
Catalyst România a lansat al doilea fond de capital de risc care vizează investiţii în companii de tehnologie
22 Februarie 2022
AgerpresPotrivit unui comunicat al companiei, datorită cererii puternice din partea investitorilor instituţionali şi privaţi, ţinta iniţială de 40 de milioane euro a fost substanţial depăşită, iar fondul şi-a atins plafonul maxim de 50 de milioane euro.
Catalyst România, susţinută de 3TS Capital Partners, a anunţat lansarea finală a celui de-al doilea fond de capital de risc care vizează investiţii în companii de tehnologie.
Potrivit unui comunicat al companiei, datorită cererii puternice din partea investitorilor instituţionali şi privaţi, ţinta iniţială de 40 de milioane euro a fost substanţial depăşită, iar fondul şi-a atins plafonul maxim de 50 de milioane euro.
Catalyst Romania Fund II a fost înfiinţat cu sprijinul Fondului European de Investiţii (FEI) ca investitor ancoră, pentru a investi capitalul din JEREMIE România Reflows şi Programul InnovFin al UE şi din contribuţiile LP ale multor alţi investitori. Al doilea fond Catalyst este primul fond de risc de a doua generaţie din istoria României, ceea ce reprezintă o realizare unică susţinută de rezultatele şi experienţa echipei, se precizează în comunicat.
Catalyst Romania Fund II a fost precedat de Catalyst Romania Fund I, un fond consiliat de 3TS Capital Partners şi finanţat prin iniţiativa JEREMIE România. Cu o capitalizare totală de 15 milioane euro, Catalyst Romania Fund I a investit în ultimii ani în 10 companii româneşti de tehnologie, printre care Elefant.ro, Vola.ro, Vector Watch (achiziţionat de FitBit), SmartBill (achiziţionat de Visma) şi GreenHorse Games (achiziţionat de Tencent). Catalyst Romania Fund II va continua să se concentreze pe companii de tehnologie inovatoare, cu produse deja lansate, conduse de echipe de management antreprenoriale cu experienţă.
Fondul va oferi investiţii cuprinse între 1 şi 3 milioane euro companiilor de tehnologie din România şi din Europa de Sud-Est pentru a le susţine obiectivele de creştere şi planurile de expansiune internaţională. Catalyst Romania Fund II a investit deja în două companii, având în prezent încă trei în faza de due diligence. Prima investiţie, Seedblink, este o platformă de crowdinvesting din următoarea generaţie, iar a doua investiţie, Code of Talent, este o soluţie de top de micro-învăţare dedicată formării angajaţilor
"Suntem încântaţi de faptul că în lansarea finală am atins dimensiunea maximă a fondului de 50 de milioane euro ceea ce este o dovadă a rezultatelor noastre excelente din primul fond şi o confirmare a strategiei noastre de investiţii deja demonstrate. Cu sprijinul investitorului nostru ancoră, FEI, vom continua să investim în România şi regiune pentru a aduce valoare strategică şi pentru a ajuta companiile de tehnologie aflate în stadiul iniţial de dezvoltare în călătoria lor către succes. Ne vom concentra în special pe sectorul Tehnologie, unde ţara noastră are avantaje competitive semnificative şi un potenţial mare", a declarat Marius Ghenea, manager al Catalyst II.
22,5 milioane euro au fost angajaţi către Catalyst Romania II din JEREMIE Reflows şi din programul EIF InnovFin Equity. Restul angajamentului de capital al fondului a fost asigurat prin participarea altor investitori, precum şi a echipei Catalyst.
JEREMIE Romania este un set de instrumente financiare susţinute iniţial din fondurile structurale ale României în perioada de programare 2007-2013. După încheierea perioadei de programare, FEI continuă să acţioneze în numele şi în numele Guvernului României pentru a gestiona resursele returnate din implementarea iniţială în cadrul unui nou acord semnat în septembrie 2020.
"Ne bucurăm să punem la lucru resursele rambursate din iniţiativa JEREMIE, pentru a creşte şi mai mult efectul de multiplicare atins în prima perioadă de implementare, prin investiţii în companii româneşti de tehnologie care să susţină tranziţia digitală a Europei", a declarat Camelia Drăgoi, manager Equity Mandate la FEI.
Catalyst Romania este primul manager de fond care a lansat, în 2012, primul fond de private equity şi venture capital destinat României şi finanţat prin JEREMIE. Managerul de Fond va viza cu prioritate investiţii în sectoare cu creştere rapidă, inclusiv Tehnologie&Internet, Media&Comunicaţii şi Servicii de tehnologie.
Fondul European de Investiţii face parte din Grupul Băncii Europene de Investiţii. Misiunea sa principală este să sprijine întreprinderile mici şi mijlocii ale Europei prin acces la finanţare. FEI dezvoltă instrumente de capital de risc şi pentru creştere, garanţii şi instrumente de microfinanţare, care vizează în mod specific acest segment de piaţă. Prin rolul său, FEI promovează obiectivele UE în sprijinul inovaţiei, cercetării şi dezvoltării, antreprenoriatului, creşterii şi ocupării forţei de muncă.
Programul InnovFin Equity - administrat de FEI - face parte din "InnovFin - Finanţare UE pentru inovaţie", o iniţiativă lansată de Comisia Europeană (CE) şi Grupul BEI în cadrul Horizon 2020. InnovFin Equity oferă investiţii de capital şi co-investiţii pentru sau alături de fonduri de investiţii, concentrându-se asupra companiilor aflate în stadiile incipiente de dezvoltare, care operează în sectoare inovatoare acoperite de Horizon 2020. Scopul este de a dezvolta un portofoliu extins de fonduri, mobilizând investiţii de 4-5 miliarde euro în companii înfiinţate sau active în UE şi în ţările asociate Horizon 2020.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3074 / 8795 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...