ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Catalyst România a lansat al doilea fond de capital de risc care vizează investiţii în companii de tehnologie

22 Februarie 2022   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat al companiei, datorită cererii puternice din partea investitorilor instituţionali şi privaţi, ţinta iniţială de 40 de milioane euro a fost substanţial depăşită, iar fondul şi-a atins plafonul maxim de 50 de milioane euro.

 
 
Catalyst România, susţinută de 3TS Capital Partners, a anunţat lansarea finală a celui de-al doilea fond de capital de risc care vizează investiţii în companii de tehnologie.
 
Potrivit unui comunicat al companiei, datorită cererii puternice din partea investitorilor instituţionali şi privaţi, ţinta iniţială de 40 de milioane euro a fost substanţial depăşită, iar fondul şi-a atins plafonul maxim de 50 de milioane euro.
 
Catalyst Romania Fund II a fost înfiinţat cu sprijinul Fondului European de Investiţii (FEI) ca investitor ancoră, pentru a investi capitalul din JEREMIE România Reflows şi Programul InnovFin al UE şi din contribuţiile LP ale multor alţi investitori. Al doilea fond Catalyst este primul fond de risc de a doua generaţie din istoria României, ceea ce reprezintă o realizare unică susţinută de rezultatele şi experienţa echipei, se precizează în comunicat.
 
Catalyst Romania Fund II a fost precedat de Catalyst Romania Fund I, un fond consiliat de 3TS Capital Partners şi finanţat prin iniţiativa JEREMIE România. Cu o capitalizare totală de 15 milioane euro, Catalyst Romania Fund I a investit în ultimii ani în 10 companii româneşti de tehnologie, printre care Elefant.ro, Vola.ro, Vector Watch (achiziţionat de FitBit), SmartBill (achiziţionat de Visma) şi GreenHorse Games (achiziţionat de Tencent). Catalyst Romania Fund II va continua să se concentreze pe companii de tehnologie inovatoare, cu produse deja lansate, conduse de echipe de management antreprenoriale cu experienţă.
 
Fondul va oferi investiţii cuprinse între 1 şi 3 milioane euro companiilor de tehnologie din România şi din Europa de Sud-Est pentru a le susţine obiectivele de creştere şi planurile de expansiune internaţională. Catalyst Romania Fund II a investit deja în două companii, având în prezent încă trei în faza de due diligence. Prima investiţie, Seedblink, este o platformă de crowdinvesting din următoarea generaţie, iar a doua investiţie, Code of Talent, este o soluţie de top de micro-învăţare dedicată formării angajaţilor
 
"Suntem încântaţi de faptul că în lansarea finală am atins dimensiunea maximă a fondului de 50 de milioane euro ceea ce este o dovadă a rezultatelor noastre excelente din primul fond şi o confirmare a strategiei noastre de investiţii deja demonstrate. Cu sprijinul investitorului nostru ancoră, FEI, vom continua să investim în România şi regiune pentru a aduce valoare strategică şi pentru a ajuta companiile de tehnologie aflate în stadiul iniţial de dezvoltare în călătoria lor către succes. Ne vom concentra în special pe sectorul Tehnologie, unde ţara noastră are avantaje competitive semnificative şi un potenţial mare", a declarat Marius Ghenea, manager al Catalyst II.
 
22,5 milioane euro au fost angajaţi către Catalyst Romania II din JEREMIE Reflows şi din programul EIF InnovFin Equity. Restul angajamentului de capital al fondului a fost asigurat prin participarea altor investitori, precum şi a echipei Catalyst.
 
JEREMIE Romania este un set de instrumente financiare susţinute iniţial din fondurile structurale ale României în perioada de programare 2007-2013. După încheierea perioadei de programare, FEI continuă să acţioneze în numele şi în numele Guvernului României pentru a gestiona resursele returnate din implementarea iniţială în cadrul unui nou acord semnat în septembrie 2020.
 
"Ne bucurăm să punem la lucru resursele rambursate din iniţiativa JEREMIE, pentru a creşte şi mai mult efectul de multiplicare atins în prima perioadă de implementare, prin investiţii în companii româneşti de tehnologie care să susţină tranziţia digitală a Europei", a declarat Camelia Drăgoi, manager Equity Mandate la FEI.
 
Catalyst Romania este primul manager de fond care a lansat, în 2012, primul fond de private equity şi venture capital destinat României şi finanţat prin JEREMIE. Managerul de Fond va viza cu prioritate investiţii în sectoare cu creştere rapidă, inclusiv Tehnologie&Internet, Media&Comunicaţii şi Servicii de tehnologie.
 
Fondul European de Investiţii face parte din Grupul Băncii Europene de Investiţii. Misiunea sa principală este să sprijine întreprinderile mici şi mijlocii ale Europei prin acces la finanţare. FEI dezvoltă instrumente de capital de risc şi pentru creştere, garanţii şi instrumente de microfinanţare, care vizează în mod specific acest segment de piaţă. Prin rolul său, FEI promovează obiectivele UE în sprijinul inovaţiei, cercetării şi dezvoltării, antreprenoriatului, creşterii şi ocupării forţei de muncă.
 
Programul InnovFin Equity - administrat de FEI - face parte din "InnovFin - Finanţare UE pentru inovaţie", o iniţiativă lansată de Comisia Europeană (CE) şi Grupul BEI în cadrul Horizon 2020. InnovFin Equity oferă investiţii de capital şi co-investiţii pentru sau alături de fonduri de investiţii, concentrându-se asupra companiilor aflate în stadiile incipiente de dezvoltare, care operează în sectoare inovatoare acoperite de Horizon 2020. Scopul este de a dezvolta un portofoliu extins de fonduri, mobilizând investiţii de 4-5 miliarde euro în companii înfiinţate sau active în UE şi în ţările asociate Horizon 2020. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2470 / 8191
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...