 50 de milioane euro ceea ce este o dovadă a rezultatelor noastre excelente din primul fond şi o confirmare a strategiei noastre de investiţii deja demonstrate. Cu sprijinul investitorului nostru ancoră, FEI, vom continua să investim în România şi regiune pentru a aduce valoare strategică şi pentru a ajuta companiile de tehnologie aflate în stadiul iniţial de dezvoltare în călătoria lor către succes. Ne vom concentra în special pe sectorul Tehnologie, unde ţara noastră are avantaje competitive semnificative şi un potenţial mare", a declarat Marius Ghenea, manager al Catalyst II.
 
22,5 milioane euro au fost angajaţi către Catalyst Romania II din JEREMIE Reflows şi din programul EIF InnovFin Equity. Restul angajamentului de capital al fondului a fost asigurat prin participarea altor investitori, precum şi a echipei Catalyst.
 
JEREMIE Romania este un set de instrumente financiare susţinute iniţial din fondurile structurale ale României în perioada de programare 2007-2013. După încheierea perioadei de programare, FEI continuă să acţioneze în numele şi în numele Guvernului României pentru a gestiona resursele returnate din implementarea iniţială în cadrul unui nou acord semnat în septembrie 2020.
 
"Ne bucurăm să punem la lucru resursele rambursate din iniţiativa JEREMIE, pentru a creşte şi mai mult efectul de multiplicare atins în prima perioadă de implementare, prin investiţii în companii româneşti de tehnologie care să susţină tranziţia digitală a Europei", a declarat Camelia Drăgoi, manager Equity Mandate la FEI.
 
Catalyst Romania este primul manager de fond care a lansat, în 2012, primul fond de private equity şi venture capital destinat României şi finanţat prin JEREMIE. Managerul de Fond va viza cu prioritate investiţii în sectoare cu creştere rapidă, inclusiv Tehnologie&Internet, Media&Comunicaţii şi Servicii de tehnologie.
 
Fondul European de Investiţii face parte din Grupul Băncii Europene de Investiţii. Misiunea sa principală este să sprijine întreprinderile mici şi mijlocii ale Europei prin acces la finanţare. FEI dezvoltă instrumente de capital de risc şi pentru creştere, garanţii şi instrumente de microfinanţare, care vizează în mod specific acest segment de piaţă. Prin rolul său, FEI promovează obiectivele UE în sprijinul inovaţiei, cercetării şi dezvoltării, antreprenoriatului, creşterii şi ocupării forţei de muncă.
 
Programul InnovFin Equity - administrat de FEI - face parte din "InnovFin - Finanţare UE pentru inovaţie", o iniţiativă lansată de Comisia Europeană (CE) şi Grupul BEI în cadrul Horizon 2020. InnovFin Equity oferă investiţii de capital şi co-investiţii pentru sau alături de fonduri de investiţii, concentrându-se asupra companiilor aflate în stadiile incipiente de dezvoltare, care operează în sectoare inovatoare acoperite de Horizon 2020. Scopul este de a dezvolta un portofoliu extins de fonduri, mobilizând investiţii de 4-5 miliarde euro în companii înfiinţate sau active în UE şi în ţările asociate Horizon 2020. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2356 / 8077
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
CMS asistă Alcedo cu privire la achiziția Naturevo. Echipa, condusă de Horea Popescu (Managing Partner) și Mircea Moraru (Counsel)
CMS asistă Alior Bank la vânzarea unui portofoliu de credite performante de retail de aproximativ 97 milioane RON. Echipa de avocați a fost coordonată de Rodica Manea (Partener)
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...